Ερευνητές από το τμήμα Νευροπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, μαζί με αρκετούς, ακόμα, συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική κατάφεραν να ενσωματώσουν σε ηλεκτρονικά συστήματα, κατασκευασμένα από νευρομορφικούς μικροεπεξεργαστές, σύνθετες γνωστικές ικανότητες.
Αν και γνωρίζουν ότι, προς το παρόν, κανένας υπολογιστής δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά όσο ο ανθρώπινος εγκέφαλος, οι επιστήμονες θεωρούν ότι έκαναν ένα μεγάλο βήμα, αφού κατάφεραν να ρυθμίσουν τους νευρομορφικούς μικροεπεξεργαστές ώστε να μιμούνται επιτυχημένα περίπλοκες λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Μέχρι πρόσφατα οι περισσότερες προσπάθειες των επιστημόνων περιορίζονταν στην ανάπτυξη μοντέλων νευρωνικών δικτύων σε συμβατικούς υπολογιστές ή στην προσομοίωση ανάλογων δικτύων σε υπερυπολογιστές.
Οι ερευνητές της Ζυρίχης κατάφεραν να αναπτύξουν ηλεκτρονικά κυκλώματα τα οποία είναι συγκρίσιμα με έναν πραγματικό εγκέφαλο στο μέγεθος, την ταχύτητα και την κατανάλωση ενέργειας.
«Στόχος μας είναι να ωθήσουμε τα κυκλώματα να μιμηθούν απευθείας μέσα στο μικροτσίπ τις ιδιότητες των βιολογικών νευρώνων και των συνάψεών τους», λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι ανέπτυξαν, και με τη βοήθεια των Μαθηματικών, το νευρομορφικό σύστημα που πραγματοποιεί πολύπλοκες αισθησιοκινητικές εργασίες σε πραγματικό χρόνο.
Συγγραφέας: Γιώργος Καρουζάκης
thalesandfriends
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου