Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι μεσογειακές διατροφικές συνήθειες ενδέχεται να επηρεάζουν τόσο τον κίνδυνο ήπιας γνωσιακής δυσλειτουργίας, όσο και τη μετατροπή της τελευταίας σε νόσο Αλτσχάιμερ...
Στα άτομα που ακολούθησαν πιστότερα τη μεσογειακή διατροφή, ο κίνδυνος εμφάνισης ήπιας γνωσιακής δυσλειτουργίας ήταν της τάξεως του 28%, σε σύγκριση με τα άτομα τα οποία είχαν τη χαμηλότερη συμμόρφωση. Επίσης, τα άτομα με ήπια γνωσιακή δυσλειτουργία στην αρχή της μελέτης διέτρεχαν 48% χαμηλότερο κίνδυνο να λάβουν διάγνωση νόσου Αλτσχάιμερ μετά από μια μέση περίοδο 4,3 ετών, εάν συμμορφώνονταν με τη διατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, όπως το ψάρι και το αλκοόλ, έχουν επίσης συσχετισθεί με χαμηλότερο κίνδυνο γνωσιακής δυσλειτουργίας.
Οι μειώσεις που διαπιστώθηκαν στη γνωσιακή δυσλειτουργία των ασθενών που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή ήταν πάντως μικρές, ενώ η μελέτη ήταν παρατήρησης και δε μπόρεσε να προσδιορίσει την αιτιότητα. Τα δεδομένα της μελέτης δεν έριξαν φως στους πιθανούς μηχανισμούς που επιφέρουν αυτά τα οφέλη, αλλά οι ερευνητές παρέθεσαν προγενέστερες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, η μεσογειακή διατροφή οδήγησε σε βελτιωμένη αγγειακή υγεία, μειωμένο οξειδωτικό στρες και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής των συστημάτων του οργανισμού.
www.ygeiaonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου