Ότι οι περισσότερες εταιρείες και τα οπλικά συστήματα που εμπλέκονται στις μίζες είναι γερμανικές. WEGMANN, Stinger Asrad, STN ATLAS, Rheinmetall κ.λπ. Κάτι λίγα ρωσικά και ελάχιστα γαλλικά ονόματα εμπλέκονται ακόμα στην υπόθεση που αποκάλυψε ο Κάντας.
Από μια πρώτη εκτίμηση, λοιπόν, προκύπτει ότι οι Γερμανοί είναι οι πιο «λαδιάρηδες» του κόσμου, αλλά το… παίζουν ηθικοί. Απαιτεί η Μέρκελ από την Ελλάδα αυστηρή πειθαρχία, μας κατηγορεί γιατί φάγαμε τα λεφτά στο παρελθόν και μας λένε οι Γερμανοί τεμπέληδες. Την ίδια στιγμή που μας πουλούσαν οπλικά συστήματα με καπέλο και αφού πρώτα λάδωναν κόσμο και κοσμάκη. Ηθική του πισινού δηλαδή.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πώς ξαφνικά αποκαλύφθηκε ο λογαριασμός του Κάντα στη Σιγκαπούρη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου; Τόσα χρόνια οι ελληνικές αρχές δεν είχαν καταφέρει ή δεν ήθελαν να «δέσουν» τον Κάντα και τους υπόλοιπους. Βοούσε ο τόπος ότι επιχειρηματίες και μεσάζοντες είχαν κάνει το Πεντάγωνο… καφενείο αλλά η Δικαιοσύνη, και φυσικά το πολιτικό σύστημα έκανε την πάπια. Πώς τώρα αποκαλύφθηκαν τα πάντα για τους Γερμανούς μιζαδόρους και τους Ρώσους ή τους Γάλλους; Τέτοιοι δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ; Είναι οι Αμερικανοί έμποροι όπλων τόσο τίμιοι που δεν πληρώνουν μίζες;
Μήπως, λέμε, σοβεί μια σφοδρή σύγκρουση Ουάσιγκτον – Βερολίνου και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «δίνουν» τους Γερμανούς αντιπάλους τους στο εμπόριο όπλων; Μήπως την αποκάλυψη της μίζας την έκανε κάποιο αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, όπως είχε κάνει το γραφείο Debevoise στην υπόθεση της Siemens; Μήπως αμερικανικός δάκτυλος προκαλεί σεισμό στην Ελλάδα και τεράστια αναστάτωση στη Γερμανία;
Ήδη, οι γερμανικές εφημερίδες περιγράφουν ένα έντονο κλίμα ανησυχίας σε κορυφαίους γερμανικούς ομίλους καθώς και ορισμένα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί και κηλιδώνεται η το προφίλ τους.
Όπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Καλές σχέσεις», οι αναφορές του Κάντα, οι οποίες διαψεύδονται από τις γερμανικές επιχειρήσεις, ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η εισαγγελία της Βρέμης, η οποία εδώ και καιρό διεξάγει έρευνες σε βάρος των γερμανικών ομίλων Rheinmetall και Atlas.
«Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζεται ότι διοχετεύθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων του τύπου “Ποσειδών”. Επίσης υποστηρίζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες και για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad από την Rheinmetall» γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελία της Βρέμης «γνωρίζει με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κάντας παραδέχεται ότι ένα μέρος των χρημάτων έφτασε στον ίδιο, «μέσω ενός μεσάζοντα της Rheinmetall και της Atlas τον οποίο η εισαγγελία της Βρέμης θεωρεί κομιστή των χρημάτων».
Πάντως η Rheinmetall ισχυρίζεται ότι δεν έχει ιδέα για άνομες πληρωμές και ότι δεν έχει δώσει οδηγίες για κάτι τέτοιο. Το ρεπορτάζ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2A6 Hel από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann(KMW), για την οποία ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ από κάποιον Έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας. «Η Krauss-Maffei Wegmann δήλωσε επ’ αυτού ότι δεν λάδωσε” ούτε επιφόρτισε κάποιον άλλον για να “λαδώσει” τον Κάντα ή κάποιον άλλον». Και η γερμανική εταιρεία προσθέτει ότι «όλοι οι συνεργάτες και οι εταίροι της υποχρεούνται να συμπεριφέρονται απολύτως νόμιμα». Η Krauss-Maffei Wegmann αναφέρει ότι η συμφωνία για τα Leopard συνιστά αποτέλεσμα «διάφανης διαδικασίας ανάθεσης» στην οποία εκείνη επικράτησε.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Deutsche Welle η ανακίνηση του θέματος έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε γερμανικές εταιρείες, που εδώ και καιρό προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους το ίματζ των μιζών, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων οπλικών συστημάτων εξαιτίας της κρίσης.
Η δωροδοκία αξιωματούχων στο εξωτερικό είναι εδώ και δεκατέσσερα χρόνια αξιόποινη πράξη στη Γερμανία και επισείει αυστηρές ποινές.
Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρωστά ακόμη στην KMW μερικά εκατομμύρια.
Ο τομέας των εξοπλισμών χαρακτηρίζεται στο ρεπορτάζ ιδιαίτερα επιρρεπής στη διαφθορά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που εξάγουν οπλικά συστήματα.
«Έτσι, υποστηρίζεται ότι εκπρόσωποι γερμανικών κυβερνήσεων έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου αυτή να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γερμανία. Κι αυτό μολονότι, η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό υπερχρεωμένη αλλά και καλά εξοπλισμένη, ενώ δεν είναι σε θέση να αγοράσει περισσότερα υποβρύχια, αεροσκάφη και άρματα μάχης», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Για να δούμε, θα έχουμε κατάληξη ανάλογη με αυτήν της υπόθεσης Siemens; Να δούμε τους Γερμανούς εμπόρους όπλων να δίνουν χορηγίες και υποτροφίες για την προώθηση της ειρήνης και τι στον κόσμο.
http://www.antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου