και την ενίσχυση των επαφών μεταξύ των Πανεπιστημίων των δύο χωρών χαρακτήρισε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα China Daily ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος την επίσκεψή του στην Κίνα, τονίζοντας οτι τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι έτοιμα για κοινά προγράμματα με κινεζικά Πανεπιστήμια σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και σε αντικείμενα, που θα συμφωνηθούν, δήλωσε ο υπουργός
Ο υπουργός υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την επέκταση των διμερών σχέσεων με την Κίνα, και εντάσσει σε αυτό το πλαίσιο συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δράσεις: την έναρξη λειτουργίας δύο αγγλόφωνων προπτυχιακών Τμημάτων Διοίκησης Τουρισμού, την προετοιμασία αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος στις κλασικές σπουδές, τη λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και θερινών σχολείων στην αγγλική γλώσσα.
Επιπλέον, τονίζει τη σημασία, που αποδίδουν και οι δύο πλευρές στην επικείμενη λειτουργία Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, και αναφέρεται στη δέσμευση του υπουργού Παιδείας της Λ.Δ. Κίνας για την έμπρακτη υποστήριξη του Τμήματος.
Στη συνέντευξή του ο Υ.ΠΑΙ.Θ, περιέγραψε τη δομή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και τη διαδικασία των εξετάσεων για την εισαγωγή στα ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές των πτυχιούχων στην ελληνική αγορά εργασίας, σημειώνει ότι η οικονομική κρίση αναπόφευκτα επηρέασε τις επαγγελματικές προοπτικές των πτυχιούχων στην Ελλάδα, ωστόσο, πλέον οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη είναι πολύ αισιόδοξες, καθώς αναμένεται ότι το 2015 η Ελλάδα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, και το ποσοστό ανεργίας έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια ανταποκρίνονται πολύ καλά στην ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό και προσφέρουν υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικά προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία επιτρέπουν στους Έλληνες και ξένους φοιτητές, που τα παρακολουθούν, να εξελίσσονται σε επιτυχημένους επαγγελματίες διεθνώς.
Η επίσκεψη του κ. Λοβέρδου στην Κίνα προβλήθηκε και από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας της Λ.Δ. Κίνας. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται η συνάντηση του Υ.ΠΑΙ.Θ με τον Κινέζο ομόλογό του, κ.YUAN Guiren, στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποδεχόμενος την ελληνική αντιπροσωπεία, ο κ.YUAN υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της Εκπαίδευσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα υλοποιήσουν τη συμφωνία των πρωθυπουργών, κ.κ. Σαμαρά και Li, για την αύξηση των εκπαιδευτικών ανταλλαγών και την αναβάθμιση της συνεργασίας.
Ο Κινέζος υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ανταλλαγές φοιτητών και για τη συνεργασία στον τομέα της διδασκαλίας των δύο γλωσσών, δήλωσε ότι θα ενθαρρύνει την περαιτέρω συνεργασία των Πανεπιστημίων των δύο χωρών, και υπογράμμισε τις δυνατότητες, που παρέχει το πλαίσιο της Ε.Ε., παράλληλα προς τη διμερή συνεργασία.
Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την Κίνα στον τομέα της Εκπαίδευσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα προωθήσει περαιτέρω την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών στην Εκπαίδευση. Στο μεταξύ, στην επίσκεψη του κ. Λοβέρδου στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, ένα από τα σημαντικότερα της Κίνας, και στη συνάντησή του με τον αντιπρύτανη, κ. XIE Weihe, αναφέρεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας στην Εκπαίδευση, και στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθηγητής κ. Καζάζης, η αναπληρώτρια πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια κυρία Πολυδωροπούλου, και ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, καθηγητής, κ. Καπετανάκης, παρουσίασαν τις δυνατότητες συνεργασίας με κινεζικά Πανεπιστήμια.
Ο κ. XIE εξέφρασε την ελπίδα για ουσιαστική συνεργασία των δύο πλευρών και δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο Tsinghua είναι έτοιμο να υποδεχθεί Έλληνες φοιτητές.
http://www.fimotro.blogspot.ca/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου