Μία καλή ιδέα είναι το εναρκτήριο σημείο, το έναυσμα για οτιδήποτε κάνουμε, το κίνητρο της δράσης και το στοιχείο που χαρακτηρίζει τις επιτυχημένες δουλειές. Δυστυχώς, όμως, είναι συχνά και το δυσκολότερο μέρος του εγχειρήματος. Πολλές φορές η έμπνευση μας εγκαταλείπει, με αποτέλεσμα να αναζητάμε για ώρες μια ιδέα, μάταια.
Τις καλύτερες ιδέες μερικές φορές τις έχουμε όταν βρισκόμαστε σε καινούριες συνθήκες, πέρα από τα συνηθισμένα, και όντας προετοιμασμένοι για τη στιγμή της επιφοίτησης.
Εδώ θα βρείτε μερικούς τρόπους για να αποφύγετε τα ”black out” και να έχετε πάντα τις καλύτερες ιδέες, τη στιγμή που τις χρειάζεστε.......
1. Διαβάστε πολύ
Όπως ακριβώς και το σώμα, το μυαλό μας χρειάζεται άσκηση. Ένας τρόπος για να το εξασκήσετε, είναι να μελετήσετε τις ιδέες και τα έργα έξυπνων ανθρώπων. Για παράδειγμα, οι βιογραφίες επιτυχημένων ατόμων είναι εξαιρετική πηγή έμπνευσης. Ακόμη, όμως, και η ανάγνωση περιοδικών που θεωρούνται σοβαρά, όπως το Forbes, το Business Week και το Economist αποτελεί ”τροφή για τον εγκέφαλο”. Διαβάζοντας τις ιδέες άλλων, είναι ευκολότερο να ανασύρετε τις δικές σας στην επιφάνεια.
2. Έχετε πάντα διαθέσιμο ένα σημειωματάριο
Θα ήταν κρίμα να σας έρθει ξαφνικά η καταπληκτική ιδέα που αναζητούσατε όλη την ημέρα και μετά από λίγη ώρα να την ξεχάσετε. Μη στηρίζεστε αποκλειστικά στη μνήμη σας. Έχετε πάντα ένα σημειωματάριο, ένα PDA ή ένα κασσετοφωνάκι μαζί σας, ώστε να καταγράψετε την ιδέα τη στιγμή που θα τη σκεφτείτε –ακόμη και δίπλα στο κρεβάτι σας, για την περίπτωση που η έμπνευση σας χτυπήσει την πόρτα στις 2 το πρωί.
Αφού καταγράψετε την ιδέα σας, προσπαθήστε να την αξιοποιήσετε όσο το δυνατό συντομότερα. Οι ιδέες είναι σαν τα φρούτα: όσο πιο φρέσκες καταναλωθούν, τόσο το καλύτερο.
3. Εκμεταλλευθείτε το μυαλό των άλλων
Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές επιρροές και διαφορετικές νοοτροπίες, που κάνουν το μυαλό τους να δουλεύει με τρόπο μοναδικό. Συζητώντας την ιδέα σας σε μια παρέα, μπορεί να ανακαλύψετε νέες προοπτικές για να ενσωματώσετε σε αυτήν και να την επεκτείνετε. Ίσως να αναφερθεί κάτι που δε σας είχε προηγουμένως περάσει από το μυαλό, το οποίο θα διευρύνει την αρχική σας ιδέα.
Ποτέ μην απορρίπτετε τις ιδέες κανενός. Κάποια πράγματα που ακούγονται χαζά, μπορεί να είναι απλά ακατέργαστα διαμάντια. Άλλωστε, διατηρώντας τη συζήτηση ”ανοιχτή” και μη επικριτική, ενθαρρύνετε τους συνομιλητές σας να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους στο μέγιστο.
4. Βρείτε δημιουργικό περιβάλλον
Μερικές φορές μια αλλαγή σκηνικού είναι ό,τι χρειάζεται για να σας έρθει έμπνευση. Το μυαλό υποσυνείδητα αλλάζει κατάσταση αναλόγως με το σημείο στο οποίο βρίσκεστε. Όταν είστε στο γραφείο, που πολύ συχνά είναι το πλέον ακατάλληλο από τα μέρη που θα μπορούσαν να σας παρέχουν έμπνευση, είναι πολύ πιθανό το μυαλό σας να λειτουργεί περιορισμένα.
Κάντε μια βόλτα, πηγαίνετε στο γυμναστήριο, καθίστε δίπλα στη θάλασσα. Επισκεφθείτε ένα νέο μέρος, όπου θα μπορείτε να αφήσετε το μυαλό και το σώμα σας να περιπλανηθούν ελεύθερο.
