Οπως εξηγούν οι ερευνητές, η ιδέα για την έρευνα προέκυψε όταν παρατήρησαν ότι τα ποντίκια στα οποία εισήγαγαν νέο αίμα παρουσίαζαν βελτίωση στον ανοσοποιητικό τους σύστημα και στη μυϊκή λειτουργία. Ετσι, θέλησαν να εξετάσουν αν κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει και στον άνθρωπο. Επίσης, παρατήρησαν ότι τα βλαστοκύτταρα στον εγκέφαλο, που δημιουργούν νέους νευρώνες, συνδέονται περισσότερο με τα αιμοφόρα αγγεία από ό,τι τα άλλα κύτταρα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση.
Επειτα από μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος ηλικίας τριών ετών που λάμβανε το αίμα νεότερων ποντικιών επιτάχυνε τη δημιουργία εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία από σχεδόν 400 γίνονταν περίπου 1.000 στη μία περιοχή του ιππόκαμπου (την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη). Την ίδια στιγμή, η αντίστοιχη δραστηριότητα παρουσίαζε μείωση κατά 25% στα νεότερα ποντίκια, όπως και όταν τους εισήγαγαν αίμα μεγαλύτερων ποντικιών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μνήμη και η μαθησιακή ικανότητά τους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό συμβαίνει λόγω της χημειοκίνης CCL11, η οποία είναι γνωστό ότι συνδέεται με τη φλεγμονή σε περιπτώσεις άσθματος και αλλεργιών, αλλά πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα φλεγμονώδη κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επίσης συνδέονται με τη μνήμη και τη μαθησιακή ικανότητα, σε μια λεπτή ισορροπία που φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου. Οταν οι επιστήμονες εισήγαγαν μόνο χημειοκίνη CCL11 στα νεαρότερα ποντίκια, μειώθηκε η νευρογένεση, δηλαδή ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός, ενώ την επανέφεραν μπλοκάροντας τη χημειοκίνη με αντισώματα.
Πλέον, η επιστημονική ομάδα του Στάνφορντ αναζητά ουσίες του εγκεφάλου που ενισχύουν τη νευρογένεση, η οποία ούτως ή άλλως ενισχύεται με την άσκηση...
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
www.healthierworld.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου