Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;

Η κυβέρνηση έχει ένα καυτό δίμηνο μπροστά της που πρέπει να κάνει όλες τις κινήσεις εκείνες που θα πείσουν τους δανειστές ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις,
ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και μπορεί να στηριχθεί σε προληπτική γραμμή πίστωσης κι ότι είναι άξια να της δοθεί η ευκαιρία της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Στις 8 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί ένα πολύ σημαντικό Γιούρογκρουπ το οποίο ουσιαστικά θα ασχοληθεί με την περίπτωση της Ελλάδας κι αφού θα έχει γίνει η αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα. Εκεί πιθανότατα θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων και θα διαφανεί αν οι ξένοι έχουν πειστεί πως η Ελλάδα τηρεί τις υποσχέσεις της. Κι αμέσως μετά τη συνεδρίαση, μέχρι το τέλος του χρόνου, ίσως και σε υψηλό επίπεδο, θα γίνει η διαπραγμάτευση για το χρέος, με τη λύση που πρέπει να δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο όπως είπε και η εκπρόσωπος του Σόιμπλε.
Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση έχει ένα καυτό δίμηνο μπροστά της που πρέπει να κάνει όλες τις κινήσεις εκείνες που θα πείσουν τους δανειστές ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και μπορεί να στηριχθεί σε προληπτική γραμμή πίστωσης κι ότι είναι άξια να της δοθεί η ευκαιρία της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Οι δανειστές, μέσω των αγορών, έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους μέσα στην κολασμένη εβδομάδα που πέρασε. Τώρα λοιπόν που ηρέμησαν τα πράγματα και μπήκαμε ξανά σε μια σειρά το ελληνικό πολιτικό σύστημα καλείται να δείξει σύνεση, ψυχραιμία και αίσθηση σοβαρότητας. Ότι εν πάση περιπτώσει αναγνωρίζει την κρισιμότητα της στιγμής, ότι πάνω απ’ όλα είναι η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση το πήρε το μήνυμα και σοβαρεύτηκε, όμως, για την αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον είναι απογοήτευση. Ο Τσίπρας μίλησε και πάλι για κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, κάτι που σημαίνει ότι υπόσχεται επαναφορά της Ελλάδας στο 2008. Χωρίς βεβαίως να αποκαλύπτει το σχέδιό του για το πώς θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και πώς θα ξεφύγει από την μέγγενη των αγορών.
Αλλά δεν πειράζει. Μάλλον για εσωτερική κατανάλωση το κάνει. Να φανεί αυτός καλός και ο Σαμαράς κακός, αφού το μόνο του πρόβλημα είναι πώς θα καταλάβει τα χειμερινά ανάκτορα του Μαξίμου. Αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που βάζει τη χώρα. Αδιαφορεί για το αν την Δευτέρα τον ακούσουν οι αγορές και πάνε το επιτόκιο ξανά πάνω από 9%. Γιατί να τον νοιάζει, αυτός κυβερνάει; Σαμποτάρει την εθνική προσπάθεια και πώς να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού, απλά και μόνο για να λαϊκίσει. Αλλά αυτός είναι ο Τσίπρας δεν περιμένει κανείς κάτι καλύτερο.
Όμως, τα περιθώρια έχουν στενέψει, οι ημερομηνίες σταθμοί έρχονται και μοιάζουν με θηλιά στο λαιμό της χώρας.
Κεντρικό ζητούμενο για την Αθήνα παραμένει, παράλληλα, η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όσο συντομότερα γίνεται. Κάτι, βέβαια, που για την Ευρώπη, αποτελεί κεντρικό πόλο στην άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα, με τους εταίρους να θέτουν ως μεγάλο προαπαιτούμενο για την οριστικοποίηση της όποιας συμφωνίας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.
Τα επιτελεία Αθηνών, Βρυξελλών και Φραγκφούρτης βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, αντιμέτωπα με το γρίφο των εγγυήσεων και των όρων εποπτείας που θα συνοδεύουν το νέο προληπτικό πρόγραμμα προς τη χώρα. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με δεδομένους τους πολιτικούς περιορισμούς που διέπουν την ελληνική θέση αλλά και το «τελεσίγραφο» από τις αγορές.
Νέο δεδομένο που καθιστά απαραίτητη την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την εκταμίευση 7 δισ. ευρώ φέτος από Ευρωζώνη και ΔΝΤ, με τη χώρα σε πιο δυσμενή διαπραγματευτική θέση εξαιτίας της αντίδρασης των αγορών.
Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, είτε μέσω των μοντέλων που είναι ήδη διαθέσιμα, δηλαδή τις προληπτικές γραμμές του ESM, ή με τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου, πιο κοντά στις πολιτικές επιταγές της ελληνικής κυβέρνησης.
«Κλειδί» παραμένουν τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, περίπου 11,5 δισ. ευρώ. Με βάση τον κανονισμό όσα κεφάλαια περισσέψουν από το κονδύλι αυτό, εφόσον δεν προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες που δεν μπορούν να καλυφθούν με ίδια μέσα από τις αγορές, θα μπορούσαν να διοχετευθούν για ισόποση μείωση του χρέους.
Εναλλακτικά και κατόπιν έγκρισης από το Δ.Σ. του ESM αλλά και από ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια τα κονδύλια αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με άλλον τρόπο, ίσως και να αποτελέσουν το, προς αναζήτηση, «μαξιλάρι» έναντι των αγορών. Κάτι που σύμφωνα με ορισμένες ελληνικές πηγές ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο για πιο χαλαρούς όρους, σε σχέση με τη χρήση μιας καθαρής γραμμής πίστωσης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Ωστόσο προϋποθέτει τη δυνατότητα άντλησης σημαντικών κεφαλαίων, της τάξης τουλάχιστον των 10 δισ. ευρώ, από τις αγορές τον επόμενο χρόνο.
Κάπως έτσι θα κυλήσει η επόμενη περίοδος. Με πολλές δυσκολίες και με πολλά αγκάθια. Θα είναι η αρχή του τέλους για τα βάσανα της χώρας; Σύντομα θα το ξέρουμε. Ίσως μέχρι τις γιορτές να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Αλλά το σίγουρο είναι ότι μια συνολική συμφωνία σωτηρίας της χώρας, έξω από μνημόνια και τρόικες αλλάζει τα δεδομένα στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Και στις εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.
http://www.antinews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet