Εν αναμονή των εντολών της τρόικας έχει παγώσει κάθε δραστηριότητα στα υπουργεία. Στη φωτογραφία ο Ματίας Μορς (αριστερά) της Κομισιόν και ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ. |
Εν αναμονή των εντολών της τρόικας και μέχρι να οριοθετηθούν οι άξονες της οικονομικής πολιτικής, έχει παγώσει κάθε δραστηριότητα στα υπουργεία που ασχολούνται μόνο με την προώθηση των διαδικαστικών.
Η απραξία ενισχύεται και από τις ρευστές πολιτικές εξελίξεις, καθώς οι αναμενόμενες εκλογές αναγκάζουν τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, να προσαρμόζουν αναλόγως τη στρατηγική τους και να αποφεύγουν τα συμμετοχή σε επώδυνες αποφάσεις που θα κοστίσουν σε εκλογικά ποσοστά.
Ενδοκυβερνητική κόντρα
Ενδεικτική είναι η ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για το ύψος των μέτρων που ζητεί η τρόικα για την κάλυψη των αποκλίσεων του 2011 και των εκτιμώμενων από την τρόικα για το 2012.
Από την πλευρά της Ν.Δ. τονίζουν ότι το ύψος των μέτρων που αναφέρθηκε στη σύσκεψη των υπουργών υπό τον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1% του ΑΕΠ ή 2,2 δισ. ευρώ. Από παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών πληροφορηθήκαμε ότι τελικά τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ ή 4,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί αιφνιδιασμό, αναφέρουν στελέχη της Ν.Δ.
Στο ρευστό αυτό πλαίσιο παραμένουν σε εκκρεμότητα αρκετά ζητήματα που πρέπει να προωθηθούν, αλλά καθυστερούν και τα ελάχιστα που προωθούνται εμφανίζουν προβλήματα, αφού οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί από έμπειρα στελέχη λόγω της εφαρμογής της αναγκαστικής συνταξιοδότησης μέσω της εφεδρείας.
Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα έπρεπε με τον αρχικό σχεδιασμό να είναι ήδη έτοιμη προς κατάθεση στη Βουλή, αλλά μόλις τώρα ξεκίνησε ο διάλογος, ο οποίος δεν θα καταλήξει πουθενά.
Η Ν.Δ. κατέθεσε σειρά προτάσεων, για μειώσεις φορολογικών συντελεστών και συντελεστών ΦΠΑ με στόχο την ανακούφιση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων αλλά και την τόνωση της ανάπτυξης, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα σκληρά μέτρα που θέλει να επιβάλει η τρόικα. Προφανώς όταν έρθει η ώρα της καταγραφής των κοινών συμπερασμάτων και της σύνταξης του νομοσχεδίου, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.
Το ΕΣΠΑ, που αποτελεί το μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας, καρκινοβατεί λόγω της έλλειψης εθνικών πόρων, που θα συμπληρώσουν τα κοινοτικά κονδύλια. Το «επιτυχές» κλείσιμο του 2011 οφείλεται στην περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,8 δισ. ευρώ, αλλά και στην αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής από το 75% στο 85%.
Για το 2012 το ΕΣΠΑ θα κριθεί από την υλοποίηση της υποχρέωσης για την ενεργοποίηση 180 μεγάλων έργων, την εξέλιξη των οποίων θα παρακολουθεί και ο επιτετραμμένος Ράιχενμπαχ. Ακόμα ίσως εντός του έτους η Ελλάδα κληθεί να επιστρέψει πίσω ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ λόγω παρατυπιών.
Σημαντική καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις
Στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων, η προώθηση των οποίων αποτελεί απαίτηση της τρόικας, διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και αναβολές των εγχειρημάτων, αφού το ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές, ξένους και Έλληνες, είναι μηδαμινό.
Η τρόικα επέμεινε και επέτυχε από το καλοκαίρι τη σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, θεωρώντας ότι οι διαδικασίες θα είναι ταχύτερες, αλλά δεν κατανόησαν ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος και όχι οι διαδικασίες.
Οι υποψήφιοι επενδυτές λογικό είναι να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση του PSI και την οριστικοποίηση του νέου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας με 130 δισ. ευρώ, διαφορετικά, με απλά λόγια η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πτώχευση οπότε τα περιουσιακά της στοιχεία θα αξίζουν πολύ λιγότερο, ακόμα και σε σύγκριση με σήμερα.
Πάντως οι αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση παρά τις διαρκείς οχλήσεις από την τρόικα και όχι μόνο είναι σημαντικές και αναμένεται εφόσον και όταν αποκτήσουν μια δυναμική να έχουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ αλλά και στην εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται μακροσκελής κατάλογος πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν από τις αποκρατικοποιήσεις όπως προαγορά χρέους πολλαπλάσιας αξίας (για κάθε ευρώ είναι δυνατόν να προαγοραστεί χρέος 1,6 ευρώ), μείωση των επιχορηγήσεων και κατά συνέπεια των ετήσιων ελλειμμάτων, αύξηση της παραγωγικότητας της αποκρατικοποιημένης εταιρίας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας , προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Παρ' όλ' αυτά η συντελεσθείσα πρόοδος είναι περιορισμένη. Η επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα αυτό απαιτεί κινητοποίηση των εμπλεκομένων φορέων κάτι που ζητεί μετ' επιτάσεως η τρόικα.
Το σημαντικότερο είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012, για την οποία οι συνθήκες στις ΔΟΥ είναι απογοητευτικές, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων και των κενών που διαπιστώνονται. Ο πήχης των εσόδων τέθηκε αρκετά υψηλά -δεδομένων των συνθηκών ύφεσης- και ήδη η τρόικα προεξοφλεί ότι θα αποτύχει ο προϋπολογισμός του 2012, και ζητεί πρόσθετα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ).
Αναγκαίες οι αλλαγές για άμβλυνση των επιπτώσεων
Είναι δεδομένο όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες ότι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες συνήθως συνοδεύουν μια δημοσιονομική προσαρμογή έχουν μεγάλη σημασία καθώς είναι δυνατόν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών μακροοικονομικών επιπτώσεων της προσαρμογής και στην ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας.
Την προώθηση των μεταρρυθμίσεων με επιτάσεως ζητούν εδώ και πολύ καιρό, τόσο οι παραγωγικές τάξεις με ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, όσο και η τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ, αλλά και οικονομολόγοι και ερευνητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Το γεγονός της απραξίας στον τομέα αυτό, για τον οποίο θα έπρεπε συνολικά και όχι μεμονωμένα όπως προκύπτει από τα γεγονότα να είχε κινηθεί όλη η κυβερνητική μηχανή έχει σημασία και δίνει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι διαρθρωτικές μεταβολές έχουν μια ευρύτερη σημασία και όχι μόνο για να υπηρετήσουν το στόχο της μείωσης του ελλείμματος ή του χρέους. Στοχεύουν στη διόρθωση των υφισταμένων αγκυλώσεων και στρεβλώσεων στην οικονομία και διευκολύνουν τη μετακίνηση και αναδιάταξη των συντελεστών παραγωγής, την καλύτερη λειτουργία και την ταχύτερη προσαρμογή της οικονομίας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως αναφέρεται σχετικά και στην ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πολλές μεταρρυθμίσεις προωθήθηκαν από την περίοδο που υπεγράφη το μνημόνιο, το Μάιο του 2010. Σε έκθεση του ΟΟΣΑ για το θέμα αυτό αναφέρεται ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί υπήρξαν καθυστερήσεις, δισταγμοί και υπαναχωρήσεις σε διάφορα θέματα που το τελευταίο διάστημα και υπό την πίεση των κοινοτικών εταίρων και της τρόικας προωθήθηκαν νομοθετικά.
http://www.naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου