Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ-ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΖΩΗΣ


Η χορτοφαγία είναι μια διατροφική συμπεριφορά, μια στάση ζωής για πολλούς που εκφράζει μια βαθιά φιλοσοφία τους , που χαρακτηρίζεται από τη μη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών ή /και των υποπροϊόντων τους .Άλλες μορφές χορτοφαγίας αποκλείουν τα ψάρια – θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι έτσι έχουμε τις παρακάτω κατηγορίες…

Γαλακτο-χορτοφαγία: δεν τρώνε κρέας ή αυγά αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία: δεν τρώνε κρέας αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
Γαλακτο/αυγο/θαλασσινο χορτοφαγία: Αυτή αναφέρεται σε ανθρώπους που καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια και ενδεχομένως οστρακόδερμα, αλλά κανέναν άλλο τύπο κρέατος.
Αυγο-χορτοφαγία: δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά καταναλώνουν αυγά.
Αυστηρή χορτοφαγία: (γνωστοί ως vegans ) δεν καταναλώνουν κανένα ζωϊκό προϊόν (όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι κλπ), δεν φορούν γούνες, δέρμα και μαλλί και δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που κάνουν τεστ σε ζώα.
Η Φρουτοφαγία είναι διατροφή που αποτελείται μόνο από φρούτα, καρύδια, σπόρους, και άλλα φυτικά προϊόντα που μπορούν να μαζευτούν χωρίς βλάβη των φυτών.
Σύμφωνα με την Αμερικανική εθνική ακαδημία επιστημών το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού καταφεύγει σε χορτοφαγία ή ημι-χορτοφαγία για λόγους που είναι οικονομικοί, φιλοσοφικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί, ή οικολογικοί. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι δηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά χαμηλή σε ζωικό λίπος και κόκκινο κρέας προσφέρει πολυάριθμα οφέλη υγείας, σημαντικά χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, νεφρικής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής.
Ο ιστοχώρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (American Heart Association) δηλώνει ότι «πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν έναν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (που προκαλούν καρδιακή προσβολή), υψηλής πίεσης αίματος, σακχαρώδη διαβήτη και μερικές μορφές καρκίνου.»
Τι μπορώ να τρώω όταν ακολουθώ μία χορτοφαγική διατροφή :
Η αναιμία είναι ένα θέμα για το οποίο ανησυχούν όσοι θέλουν να ακολουθήσουν χορτοφαγική διατροφή . Τα πράσινα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια , άλλα όσπρια , οι ξηροί καρποί, το ψωμί ολικής άλεσης, είναι όλα πολύ καλές πηγές σιδήρου. Πολλά βότανα όπως η τσουκνίδα μπορούν να κρατήσουν τα επίπεδα του σίδηρου σε καλές τιμές .Μια χορτοφαγική διατροφή, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρέσκων λαχανικών και φρούτων, είναι συνήθως πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη C και έτσι επιτυγχάνει πολύ καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό μας. Οι χορτοφάγοι παίρνουν όλη την πρωτεΐνη και τα αμινοξέα που χρειάζονται από την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων ολικής αλέσεως (ψωμί σίτου, καφέ ρύζι), φασολιών, καρυδιών, μανιταριών και σόγιας (συν των υποπροϊόντων της). Η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων πρέπει να είναι μεγαλύτερη δεδομένου ότι το πρωτεϊνικό ποσοστό σε αυτά τα τρόφιμα είναι συγκριτικά χαμηλότερο απ’ ότι σε παρόμοια ποσότητα κρέατος. Η επίτευξη ικανοποιητικής πρωτεϊνικής εισαγωγής είναι σπάνια ένα πρόβλημα στις αναπτυγμένες χώρες και η χαμηλότερη πρωτεϊνική εισαγωγή των χορτοφάγων έχει προταθεί ακόμη και ως πιθανή αιτία για μερικά από τα οφέλη υγείας που αναφέρθηκαν . Η ολική χορτοφαγία που δεν περιλαμβάνει ψάρι – μια σημαντική πηγή Ωμέγα 3 θεωρείται μία δύσκολη διαιτητική επιλογή. Η επιλογή προϊόντων που δεν περιέχουν ζωϊκά παράγωγα απαιτεί γνώση των συστατικών αλλά και των μεθόδων παραγωγής τους. Επιπλέον, ακόμη και οι ίδιοι οι αυστηρά χορτοφάγοι δηλώνουν πως δεν είναι δυνατόν να αποφύγει κανείς 100% τα ζωϊκά παράγωγα καθώς πολύ συχνά υπάρχουν σε τρόφιμα, καλλυντικά και φάρμακα και δεν δηλώνονται. Στο θέμα της υγείας και λήψης όλων των απαραίτητων βιταμινών, η Αμερικανική Ένωση για το Διαβήτη υποστηρίζει πως μία καλά σχεδιασμένη αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο τονίζει πως «σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα διατροφής» .
Αποκαλούμε συχνά τον εαυτό μας «χορτοφάγο» χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν η διατροφή που ακολουθούμε είναι ισορροπημένη. Οι τηγανητές πατάτες, για παράδειγμα, και τα γλυκά δεν θεωρούνται δείγματα ισορροπημένης χορτοφαγικής διατροφής. Καλό είναι, λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε μία τέτοια διατροφή , να μιλήσουμε πρώτα με κάποιον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο που θα μας συμβουλεύσει ως προς το διατροφικό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Σημαντικό είναι, άλλωστε, να μην ξεκινά κανείς μία τέτοιου είδους διατροφή αν δεν έχει ενηλικιωθεί, αφού μέχρι τα 19 χρόνια ο οργανισμός μας χρειάζεται όλες τις πρωτεΐνες για να αναπτυχθεί σωστά .
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η σωστή χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αυξήσει την υγεία του σώματος, του νου, της ψυχής και του πλανήτη μας.
www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet