Για «κοινή θάλασσα του Αιγαίου», «διαφιλονικούμενα ύδατα» και επιχειρήσεις μόνο στα «διεθνή ύδατα» κάνει λόγο η τουρκική πλευρά στο ΝΑΤΟ,
η οποία βάζοντας στο τραπέζι όλες τις «αμφισβητήσεις» της επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων τορπιλίζει τους σχεδιασμούς του στρατιωτικού Οργανισμού στο Μεταναστευτικό. Τόσο πολύ, που ακόμα δεν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ο τελικός χάρτης με τις περιοχές στο Αιγαίο, όπου θα επιχειρεί η ναυτική δύναμή του. Η Αγκυρα, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να βάλει προσκόμματα ακόμα και στον Γερμανό επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, εμποδίζοντάς τον ουσιαστικά να πετάξει με ελικόπτερο εντός του τουρκικού εναερίου χώρου από την ελληνική μεριά όπου βρισκόταν.

Κατά την προσφιλή τακτική της, η Αγκυρα, όπως προκύπτει από διαρροές στον τουρκικό Τύπο, δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θεωρία της περί «γκρίζων ζωνών». Να σημειωθεί ότι Τούρκοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας, «Hürriyet Daily News», αναφέρουν ότι έχουν δηλώσει στη Γερμανία, πως η Αγκυρα δεν θα αποδεχθεί να της επιβληθούν απόψεις οι οποίες να επηρεάζουν τις νομικές θέσεις τους (!) στο Αιγαίο. Λένε μάλιστα πως «η επιχείρηση μπορεί να εκτυλίσσεται στα διεθνή ύδατα, όχι όμως σε διαφιλονικούμενα ύδατα», ξαναβάζοντας έτσι ανοικτά στο τραπέζι τις «διεκδικήσεις» τους έναντι της Ελλάδας. Η χώρα μας, ως γνωστόν, αποδέχεται ως τη μόνη διαφορά το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ενώ τους υπόλοιπους ισχυρισμούς της Τουρκίας τους θεωρεί νομικά αβάσιμους. «Εχουμε καθαρά εξηγήσει στις επαφές μας με τη γερμανική πλευρά ότι δεν θα βοηθούσε αν προσπαθούσαν να επιβάλουν τις διεθνείς νομικές θέσεις της ελληνικής πλευράς στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», σημειώνουν οι Τούρκοι.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι «Τούρκοι αξιωματούχοι», οι οποίοι επιμελώς δεν κατονομάζονται, τονίζουν πως στην απόφαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 24 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει ακριβής αναφορά σε γεωγραφικές περιοχές και λένε ότι θα «σχεδιαστούν χάρτες στην κοινή θάλασσα του Αιγαίου». Αναφέρουν μάλιστα, ότι «επιβεβαιώθηκε -και από το ΝΑΤΟ- πως το Αιγαίο αποτελεί κοινή θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος».

Η «Hürriyet Daily News», από τη μεριά της, αναφέρει πως το ΝΑΤΟ απέφυγε να πάρει θέση «στις ελληνοτουρκικές διαφορές» και τονίζει πως είναι «μια στάση ικανοποιητική για την Αγκυρα που πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως σύνολο, με σκοπό την επίλυση των θεμάτων του Αιγαίου». Να σημειωθεί ότι πάγια θέση της Τουρκίας είναι μια λύση πακέτο στο Αιγαίο.
e-typos.com/gr/