5. Υπερπηδήστε το φράγμα των γενεών
Τα μυαλά των παιδιών είναι ακόμη φρέσκα και ελεύθερα από κοινωνικούς περιορισμούς, ενώ η αθωότητά τους δεν έχει ακόμη περιοριστεί από την εμπειρία των ενηλίκων. Μιλήστε τους και δείτε τα πράγματα από τη δική τους, απλή οπτική γωνία. Ρωτήστε τα τη γνώμη τους σχετικά με οτιδήποτε σκέφτεστε να κάνετε. Ίσως να εκπλαγείτε. Άλλωστε, σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους άλλους, επομένως είναι απόλυτα ειλικρινή όταν λένε τη γνώμη τους.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε και τους μεγαλύτερους. Τα έχουν δει και τα έχουν κάνει όλα, και η σοφία τους συχνά είναι πολύ υποτιμημένη. Η οπτική ενός καλά εκπαιδευμένου μυαλού θα σας κατευθύνει στο σωστό δρόμο, και θα σας κρατήσει μακριά από μπελάδες.
6. Αμφισβητήστε τους κανόνες
Ξεχάστε για λίγο το πρωτόκολλο. Οι κανόνες είναι καλοί, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να λειτουργήσουν σαν παρωπίδες, εμποδίζοντάς σας να δείτε και να αξιοποιήσετε το σύνολο ιδεών. Δοκιμάστε νέους τρόπους για να κάνετε πράγματα, όσο δοκιμασμένη στο χρόνο κι αν είναι η παλιά συνταγή. Οι πιο λαμπρές ιδέες είχαν πάντα κάτι το επαναστατικό, οπότε το σύστημα από το οποίο προέκυψαν θα πρέπει κατά καιρούς να τίθεται υπό αμφισβήτηση.
7. Μείνετε εντός του γνωστικού σας πεδίου
Το να αφήνετε το μυαλό σας ελεύθερο είναι σίγουρα καλό. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να παραμένετε εντός του πεδίου της εμπειρίας σας. Μην προσπαθείτε να λύσετε ένα οικονομικό πρόβλημα αν είστε αρχιτέκτονας. Μια ιδέα μπορεί να είναι θαυμάσια για έναν τομέα και καταστροφική για κάποιον άλλο. Αν πρέπει να εισέλθετε σε άγνωστη για εσάς περιοχή, συζητήστε πρώτα τις ιδέες σας με έναν ειδικό, και αφήστε τον να τις προσαρμόσει στις ανάγκες του συγκεκριμένου τομέα.
8. Κάντε ελεύθερους συνειρμούς
Αυτή είναι μια δημοφιλής άσκηση για τους συγγραφείς. Απλά πάρτε χαρτί και στυλό και γράψτε οτιδήποτε σας έρχεται στο μυαλό. Ξεκινήστε καταγράφοντας το πρόβλημα που θέλετε να επιλύσετε και κάντε ελεύθερους συσχετισμούς, που θα συνδέονται μεταξύ τους με βελάκια. Δεν έχει σημασία αν αρχικά φαίνονται παράλογοι, ή άσχετοι μεταξύ τους. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην έχει καμία σχέση με το αρχικό θέμα, αλλά θα έχετε κάνει στο μυαλό σας μια ένεση δημιουργικότητας. Άλλωστε, ποιος ξέρει, ίσως καταλήξετε με την απάντηση που αναζητούσατε γραμμένη στο χαρτί.
9. Βελτιώστε τις προηγούμενες ιδέες σας
Οι ιδέες είναι σαν τους υπολογιστές: χρειάζονται αναβάθμιση αρκετά συχνά. Δουλέψτε τις προηγούμενες ιδέες σας, βελτιώστε τις, προσθέστε τους νέες λεπτομέρειες. Αυτό θα το επιτύχετε καλύτερα γράφοντας τις αρχικές σας ιδέες σε ένα χαρτί και βρίσκοντας τρόπους να τις επεκτείνετε. Αν μια ιδέα μπορεί να συνδυαστεί με κάποια άλλη, νέα ή παλιά, δοκιμάστε το.
10. Αξιοποιήστε μια πηγή έμπνευσης
Υπάρχει ένα αντικείμενο, ένα τραγούδι, ένα μέρος ή ένα πρόσωπο που σας εμπνέει; Εκμεταλλευτείτε το. Κάντε ότι χρειάζεται για να βρεθείτε κοντά στην πηγή της έμπνευσής σας και αφήστε τις... μαγικές της ιδιότητες να σας φέρουν ιδέες.
In2life.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου