Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο Σόιμπλε φοβάται ότι μπορεί να ξεπεράσει το ελληνικό χρέος και να φτάσει στο 220% του ΑΕΠ
«Μνημόνιο» χρειάζεται η Γερμανία για να γλυτώσει τα χειρότερα! Έκθεση του Σόιμπλε, παραδέχεται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μπορεί να ξεφύγει, να γιγαντωθεί στο 220% του ΑΕΠ το 2060 και τότε η Γερμανία θα βρεθεί με μία «θηλιά» στο λαιμό, βάρους 6,42 τρισ. ευρώ!  Τον «λάκκο» της έσκαψε η Γερμανία τα χρόνια μετά την κρίση του 2008 και τώρα «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

Άρχισαν να βαράνε «καμπανάκια» για το Δημόσιο Χρέος της Γερμανίας, καθώς σε έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία πέφτει σαν «βόμβα» στην παγκόσμια Οικονομία, το γερμανικό χρέος μπορεί να φτάσει μέχρι το 220% του ΑΕΠ της χώρας το 2060! Μετά από έξι χρόνια, που οι Γερμανοί μας κουνούν το δάχτυλο  για τα δημοσιονομικά μας, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως «φωτεινά» παραδείγματα καλής διαχείρισης, τώρα βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση.


 
Σημαντική διαφορά, είναι ότι η ελληνική Οικονομία, είναι μικρή και το χρέος των 301,9 δισ. ευρώ (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), είναι μέσα στις δυνατότητες της Ευρωζώνης να το αντιμετωπίσει. Όμως από την άλλη, η Γερμανική Οικονομία είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης με ΑΕΠ 2,92 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Αν επαληθευτεί το δυσμενές σενάριο, που προβλέπει χρέος 220% του ΑΕΠ το 2060, τότε η Γερμανία θα βρεθεί με μία «θηλιά» στο λαιμό, βάρους 6,42 τρισ. ευρώ!

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η έκθεση του υπουργείου, που συντάσσεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τον τίτλο «Ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο και σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, υπάρχουν  σημαντικοί κίνδυνοι, καθώς η δημογραφική γήρανση στη Γερμανία οδηγεί σε  «μη βιώσιμη εξέλιξη του χρέους»!

Στο Βερολίνου, το οικονομικό επιτελείο, δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, παρά να τρέχουν σενάρια με εκτιμήσεις και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η καταστροφή, είναι όωπς περιγράφεται στο  πιο αισιόδοξο σενάριο, που περιλαμβάνει αύξηση των ποσοστών γεννήσεων σε συνδυασμό με διορθωτικά μέτρα, ένα Γερμανικό εσωτερικό μνημόνιο, μόνο έτσι θα μπορούσε να παραμείνει το γερμανικό χρέος στην περιοχή του 60% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας.

Όμως στο απαισιόδοξο σενάριο, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 220% του ΑΕΠ το έτος 2060, εάν  συνεχίζει η σημερινή πορεία στα δημοσιονομικά.

Ο Γερμανικός Τύπος, δεν κάνει εκπτώσεις στο υπουργείο του κ. Σόιμπλε και αναρωτάτε ποιά είναι η λύση; Ένα προφανές αντίδοτο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, θα ήταν μία αύξηση των γερμανικών πρωτογενών πλεονασμάτων κάθε χρόνο κατά 1,2% του ΑΕΠ(!) στο πιο αισιόδοξο σενάριο έως 3,8% στο πιο απαισιόδοξο.

Με λίγα λόγια, πρέπει από το 2016 και μετά, το γερμανικό δημόσιο να κάνει αυτό που ζητάει από την Ελλάδα, να περικόπτει τις δαπάνες του τουλάχιστον κατά 7 δις ευρώ ετησίως ή να αυξάνει αντιστοίχως τα έσοδά του. Μάλιστα, στο πλέον απαισιόδοξο σενάριο, η δημοσιονομική προσαρμογή θα έφτανε τα 23 δις ετησίως.

«Όταν ακούω ειδήσεις το πρωί, μου ανεβαίνει η πίεση, κι ακόμη δεν έχω πιει καφέ...» έλεγε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα επίμονα αιτήματα συναδέλφων στο υπουργικό συμβούλιο για περισσότερα κονδύλια, τονίζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία λέγεται ότι είχε αρχικά συμφωνήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μία χρηματοδότηση 500 εκ. ευρώ για κοινωνικές κατοικίες, στη συνέχεια ζήτησε 1 δις και σήμερα βρίσκεται ήδη στο 1,2 δις.

Μήπως λοιπόν αυτό το «καμπανάκι Σόιμπλε» είναι απλώς ένα πολιτικό τέχνασμα που χρησιμοποιεί για να κόψει τις απαιτήσεις των άλλων υπουργών για περισσότερα χρήματα;

Η γερμανική εφημερίδα απαντά «όχι», καθώς, «σε συνεργασία με τον Μάρτιν Βέρντινγκ, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπόσχουμ, οι επιτελείς του υπουργείου απλώς εφήρμοσαν τις ήδη δοκιμασμένες μεθόδους, υπολογίζοντας τί θα συμβεί, εφόσον συνεχιστεί αναλλοίωτη η σημερινή πολιτική».

Επίσης, στον υπολογισμό των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης οι προβλέψεις μόνο ως υπεραισιόδοξες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Όπως τονίζουν οι Γερμανοί, αυτό γίνεται γιατί ο σχετικός υπολογισμός έχει ως αφετηρία την υπόθεση εργασίας κάτι που δεν είναι απαραιτήτως και πραγματικότητα.  Αυτό που προβλέπεται στην υπόθεση εργασίας, είναι ότι οι δαπάνες των ταμείων δεν πρόκειται να αυξηθούν σε ποσοστό υψηλότερο από την αντίστοιχη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Με αυτά και αυτά, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι φαίνεται όλο και πιο πιθανό να έρθει ακόμα μία αύξηση στα όρια ηλικίας πάνω από το σημερινό 67. Αυτό θα είχε συνέπειες και στην Ελλάδα, αφού εδώ τώρα αλλάξαμε τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης σε 64 με 40 χρόνια εργασίας και 67 με 15 χρόνια εργασίας. Αν οι γερμανοί ανέβουν ψηλότερα, δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν μας φέρουν νέες απαιτήσεις.

Μέσα σε όλα αυτά, η Γερμανία είναι και ο τελικός προορισμός για τους περισσότερους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η Die Welt, σε αυτό το κομμάτι τα νέα είναι καλά.  οι δαπάνες για την ενσωμάτωση των προσφύγων δεν πρόκειται να επιβαρύνουν υπερβολικά τον γερμανικό προϋπολογισμό.

Η εκτίμηση του επιτελείου του κ. Σόιμπλε, είναι ότι ακόμα και αν 500.000 πρόσφυγες από εκείνους που ήρθαν στη Γερμανία μέσα στο 2015, παραμείνουν οριστικά στη χώρα, το χρηματοδοτικό κενό που θα προκληθεί στον προϋπολογισμό δεν θα είναι μεγαλύτερο από 0,1% του ΑΕΠ, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο.

Από την άλλη αν ενσωματωθούν ομαλά στην αγορά εργασίας, τότε όχι μόνο δεν θα στοιχήσουν αλλά θα κάνουν και καλό στην Γερμανική Οικονομία.

http://www.intos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet