Τα Σατουρνάλια του Antoine Callet |
Η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει μήνας του έτους στον οποίο οι αξιοσέβαστες αρχές να έχουν εκχωρήσει τη γέννηση του Χριστού» (Καθολική Εγκυκλοπαίδεια). Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι λόγοι που υποδεικνύουν ότι ο Ιησούς πιθανότατα δεν γεννήθηκε τον Δεκέμβριο.
Πρώτον, στο κατά Λουκά 2:8 υποστηρίζεται ότι τη νύχτα της γεννήσεως "υπήρχαν ποιμένες της ίδιας χώρας που ζούσαν υπαίθρια και φύλαγαν με βάρδιες τη νύχτα τα ποίμνιά τους". Πολλοί μελετητές συμφωνούν ότι ήταν απίθανο το Δεκέμβριο, οι ποιμένες να μην κρατούν το κοπάδι τους υπό κάλυψη κατά τη διάρκεια των κρύων χειμωνιάτικων μηνών.
Δεύτερον, είναι γραμμένο στη Βίβλο ότι ο Ιωσήφ και η Μαρία ταξίδεψαν στην Βηθλεέμ για να καταγραφούν στη ρωμαϊκή απογραφή (Λουκάς 2: 1-4). Ωστόσο, απογραφές δεν γίνονταν το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες συχνά έπεφταν κάτω από το 0 και οι δρόμοι ήταν σε κακή κατάσταση.
Δείτε επίσης:
Υπήρχε η Ναζαρέτ στα χρόνια του Ιησού;
Παγανιστικές Γιορτές
Επειδή είναι μάλλον απίθανο ο Ιησούς να γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, τίθεται το εύλογο ερώτημα γιατί τα Χριστούγεννα γιορτάζονται την ημερομηνία αυτή. Η απάντηση οδηγεί πίσω στις παγανιστικές γιορτές των Ρωμαίων για το χειμερινό ηλιοστάσιο. Δύο γιορτές ιδίως λάμβαναν χώρα κατά τις 25 Δεκεμβρίου- τα Σατουρνάλια και τα γενέθλια του Θεού Ήλιου, του Μίθρα (Καθολική Εγκυκλοπαίδεια). Ο εορτασμός για τα Σατουρνάλια ξεκινούσε στις 17 Δεκεμβρίου και αργότερα επεκτάθηκε με εκδηλώσεις έως τις 25 Δεκεμβρίου. Επαινούσε τον Κρόνο, τον θεό της γεωργίας, της σποράς και κτηνοτροφίας και συνδεόταν με την ανανέωση του φωτός και τον ερχομό του νέου έτους. Οι ιερές μέρες εορτάζονταν με μια θυσία στο ναό του Κρόνου, ένα κοινό συμπόσιο, που ακολουθείτο από ιδιωτικές ανταλλαγές δώρων, συνεχή πάρτι και μια ατμόσφαιρα καρναβαλιού.
Η παγανιστική γιορτή των Στουρνάλιων |
ΑΚΛΟΝΗΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ!!ΟΛΗ Η ΑΠΑΤΗ ΕΔΩ!
Η γέννηση του Μίθρα
Οι οπαδοί της λατρείας του Μίθρα, που έγινε δημοφιλής ανάμεσα στο στρατό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον 1ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., πιστεύεται ότι γιόρταζαν τα γενέθλιά του στις 25 Δεκεμβρίου, η οποία ήταν η πιο ιερή μέρα του χρόνου για πολλούς Ρωμαίους. Η λατρεία του Θεού Ήλιου, του Μίθρα (πρωτοϊνδοιρανικού Mitra), έχει τις ρίζες του στην Περσία, από τον 6ο αιώνα π.Χ. και αργότερα προσαρμόστηκε στα ελληνικά ως «Μίθρας». Η πιο δημοφιλής υπόθεση είναι ότι οι Ρωμαίοι στρατιώτες που γνώρισαν αυτή τη θρησκεία κατά τη διάρκεια των εκστρατειών στην Περσία.
Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η μιθραϊκή Πρωτοχρονιά και τα γενέθλια του Μίθρα ήταν στις 25 Δεκεμβρίου και γιορτάζονταν αυτή την ημέρα ως μέρος των Ρωμαϊκών εορτασμών Natalis Invicti, άλλοι υποστηρίζουν ότι η Natalis Invicti ήταν μια γενική γιορτή του ήλιου και δεν ήταν ειδικά για τα Μυστήρια του Μίθρα. Παρ 'όλα αυτά, είναι σαφές ότι η 25η Δεκέμβρη ήταν μια σημαντική ημέρα για τους Ρωμαίους και περιστρεφόταν γύρω από τη γιορτή του ήλιου.
Παλιά εικόνα από άγαλμα της θεότητας του Μίθρα στη βιβλιοθήκη του Βατικανού. Από άγνωστο συγγραφέας, που δημοσιεύθηκε στο Magasin Pittoresque, Παρίσι, 1840 |
Παγανική και χριστιανική σύντηξη
Όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ασπάστηκε τον Χριστιανισμό τον τέταρτο αιώνα, είχε μια αρκετά μεγάλη πρόκληση μπροστά του σε σχέση με τη μετατροπή μιας αυτοκρατορίας γεμάτη από ειδωλολάτρες. Ως εκ τούτου, αποφάσισε να εορτάζεται η γέννηση του Ιησού σε μια ημερομηνία που ήταν ήδη ιερή σύμφωνα με τις παγανιστικές παραδόσεις. Έτσι, ως συμβιβασμός με τον παγανισμό και σε μια προσπάθεια να δώσει στις παγανιστικές γιορτές χριστιανική σημασία, απλώς αποφάσισε ότι τα γενέθλια του Θεού Ήλιου θα είναι επίσης τα γενέθλια του Υιού του Θεού. Η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια αναφέρει ένα παλαιοχριστιανικό ρητό, "Ότι ωραία που ενήργησε η Εξουσία για εκείνη την ημέρα κατά την οποία γεννήθηκε ο Ήλιος...έπρεπε να γεννηθεί ο Χριστός".
Αόρατα Γεγονότα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου