Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ο ΜΥΑΛΟΠΩΛΗΣ !





Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα να συζητάω μαζί με μία παρέα από εμπόρους για το ποιο είδος έμπορου είναι αυτό που κερδίζει περισσότερο, σε εποχές που οι αγορές καταρρέουν . Ό λόγος που είχε ξεκινήσει τούτη η συζήτηση , ήταν ώστε να βρουν πιο προϊόν έχει λιγότερη φύρα αλλά και να μπορεί να το έχει ανάγκη η κοινωνία ώστε να το αγοράζει παρά την όποια οικονομική δυσχέρεια..... Εγώ παρακολουθούσα την συζήτηση σιωπηλός , βλέπετε περισσότερα μπορείς να μάθεις ακούγοντας κάποιους ανθρώπους που ανήκουν στην ελίτ του εμπορίου και έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στην ζούγκλα της αγοράς παρά να πετάγεσαι σαν ραπανάκι ώστε με αυτόν τον τρόπο να δηλώσεις πώς συμμετέχεις και χαλώντας τον ειρμό μια αρκετά εποικοδομητικής συζήτησης ! Αλλά κάποια στιγμή ήρθε η ώρα μου και ένας από τους τρείς με κοίταξε περίεργά λέγοντας , εσύ γιατί δεν μιλάς ; ποιον θεωρείς τον καλύτερο έμπορο ;
Ααααα εγώ θεωρώ το καλύτερο έμπορο τον μυαλόπωλη! Ξαφνικά και οι τρείς πάγωσαν και με κοίταξαν με εκείνο το ύφος που έχει ο ανακριτής στις ταινίες καθώς σου στρέφει το αναμμένο πορτατίφ στα μούτρα και σου λέει εντάξει φίλε απόψε θα τα ξεράσεις όλα!! Εκείνος που μου είχε κάνει την ερώτηση άναψε ένα τσιγάρο και σοβαρός με ρώτησε και που μπορούμε να βρούμε ένα Μυαλοπώλη; Μα αυτό είναι το πιο εύκολο αρκεί να κοιτάξεις την ιστορία και θα διαπιστώσεις ότι υπήρχαν πάντα από την αρχή του χρόνου και σε όλα τα καθεστώτα αλλά ακόμα και σήμερα ! Βλέπεις σήμερα ο κάθε Μυαλοπώλης πουλάει την πραμάτεια του πιο εύκολα χάρη στην τεχνολογία που έγινε το καλύτερο του όπλο. Ο ένας από τους τρείς τότε γύρισε και μου είπε εεε λοιπόν εγώ ετούτο τον έμπορο δεν τον ξέρω καν .Και όμως ,φίλε μου είμαι σίγουρος πώς τον ξέρεις, αφού σχεδόν οι μισές ιδέες που έχεις στο κεφάλι σου δεν είναι δημιούργημα δικών σου συνειρμών, αλλά τρίτων ,απλώς δεν κατάλαβες την όλη συναλλαγή, γιατί σε τούτο το εμπόριο η συναλλαγή γίνετε με διαφορετικό τρόπο και αυτός δεν είναι ο συνήθης που ξέρεις εσύ, ότι ο πελάτης πρέπει να πληρώσει το προϊόν γιατί ο γνήσιος Μυαλοπώλης την πραμάτεια του την δίνει δωρεάν, γιατί την πληρωμή την παίρνει μέσω του προμηθευτή των ιδεών και φυσικά το προϊόν δεν έχει φύρα !!!
Ναι ξέρω, είναι δύσκολο να δεχτείς ότι τα μισά πράγματα που έχεις στο μυαλό σου απλώς στα έδωσε κάποιος σε τιμή ευκαιρίας σε ένα παράξενο και αόρατο παζάρι με την διαφορά ότι στο παζάρι εκείνη την παλιοντομάτα μπορείς να την ζουλίξεις για να δεις αν είναι σάπια και αν είναι την αφήνεις και παίρνεις άλλη .Όσο για το που θα τον βρεις, άνοιξε τα βιβλία ιστορίας και βρες, όχι τους πρωταγωνιστές αλλά αυτούς που κινούσαν τα νήματα στα γεγονότα πίσω από κάθε γεγονός θα βρεις και έναν Μυαλοπώλη, άνοιξε την τηλεόραση σου που έχει πήξει από αυτούς και ξεκίνα να τους διακρίνεις αλλά και στην ίδια σου τι ζωή ,ψάξε πόσες ιδέες αγόρασες και πόσες είναι οι ιδέες που εσύ έφτιαξες και σκέφτηκες και πίστεψε με όταν αρχίσεις να τις διακρίνεις, στο τέλος, αυτό που θα μείνει θα είναι οι δικές σου ιδέες και τότε μπορεί να μην γίνεις καλός έμπορος αλλά θα έχεις γίνει ένας αληθινός άνθρωπος που αυτό που θα έχει απομείνει τουλάχιστον θα είναι ο γνήσιος εαυτός σου . Και οι τρείς τους κούνησαν το κεφάλι καταφατικά άλλωστε δεν είχα απέναντι μου κάποιους απλούς ανθρώπους, είπαμε ήταν χρόνια στην ελίτ του εμπορίου και όσα τους είπα ήταν απλώς ,μια ακόμα πτυχή στο δικό τους χώρο. Η απάντηση μου λοιπόν στο ποίος έμπορος είναι αυτός που θα επιβιώσει είναι εκείνος που δεν θα έχει αγοράσει ιδέες άλλων, αλλά θα έχει δημιουργήσει τις δικές του ιδέες και πορεύετε μέσα από αυτές .Κακά τα ψέματα ακόμα και η ίδια η οικονομική κρίση έχει ως αιτία τις ιδέες για την οικονομία κάποιων ακριβοπληρωμένων Μυαλοπώληδων.

ΓΡΑΦΕΙ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑS

enterstarphilosophy.blogspot.com/2010/12/blog-post_21.htmlΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet