Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ

Ο πιο καλός ο φοιτητής ... ετών 90, που κάνει πράξη τη... διά βίου μάθηση και τη λαϊκή ρήση «γηράσκω αεί διδασκόμενος», είναι ο αγρότης Μιχάλης Φανουράκης από την Επισκοπή Ηρακλείου.
«Ο άνθρωπος όσο ζει και αναπνέει πρέπει να διαβάζει, να ενημερώνεται και να συμμετέχει σε ό,τι συμβαίνει γύρω του», το μήνυμα του 90χρονου φοιτητή «Ο άνθρωπος όσο ζει και αναπνέει πρέπει να διαβάζει, να ενημερώνεται και να συμμετέχει σε ό,τι συμβαίνει γύρω του», το μήνυμα του 90χρονου φοιτητή Παρά τα χρόνια του και τις «φουρτούνες» που έχει περάσει στη ζωή, δεν το «βάζει κάτω», δουλεύει καθημερινά στα χωράφια του, είναι ενεργός πολίτης στο χωριό του στη Δημοτική Κοινότητα Επισκοπής του Δήμου Χερσονήσου και παρακολουθεί μαθήματα στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μάλιστα ήδη έχει πάρει έξι πιστοποιήσεις σπουδών και όπως λένε στο «Εθνος» οι καθηγητές του, είναι ο καλύτερος... μαθητής στην τάξη, ενώ και οι συμφοιτητές του τον σέβονται και τον αγαπούν. «Ο κ. Μιχάλης είναι παράδειγμα προς μίμηση, είναι ο άνθρωπος που νιώθει ενεργός, είναι από τους καλύτερους φοιτητές μας και κάνει πράξη τη διά βίου μάθηση», δήλωσε στο «Εθνος» η Ελένη Τραντά, συντονίστρια του τμήματος Ηρακλείου του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου. «Τον θαυμάζουμε όλοι για τη φιλομάθειά του, τον αγαπούμε και συνεργαζόμαστε μαζί του», λένε από την πλευρά τους για τον κ. Μιχάλη οι συμφοιτήτριές του, Ειρήνη Ανδρουλάκη και Ιωάννα Κάβαλλου. Το «Εθνος» συνάντησε τον 90χρονο φοιτητή στον χώρο του Λαϊκού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, συντροφιά με εκπαιδευτικούς και συμφοιτητές του, και όπως είπε, η γνώση και η παιδεία είναι η σημαντικότερη «τροφή» και αξία στον άνθρωπο. Ζωντανή η ελπίδα «Είμαι ευτυχής και νιώθω νέος με τους νέους. Οσο ζω, θα προσπαθώ για το καλύτερο και ποτέ δεν είναι αργά», δήλωσε ο ηλικιωμένος φοιτητής, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους νέους να μη χάνουν ποτέ την ελπίδα τους και ότι μπόρα είναι, θα περάσει, καθώς ο ίδιος έχει βιώσει πολέμους και πραγματική φτώχεια. 

Ο κυρ. Mιχάλης με τους συμφοιτητές του, που δηλώνουν ενθουσιασμένοι μαζί του Μανολης Κοκολάκης Ο 90χρονος φοιτητής, όπως λέει, μπορεί να είναι μια ζωή αγρότης, να αγαπά τη φύση, όμως μέσα του πάντοτε έκαιγε η φλόγα της μάθησης. Επιθυμία του ήταν να σπουδάσει και επειδή στα νεανικά του χρόνια στερήθηκε αυτήν τη δυνατότητα λόγω φτώχειας και πολέμων, αποφάσισε τώρα να ασχοληθεί με το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του. «Ο άνθρωπος όσο ζει και αναπνέει πρέπει να διαβάζει, να ενημερώνεται και να συμμετέχει σε ό,τι συμβαίνει γύρω του», δήλωσε ο 90χρονος φοιτητής. Ο ίδιος διαβάζει πολλά βιβλία, ενώ εξέφρασε το παράπονό του, που δεν κατάφερε να σπουδάσει λόγω φτώχειας, πολέμων και ότι από μικρός είχε πρότυπό του στο χωριό τον δάσκαλο, τον γιατρό και τον παπά. «Μπορεί να μη σπούδασα όταν έπρεπε, αλλά σπουδάζω τώρα και είμαι ευχαριστημένος», είπε χαρακτηριστικά ο ηλικιωμένος, που όμως δείχνει έντονα ανήσυχος και προβληματισμένος για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. «Η σημερινή πολιτικοκοινωνική και οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της πνευματικής κρίσης και της έκπτωσης αρχών και αξιών που προηγήθηκε», λέει με έμφαση ο κ. Φανουράκης. Ο ίδιος, που έζησε στην Κρήτη τον πόλεμο με τους Γερμανούς, οικονομικές κρίσεις, πτωχεύσεις και τον εμφύλιο εκτός Κρήτης, συνιστά ψυχραιμία σε πολιτικούς αρχηγούς και πολίτες, λέγοντας: «Με αφορμή την κρίση και τις δυσκολίες που περνά ο κόσμος είναι εθνική ανάγκη να βρεθεί κοινή στρατηγική για το καλό της χώρας μας και να υπάρξει συνεννόηση, αλληλεγγύη, δεν χρειάζεται όξυνση και διχασμός. Δεν θέλω άλλη φορά να δω την Ελλάδα βουτηγμένη στη δυστυχία και να κινδυνεύει εθνικά. Επιτέλους οι υπεύθυνοι ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους». Στήριγμα του κ. Μιχάλη στη ζωή είναι η 77χρονη σύζυγός του, Αθηνά, η οποία τον βοηθά στις αγροτικές δουλειές και τον ενθαρρύνει στη μελέτη αλλά και σε ό,τι κάνει. Παράλληλα οι συγχωριανοί του στην Επισκοπή και οι παράγοντες του Δήμου Χερσονήσου στον οποίο ανήκει μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον κύριο Μιχάλη, τον οποίο και χαρακτηρίζουν πολύτιμο σύμβουλο και ενεργό πολίτη με νέες ιδέες. Μάλιστα σε ένδειξη έμπρακτης αναγνώρισης ο Δήμος Χερσονήσου πριν από λίγα χρόνια τον τίμησε με το βραβείο του ενεργού πολίτη.
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet