Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Science, γράφει η ανταποκρίτρια του npr.org, Nell Greenfieldboyce, η οποία μελέτησε την κοινωνική αντίληψη των ανθρώπων στους οποίους δόθηκε με τυχαίο τρόπο να διαβάσουν αποσπάσματα από λογοτεχνική και λαϊκή μυθοπλασία, καθώς επίσης και πεζογραφία..
Κατά μέσο όρο, εκείνοι που διάβαζαν αποσπάσματα από λογοτεχνικά βιβλία τα πήγαν καλύτερα στα τεστ, συγκριτικά με όσους είτε δεν διάβαζαν τίποτα, είτε διάβαζαν πεζογραφία ή δημοφιλή βιβλία στην κατηγορία θρίλερ. Οι εθελοντές στους οποίους είχαν δοθεί βιβλία υψηλού λογοτεχνικού περιεχομένου, απέδωσαν καλύτερα σε ένα τεστ με τίτλο «Διαβάζοντας το μυαλό μέσα από τα μάτια», κατά το οποίο τους ζητήθηκε να κοιτάξουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα μάτια ηθοποιών και να αποφασίσουν ποιο συναίσθημα εξέφραζαν.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες αποδεικνύουν τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις που έχει η ανάγνωση στις κοινωνικές ικανότητες των ανθρώπων, ανέφερε ο ερευνητής ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο York του Τορόντο, Raymond Mar. «Νομίζω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Αποδεικνύει ότι αυτά που διαβάζουμε επηρεάζουν τις κοινωνικές μας ικανότητες και την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τι σκέφτονται και αισθάνονται οι άλλοι» πρόσθεσε. Η λαϊκή μυθοπλασία εστιάζει στην πλοκή, λέει ο καθηγητής ψυχολογίας στο The New School for Social Research της Νέας Υόρκης Emanuele Castano και οι χαρακτήρες είναι μάλλον στερεοτυπικοί. «Ανοίγεις ένα βιβλίο και γνωρίζεις από την αρχή ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός». Η λογοτεχνική μυθοπλασία, από την άλλη, εστιάζει στην ψυχολογία και τον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων, προσθέτει. Οι χαρακτήρες είναι κάπως ελλιπείς. Οι αναγνώστες πρέπει να εστιάζουν στις πράξεις τους και να συμπεραίνουν τι είναι αυτό που σκέφτονται ή αισθάνονται. «Αυτό ακριβώς κάνουμε και όταν προσπαθούμε να μαντέψουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων και να “διαβάσουμε” το μυαλό τους στην καθημερινότητά μας» λέει ο Castano. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δε θα έπρεπε κανείς να θεωρήσει αυτή τη μελέτη ως μια κριτική των λαϊκών μυθοπλασιών, καθώς όπως τονίζει υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε κανείς να διαβάζει και τέτοιου είδους βιβλία. «Είναι όμως σχετικά απίθανο να σας “εκπαιδεύσει” να διαβάζετε το μυαλό των άλλων» είπε
Πηγή: tsantiri.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου