Τώρα η πρόοδος της επιστημονικής γνώσης αποδεικνύεται ζημιογόνος για την πολιτιστική κληρονομιά της Ρώμης. Επιστήμονες που εξέτασαν το συγκεκριμένο άγαλμα με τη μέθοδο του ραδιενεργού Άνθρακα 14 διαπίστωσαν ότι χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Συνεπώς η Lupa Capitolina δεν φτιάχτηκε όταν οι Ρωμαίοι φορούσαν τόγες και έκαναν αρματοδρομίες στο Καπιτώλιο, αλλά πολύ αργότερα, κατά τον Μεσαίωνα. Η αρχαιολόγος Αννα-Μαρία Καρούμπα δήλωσε ότι η χρήση κεριού σε όλη το καλούπι του αγάλματος είναι μια τεχνική άγνωστη στον αρχαίο κόσμο.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων για την ηλικία της Lupa Capitolina κρατάει από τον 18ο αιώνα. Όσοι πίστευαν ότι ήταν έργο της αρχαιότητας, επιδείκνυαν ατέλειες στο ένα από τα πόδια της λύκαινας. «Η ζημία στο πόδι προήλθε πιθανότατα από λάθος κατά τη διάρκεια της ιστορικά νεότερης αυτής διαδικασίας» υποστήριξε η κ. Καρούμπα.
Απογοητευμένοι από την αποκάλυψη εμφανίζονται οι πιο παραδοσιακοί Ιστορικοί, αλλά και οι ρομαντικοί λάτρεις της ιταλικής πρωτεύουσας. Σημειώνεται ότι η πολιτική επιρροή πολλών εκ των παραδοσιακών ακαδημαϊκών Ιστορικών συνέβαλε στην καθυστέρηση της εν λόγω αποκάλυψης, αφού τα τεστ του Άνθρακα 14 πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2007.
Η τελική επιβεβαίωση για την ηλικία του γλυπτού ήλθε από τον πιο διαπρεπή αρχαιολόγο, κ. Αντριάνο Λα Ρεντζίνα, ο οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα «La Repubblica» τόνισε ότι, πράγματι, είναι έργο του 13ου αιώνα. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι τα βρέφη κατασκευάστηκαν ακόμη μεταγενέστερα, στα τέλη του 15ου αιώνα, καθώς η τεχνοτροπία τους διαφέρει αισθητά σε σχέση με τη λύκαινα. Επιπλέον, τον περασμένο Νοέμβριο κατερρίφθη ως απλός μύθος από τους επιστήμονες ο ισχυρισμός του τότε υπουργού Πολιτισμού Φρανσέσκο Ρουτέλι ότι είχε βρεθεί «η σπηλιά στην οποία η λύκαινα θήλαζε τα βρέφη». Εικόνες της λύκαινας με τα βρέφη συμβολίζουν τη Ρώμη από την αρχαία εποχή, ενώ ο Κικέρων ανέφερε ότι το άγαλμα της λύκαινας είχε χτυπηθεί από κεραυνό το 65 π.Χ.
ΒΗΜΑ
Φαίνεται ότι το 13ο αιώνα είχε δημιουργηθεί μια βιομηχανία συστηματικών πλαστογραφιών. Από εκείνη την εποχή προέρχεται η λεγόμενη «Ιερά Σινδόνη», τότε χαλκεύτηκε και η δήθεν επιστολή του ιστορικά ανύπαρκτου στρατιωτικού διοικητή στην Ιερουσαλήμ Πόπλιου Λεντούλου (Publius Lentulus), ο οποίος περιέγραφε ως αυτόπτης τα σωματικά χαρακτηριστικά του Ιησού (που πιθανότατα επίσης δεν υπήρξε ποτέ!), την ίδια εποχή πλαστογραφήθηκαν και πολλά αρχαία κείμενα, όπως φανταστικές επιστολές του φιλόσοφου Σενέκα (Lucius Annaeus Seneca) προς τον Απόστ. Παύλο, με τις οποίες τεκμηρίωναν διάφοροι θεολόγοι ότι οι σημαντικοί Ρωμαίοι φιλόσοφοι (μάλλον σε αντιπαράθεση με τους Έλληνες) είχαν προσχωρήσει στο Χριστιανισμό κ.ο.κ. Πράγματι, μια πολύ «δημιουργική» εποχή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου