Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΑΣ!


Ο καθαρισμός του φούρνου μας, ακούγεται σαν μια διαδικασία τόσο συναρπαστική, όσο είναι και η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο μετά τις διακοπές. Είναι όμως μια από εκείνες τις δουλειές, που όσο τις αναβάλεις τόσο πιο δύσκολα μετά θα ταλαιπωρηθείς για να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες.

Από την άλλη, ένας καθαρός φούρνος κρύβει λιγότερους κινδύνου μιας πιθανής φωτιάς κι επιπλέον εξαφανίζονται οι ενοχλητικές μυρωδιές των καμένων τροφών, όταν προθερμαίνεται ο φούρνος ή κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφού λοιπόν είναι κάτι, που τελικά δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, ας δούμε μαζί με πιο τρόπο μπορούμε να τον καθαρίσουμε, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουμε επιβλαβή για την υγεία μας χημικά προϊόντα.

ΒΗΜΑ 1o : Ξεκινήστε με το φούρνο σας κρύο
Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος σας είναι κρύος. Κι αυτό, όχι μόνο για να μην κινδυνεύσετε να κάψετε τα χέρια σας, αλλά και γιατί όταν τον καθαρίζετε ζεστό, ότι υγρό και να χρησιμοποιήσετε οι ζεστές επιφάνειες του καυτού φούρνου θα το στεγνώνουν αμέσως, χωρίς να προλαβαίνετε να τον καθαρίσετε σωστά.

ΒΗΜΑ 2o : Προετοιμάστε το φούρνο
Μπροστά από το φούρνο σας τοποθετήστε κάποια εφημερίδα ή ένα πρόχειρο ταπέτο. Μ’ αυτό τον τρόπο, ότι στάξει από τον φούρνο σας την ώρα που τον καθαρίζετε, δεν θα σας λερώσει και το δάπεδο, με αποτέλεσμα να γλυτώσετε ένα επιπλέον μπελά, που λέγεται σφουγγάρισμα της κουζίνας.

ΒΗΜΑ 3ο: Μουλιάστε τις σxάρες του φούρνου
Πριν να ασχοληθείτε με το εσωτερικό, αφαιρέστε τις σχάρες του φούρνου κι αφήστε τες να μουλιάζουν σε καυτή σαπουνάδα που θα έχετε κάνει στο νεροχύτη σας.

ΒΗΜΑ 4ο: Ετοιμάστε το υλικό καθαρισμού
Για ένα αποτελεσματικό και χωρίς χημικές ουσίες καθαρισμό, ανακατέψτε σε ένα μπολ μαζί, σε ίσα μέρη, μαγειρική σόδα και ζεστό νερό, μέχρι να σχηματιστεί μια πηκτή πάστα. Εάν ο φούρνος σας είναι πολύ βρώμικος, προσθέστε στο μείγμα σας μια ίση ποσότητα χοντρού αλατιού, που θα κάνει το τρίψιμό σας πολύ πιο αποτελεσματικό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο μείγμα σας, μερικές κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι ή σαπούνι πιάτων.

ΒΗΜΑ 5ο: Αρχίστε το καθάρισμα
Για να μην επιβαρύνετε τα χέρια σας, φορέστε ένα ζευγάρι γάντια και να αρχίστε το τρίψιμο του φούρνου - με την πάστα που έχετε ετοιμάσει - χρησιμοποιώντας ένα μικρό πινέλο ή μια οδοντόβουρτσα στις γωνίες, σε όλο το εσωτερικό του φούρνου, καθώς επίσης και την εσωτερική επιφάνεια της πόρτας. Αφήστε τον έτσι, για περίπου πέντε λεπτά.

ΒΗΜΑ 6ο: Καθαρίστε τις σχάρες
Ενώ η πάστα κάνει τη μαγική δουλειά της, εσείς μ’ ένα συρμάτινο σφουγγαράκι και σαπούνι πιάτων τρίψτε τις σχάρες του φούρνου, για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε σκληρή επιφάνεια από καμμένα τρόφιμα. Ξεπλύνετε τες καλά και αφήστε τες στον πάγκο για να στεγνώσουν.

ΒΗΜΑ 7ο: Τρίψιμο του φούρνου
Με την οδοντόβουρτσα, ή το μικρό πινέλο, αρχίστε τον καθαρισμό του εσωτερικού του φούρνου για να αφαιρέσετε επίμονες κηλίδες από το καμένο λίπος. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λίγη περισσότερη πάστα και να τρίψετε με κυκλικές κινήσεις. Μόλις σιγουρευτείτε ότι έχετε καθαρίσει όλους τους λεκέδες που είχε ο φούρνος σας, με ένα υγρό πανί ή σφουγγάρι, αρχίστε το σκούπισμα για να αφαιρέσετε την πάστα που χρησιμοποιήσατε, φροντίζοντας να καθαρίσετε όλα τα υπολείμματα της μαγειρικής σόδας.
Επανατοποθετήστε τις σχάρες και ο φούρνος σας είναι πάλι καινούργιος και καθαρός!

Για ένα γρήγορο καθάρισμα, μετά από κάθε χρίση – που θα βοηθήσει το φούρνο σας να συντηρηθεί καθαρός για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και άρα λιγότερη κούραση για σας - γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με ζεστό νερό και μερικές κουταλιές της σούπας με μαγειρική σόδα και ανακατέψτε καλά. Μόλις ο φούρνος σας έχει δροσίσει εντελώς, ψεκάστε στα σημεία που έχει λερωθεί από λίπος. Σκουπίστε τον μετά από πέντε λεπτά, με ένα υγρό πανί.

 fe-mail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet