Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΤΟ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΊ΄ΚΟ FUND

 



Επενδύσεις σε μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρείες σε υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, κάνει εδώ και 18 μήνες το περιβόητο «πετρελαϊκό fund» της Νορβηγίας. Οπως το ίδιο το fund αποκάλυψε, έχει επενδύσει σε μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρείες στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία αλλά και τη Γαλλία. «Πιστεύουμε ότι είναι δομικά πιθανό να αποκομίσουμε πολλά κέρδη από τις επενδύσεις στις αγορές αυτές», δήλωσε σε ομιλία του στο Οσλο την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management Ινγκβε Σλίνγκσταντ.
Το Government Pension Fund Global, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ευρώπης με γνώμονα τις επενδύσεις του σε μετοχές, είχε αποδόσεις μόλις 0,3% τον Αύγουστο εξ αιτίας της πτώσης των τιμών των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, που υπολογίζεται ότι έφθασε στο 0,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Χαμηλές αποδόσεις προβλέπει το fund και για το τρίτο τρίμηνο, καθώς μόνο τον Αύγουστο υπολογίζεται ότι οι απώλειες που σημείωσαν οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών στα διεθνή χρηματιστήρια έφθασαν τα 5,7 τρισ. δολάρια.
Οπως αναφέρει τηλεγράφημα του Bloomberg, ο δείκτης MSCI των ιταλικών επιχειρήσεων μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 10,8% από την αρχή του έτους, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την Ελλάδα (MSCI Greece Small Cap) υποχώρησε κατά 32% - ανάλογες απώλειες κατέγραψε και ο γενικός δείκτης του ΧΑ.
Το fund, το οποίο διαχειρίζεται 544 δισ. δολάρια, μείωσε άλλωστε την έκθεσή του στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο. Στα τέλη του δευτέρου τριμήνου η αξία των μετοχών ξένων εταιρειών που είχε στο χαρτοφυλάκιό του έφθανε τα 37 δισ. δολάρια - αντιστοιχούσαν στο 6,8% των συνολικών επενδύσεών του στο εξωτερικό.
Το «πετρελαϊκό fund» της Νορβηγίας χρηματοδοτείται από τους φόρους στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που καταβάλλουν οι Νορβηγοί καταναλωτές (παρότι η Νορβηγία είναι μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα, οι τιμές των καυσίμων δεν είναι διόλου χαμηλές), από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και από τα μερίσματα που εισπράττει το fund από το μετοχικό μερίδιο που κατέχει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας, Statoil ASA

http://www.xrimanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet