Η σύγχρονη κοινωνία που δεν κοιμάται ποτέ, συμπαρασύρει και τους πολίτες κρατώντας τους άυπνους. «Τα άτομα λειτουργούν ενάντια στο βιολογικό τους ρολόι. Οι εντατικοί ρυθμοί της εργασίας επηρεάζουν την διάθεση, την φυσική μας κατάσταση αλλά και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής», επισημαίνουν ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ, του Χάρβαρντ, του Μάντσεστερ και του Σάρει.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν επίσης ότι, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στους εργαζόμενους αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Ο καθηγητής Ράσελ Φόστερ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζει στο BBC: «Είμαστε το πιο υπεροπτικό είδος: Αισθανόμαστε ότι μπορούμε να εγκαταλείψουμε τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Με το να πηγαίνουμε ενάντια στο βιολογικό μας ρολόι, βλάπτουμε σοβαρά την υγεία μας», επισημαίνει ο καθηγητής της Οξφόρδης.
Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι η σύγχρονη τεχνολογία είναι ο «υπ' αριθμόν 1» ενοχοποιητικός παράγοντας για τον μειωμένο ύπνο. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι υπολογιστές και τα tablets επιβραδύνει την διαδικασία του ύπνου. «H έκθεση στο φως που εκπέμπουν οι υπολογιστές φρενάρει την απελευθέρωση της μελατονίνης, ορμόνης του ύπνου, καθιστώντας πιο δύσκολη την πρωινή αφύπνιση», υποστηρίζει ο καθηγητής Τσαρλς Τσάισλερ από το Πανεπσιτήμιο του Χάρβαρντ. Για τον καθηγητή Άντριου Λούντον από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν πιο σοβαρά το θέμα καθώς οι χρόνιες παθήσεις καραδοκούν.
Πηγή : protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου