και προσθέτει ότι ...
Η συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Παιδεία εκτιμάτε ότι ήταν πράγματι ιστορική και τι μπορεί να σηματοδοτήσει για τη συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος το επόμενο διάστημα;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμφίβολα, ήταν μια σημαντική εξέλιξη. Ωστόσο αυτό θα έπρεπε να συνιστά μια από τις βασικές λειτουργίες του πολιτικού συστήματος στα εθνικά, μείζονος σημασίας, θέματα. Δυστυχώς, στην ελληνική πολιτική δεν υπάρχει κουλτούρα συνεννόησης. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στην ιστορία μας που το πληρώσαμε ακριβά.
Η συνεννόηση και η συναίνεση στο νομοσχέδιο για τη Παιδεία, απέδειξε ότι χρειάζονται άλλες αντιλήψεις, αλλά και υπεύθυνα κόμματα, όπως η Ν.Δ. που όχι μόνο συναίνεσε, αλλά συνέβαλε και στο να καταστεί αυτή η μεταρρύθμιση πιο προχωρημένη και πιο τολμηρή.
Γιατί δεν μπορούν τα δυο μεγάλα κόμματα να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και στο μείζον αυτή την περίοδο, θέμα της Οικονομίας; Δεν θεωρείτε ότι είναι απογοητευτικό για τους πολίτες να βλέπουν μια άγονη αντιπαράθεση την ώρα που η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η συναίνεση δεν είναι για να εξυπηρετεί τις ανάγκες επιβίωσης των κυβερνήσεων ή των πολιτικών προσώπων. Έχει να κάνει με τη βαθύτερη έννοια της Δημοκρατίας ως πολιτικής τέχνης της σύνθεσης. Είναι ζήτημα δημοκρατικής νοοτροπίας και, δυστυχώς, στην Ελλάδα ο αποκαλούμενος πολιτικός μας πολιτισμός δεν την έχει αναγάγει ακόμα ως αρχή της εσωτερικής του λειτουργίας. Κι αυτό ζημιώνει τον τόπο κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες καταστάσεις.
Η συναίνεση ούτε ζητείται ούτε παραχωρείται. Προετοιμάζεται ως κλίμα, αλλά και μέσα από τις πρωτοβουλίες που η κυβέρνηση παίρνει. Και τέτοιες πρωτοβουλίες δεν ελήφθησαν ποτέ. Το αντίθετο. Με την πόλωση και το διχαστικό λόγο διερράγη η πολιτική ενότητα. Και αυτό πέρασε και στην ελληνική κοινωνία.
Τώρα που η κυβέρνηση την ανακαλύπτει μπροστά στην αδιέξοδη πολιτική της, είναι πλέον αργά. Δεν ζητά συναίνεση, αλλά προσχώρηση σε μια αποδεδειγμένα λάθος πολιτική. Ο μόνος δρόμος, όπως έχω πολλές φορές επαναλάβει, αφού η κυβέρνηση αρνείται να αλλάξει πολιτική, είναι οι εκλογές. Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η ισορροπία του πολιτικού μας συστήματος.
Είστε η πιο ηχηρή φωνή στη ΝΔ που ζητά εθνική συνεννόηση, συναίνεση και εποικοδομητική αντιπολίτευση εδώ και πολύ καιρό. Οι τελευταίες εξελίξεις θεωρείτε ότι δικαιώνουν αυτές τις θέσεις σας; Θα μπορέσετε να τις ενσωματώσετε στον πολιτικό λόγο της ΝΔ που πολλές φορές έχει στοιχεία λαϊκισμού;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μακριά από την Παράταξή μας ο λαϊκισμός. Ποτέ η Ν.Δ. δεν διολίσθησε σε τέτοιες πρακτικές. Ήταν και παραμένει Παράταξη εθνικής υπευθυνότητας.
Για μένα η εθνική συνεννόηση που οδηγεί στη συναίνεση είναι μέρος της πολιτικής μου φιλοσοφίας και με συνοδεύει από τη πρώτη κιόλας στιγμή που πέρασα το κατώφλι της πολιτικής και δεν αλλάζω.
Ωστόσο σχετική αξία έχει η εκ των υστέρων δικαίωση αυτής της άποψης. Θα είχε άλλη αξία, αν 20 μήνες πριν τη είχε ενστερνιστεί και η κυβέρνηση. Όπως είπα πιο πάνω, είναι πια αργά. Δυστυχώς, χάθηκε χρόνος και ενέργεια. Οι εκλογές θα ανοίξουν νέους δρόμους εθνικής συνεννόησης και ουσιαστικών αποτελεσμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου