Σε ποιους ελληνικούς δρόμους έχει ήδη εφαρμοστεί. Πόσες και πόσες φορές οδηγείτε σε δρόμους που γλιστράνε και που θυμίζουν πίστα πατινάζ!
Πόσες και πόσες φορές εχετε δει εικόνες από τροχαία δυστυχήματα στα οποία έχουν χαθεί αντθρώπινες ζωές ή ατυχήματα που κόβουν την ανάσα και έχετε ακούσει οτι οφείλονται στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος. Ποια υπάρχει τροπος να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.
Η μέθοδος της σφαιριδιοβολής μειώνει τα τροχαία σύμφωνα με τις στατιστικές
Οπως δήλωσε στο Newsit o Λευτέρης Κοκκινάκης, επαγγελματίας που ασχολείται εδώ και 40 χρόνια με την οδική ασφάλεια και την οδική σήμανση "η μέθοδος ονομάζεται σφαιριδιοβολή, ειναι δηλαδή ένα μηχάνημα που περνάει πάνω από το ολισθηρό οδόστρωμα το παλιό ή το καινούργιο και ρίχνει με μεγάλη δύναμη σφαιρίδια ατσάλινα. Δημιουργεί έτσι μια ιδανική επιφάνεια εξαιρετικά ασφαλή.
Για να σας δώσω να το καταλάβετε σε δείκτες, όταν μετράμε την ασφάλεια του δρόμου λογω της ολισθηρότητας πριν την εφαρμογή της μεθόδου είναι από 20% εως 35%, ενώ μετά την εφαρμογή της σφαιριδιοβολής οι δείκτες ανεβαίνουν στο 85% με 90%. Η αλλαγή που επέρχεται στο οδόστρωμα είναι τόσο σημαντική που μετά από 4 με 5 χρόνια εφαρμογής της μεθόδου, οι μετρήσεις αντιολισθηρότητας δείχνουν οτι δεν πέφτει κάτω από το 65%.
Το 65% είναι σχεδόν ο ιδανικός δείκτης αντιολισθηρότητας τον οποίο δεν πετυχαίνουν ούτε τα καινούργια οδοστρώματα.
Αν σε έναν δρόμο κανουμε στη μια λωρίδα καινούργια αντιολισθητική ασφαλτόστρωση και στην άλλη λωρίδα εχουμε προς πενταετίας εφαρμόσει σφαιριδιοβολή, θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα από το καινούργιο οδόστρωμα.
Αυτό βέβαια πέραν της αποτελεσματικότητας, έχει και μια τρομερή οικονομία καθώς κοστίζει το 1/10 ή το 1/15 από το να βάλεις καινούργιο ασφαλτοτάπητα. Εκεί που δεν εφαρμόζεται η σφαιριδιοβολή είναι σε δρόμους που φαγωμένους, που έχουν λακκούβες. Αλλά με μετρήσεις ανά την Ελλάδα που έχουμε κάνει, το 70% είναι δρόμοι στους οποίους μπορεί να γίνει σφαιριδιοβολή.
Από τους πρώτους δρόμους που εφαρμόστηκε η σφαιριδιοβολή ήταν στην Αττική Οδό στις στροφές του Υμηττού, όπου ενώ το οδόστρωμα ήταν καινούργιο και εξαιρετικό, είχαν πρόβλημα με τις στροφές. Σύμφωνα με τα στατιστικά, πριν την σφαιριδιοβολή είχαν 95 ατυχήματα (στο διάστημα από Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο με τις βροχές) και το αντίστοιχο διάστημα μετά την εφαρμογή της μεθόδου είχαν 10 ατυχήματα.
Στην Εγνατίο οδό που έχουμε κάνει σφαιριδιοβολή σε μια στροφή πολύ επικίνδυνη, πήραμε τα σταστικά και εκεί που είχαν ατυχήματα κάθε μέρα κατά 0,45%, ο δείκτης έπεσε στο 00,22%.
Στην Εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης, που υπάρχει μια πολύ επικίνδυνη στροφή που γίνονταν περισσότερα από 100 ατυχήματα το χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στατιστικά της τροχαίας Σπάρτης, δεν έχουν γίνει ατυχήματα. Σκεφτείτε οτι άλλαζαν το προστατευτικό στηθαίο κάθε εβδομάδα και έχουν να το αλλάξουν από τότε.
Εχουμε κάνει σφαιριδιοβολή σε όλος της μήκος της παραλιακής από τον Αστέρα Βουλιαγμένης εως το Σούνιο και η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Εχουμε κάνει παρεμβάσεις σε πολλές και μεγάλες αρτηρίες.
"Το ολισθηρό οδόστρωμα είναι...έγκλημα"
Είναι φοβερό να ξέρεις οτι μπορείς να σώσεις, οχι δέκα και είκοσι και χίλιες ζωές, μία να σώσεις εμένα μου αρκεί. Αγωνίστηκα για αυτό το πράγμα και αγωνίζομαι, καθώς το ολισθηρό οδόστρωμα για εμένα είναι έγκλημα. Να μην υπήρχαν τα μέσα το καταλαβαίνω. Ερχεται όμως μια μέθοδος πάρα πολύ απλή, πάρα πολύ φτηνή και πολύ γρήγορη. Και ίσως αυτό είναι το ελάττωμά της" λέει με νόημα ο κύριος Κοκκινάκης.
Πηγή: newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου