Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Πάριος (πραγματικό όνομα: Γιάννης Βαρθακούρης) είναι Έλληνας τραγουδιστής.Γεννήθηκε το1946 στην Παρο. Ήταν ο μικρότερος γιος της πολύτεκνης οικογένειας του Χαράλαμπου και της Μαρουσώς Βαρθακούρη
(Γιάννης, Γεωργία, Ελένη, Άννα, Νίκος). Τελειώνοντας το Γυμνάσιο αποφασίζει να εγκαταλείψει την Πάρο, και να εγκατασταθεί στην Αθήνα για σπουδές στην Ιατρική. Εκεί ασχολείται με το τραγούδι και κάνει καλλιτεχνικό επώνυμό του το όνομα της Πάρου: Γιάννης Πάριος.Απολυόμενος από το στρατό, ο Γιάννης τραγουδά στην «Κατακόμβη» στην Πλάκα. Επόμενος σταθμός της καριέρας του Πάριου ήταν τα «Ταβάνια» και ακολούθως η «Νεράιδα». Έτσι πέρασε η εποχή πριν το τέλος της δεκαετίας του ΄70, ηχογραφώντας 45άρια δισκάκια με τραγούδια του Καλδάρα, του Κουγιουμτζη κ.α. Εκείνη την εποχή προκύπτει και η γνωριμία με τον Γιώργο Μητσάκη.
Ο Μητσάκης εμπιστεύεται τον Γιάννη Πάριο και του βγάζει τον πρώτο του δίσκο, με τίτλο «Της Μοίρας το Παιχνίδι». Στη συνέχεια κυκλοφορεί με τους δίσκους «Πετροβολούσα τη ζωή μου», «Ράκος», «Με συγχωρείς καρδούλα μου», «Δυο αγάπες» και άλλους.Το 1972 ο Γιάννης Πάριος γνωρίζει την Ντίνα Μαρκοπούλου και παντρεύονται. Κάνουν δύο παιδιά, τον Χάρη - ο οποίος θα ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα του -και τον Θανάση.Το 1974 βρίσκει τον Γιάννη Πάριο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στονΓιώργο Νταλάρα, τον Στράτο Διονυσίου, την Χάρις Αλεξίου και την Δήμητρα Γαλάνη. Τέσσερεις χειμώνες πέρασαν οι τέσσερεις τους, στα «Δειλινά».Τρία χρόνια αργότερα, έρχεται η στιγμή να κάνει ο Γιάννης Πάριος την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, το «Τώρα Πια». Διασκευή ενός γαλλικού τραγουδιού του Alain Barriere, το «Tu t'en vas». Ένας δίσκος με τεράστια απήχηση και με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 240.000. Αξιοσημείωτες υπήρξαν και οι συνεργασίες του εκείνη τη δεκαετία με τον Μάνο Λοίζο, τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Γιάννη Σπάνο.Η δεκαετία του ΄80 ξεκινά για τον Γιάννη Πάριο με έναν δίσκο που συνέδεσε τον Έλληνα με τις κομμένες ρίζες του. «Τα Νησιώτικα», το 1982. Συνεχίζεται με ιστορικούς δίσκους όπως το «Πιο καλή η μοναξιά» (1984), τη συνεργασία του με τον Σταύρο Ξαρχάκο (Ξαρχάκος/Πάριος 1986), «Τα ερωτικά του '50» (1988), αλλά και τον μαγικό δίσκο του 1989, «Η Παράσταση Αρχίζει». Ένας ζωντανός δίσκος ηχογραφημένος στο ΡΕΞ της Θεσσαλονίκης, από τις παραστάσεις που έδωσαν εκείνο το χειμώνα εκεί ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη.Το καλοκαίρι του 1986 γνωρίζει την ηθοποιό Σοφία Αλιμπέρτη με την οποία θα παντρευτούν δέκα χρόνια μετά (το καλοκαίρι του 1996 στην Πάρο). Προηγουμένως, έχουν αποκτήσει ένα γιο (1992) τον Μιχαήλ. Το 1997 θα αποκτήσουν ένα δεύτερο γιο μαζί, τον Νικόλα. Θα χωρίσουν τελικά το 1998.Η δεκαετία τελειώνει με τη συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα στους δίσκους «Σαν τρελό φορτηγό» (1989) και «Κι εγώ μαζί σου» (1990). Ο Γιάννης Πάριος θεωρείται από όλους πλέον, ο σημαντικότερος ερωτικός τραγουδιστής. Έτσι ο Γιάννης Πάριος μπαίνει στην τρίτη δεκαετία της παρουσίας του στο χώρο του τραγουδιού. Συνεργάζεται με τον Σταμάτη Σπανουδάκη στον δίσκο «Επαφή» (1992), ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφορεί τα «Νησιώτικα 2». Το 1994κυκλοφορεί ο «Βίος Ερωτικός» που περιλαμβάνει τραγούδια γραμμένα από τον ίδιο τον Γιάννη Πάριο, τα οποία είχαν ερμηνευθεί στο παρελθόν από άλλες σπουδαίες φωνές.Το 1995 προκύπτει η δισκογραφική συνεύρεση με τον γιο του, Χάρη Βαρθακούρη, ενώ η δεκαετία κλείνει με μια συλλεκτική κασετίνα με τίτλο «Πάριος ΄Ερωτας»...Δικαιολογημένα απόκτησε  τον τίτλο ο τραγουδιστής της Αγάπης και του έρωτα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet