Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει η Ελλάδα να επιταχύνει δραστικά την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου σε μια εβδομάδα, και όχι μήνες,
για να αποφευχθεί η κατάρρευση της πιθανής συμφωνίας με την Τουρκία και να επιβραδυνθεί η εισροή των προσφύγων. Οι Βρυξέλλες προσπαθούν ήδη να εξασφαλίσουν ομόφωνη στήριξη για τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Η συμφωνία υποστηρίζεται από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά συνάντησε αντιρρήσεις από τουλάχιστον έξι χώρες, με έντονη αντίδραση από την Κύπρο.
Η Ελλάδα θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση των προσφύγων, καθώς έχει επωμιστεί την υποχρέωση να στέλνει στην Τουρκία εκείνους τους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στα ελληνικά νησιά. Σε αντάλλαγμα, οι χώρες της ΕΕ υποτίθεται ότι θα συμφωνήσουν να μετεγκατασταθεί ένας ισοδύναμος αριθμός σύρων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Τουρκία, και η τουρκική κυβέρνηση θα λάβει 6 δις ευρώ βοήθεια από την ΕΕ για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ωστόσο, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες της σχετικά με την ικανότητα της Αθήνας να ασκήσει αυτό το ρόλο, η Επιτροπή ασκεί πίεση στην Ελλάδα για να ενισχύσει την ικανότητα των υπηρεσιών ασύλου, "προκειμένου να επεξεργαστεί ένα μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα". Αυτή ήταν η ουσία του εγγράφου της Επιτροπής για τις ελληνικές και τουρκικές αρχές στο στάδιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής, η οποία διατυπώθηκε ως νομική συμβουλή -και αντίγραφο της οποίας έχει το POLITICO. Δεδομένων των χαμηλών επιδόσεων της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την καταγραφή των προσφύγων, το έγγραφο τονίζει κατ' επανάληψη την ανάγκη για "άμεση δράση σε σύντομο χρονικό διάστημα".
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει πλέον να επεξεργάζεται επί μήνες μια αίτηση ασύλου, αλλά "περίπου μία εβδομάδα", είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που γνωρίζει τα σχέδια. Εκτός από την επιτάχυνση της γραφειοκρατίας, η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει παραρτήματα όπου θα δέχονται ή θα απορρίπτουν τις αιτήσεις ασύλου και θα επεξεργάζονται τα αιτήματα βάσει της απαιτούμενης νομικής διαδικασίας, από το Πρωτοδικείο ως το τελικό εφετείο, "μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα".
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα δεσμευθεί για τον σεβασμό των νομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων και ένα έγγραφο συζήτησης για τη σύνοδο κορυφής που ετοίμασε το γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αντίγραφο του οποίου επίσης ελήφθη από το POLITICO, αναφέρει ότι όλοι οι μετανάστες που θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία θα πρέπει να "προστατεύονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα".
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από τμήματα των ευρωπαϊκών συμφωνιών ασύλου από το 2011, λόγω των κακών συνθηκών στα καταφύγια ασύλου. Χρειάζεται περισσότερο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ για την νόμιμη επεξεργασία τους και έχει επικριθεί από την ΕΕ επανειλημμένα για καθυστερήσεις στη συγκρότηση των "hotspots" για την καταγραφή των εισερχόμενων προσφύγων.
Στο έγγραφο προετοιμασίας για την Σύνοδο Κορυφής, η Επιτροπή λέει στην Ελλάδα ότι πρέπει να διασφαλιστούν "οι υλικοτεχνικές υποδομές και η ροή εργασιών" ώστε αυτά τα hotspots να είναι αρκετά αποτελεσματικά για να σταματήσουν τους μετανάστες οι οποίοι πρόκειται να αποσταλούν πίσω στην Τουρκία, φεύγοντας από τα κέντρα εγγραφής. Πρέπει να διασφαλίσει ότι υπάρχουν οι απαραίτητες "εγκαταστάσεις υποδοχής... συμπεριλαμβανομένων και των κλειστών κέντρων κράτησης". Η ελπίδα είναι να αποτρέψουν τους επίδοξους μετανάστες από το να δίνουν χρήματα για να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη λαθρέμποροι.
politico.eu