Με πρώτο σταθμό το Κάιρο ξεκίνησε χθες η περιοδεία του Ταγίπ Ερντογάν στις τρεις χώρες της «αραβικής άνοιξης», όπου οι λαϊκές εξεγέρσεις οδήγησαν ήδη σε αλλαγή καθεστώτος – Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη. Ο κύκλος των επίσημων επισκέψεων του Τούρκου πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη και σηματοδοτεί τις ηγετικές φιλοδοξίες της Αγκυρας, που εννοεί να κεφαλαιοποιήσει στον αραβικό κόσμο την πολιτική ρήξης έναντι του Ισραήλ.
Την πρόθεση αυτή της Τουρκίας κατέστησε σαφή ο Ταγίπ Ερντογάν δίνοντας στη δημοσιότητα την πλήρη απομαγνητοφώνηση της πολύκροτης συνέντευξής του στο Αλ Τζαζίρα, τμήματα της οποίας δεν είχαν μέχρι χθες προβληθεί. Σχολιάζοντας τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η οποία στοίχισε τη ζωή εννέα Τούρκων ακτιβιστών, ο Ερντογάν δεν διστάζει να μιλήσει για «αιτία πολέμου». «Η επίθεση που έγινε σε διεθνή ύδατα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, «δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να θεωρηθεί αιτία πολέμου. Ωστόσο, ενεργώντας όπως αρμόζει προς τα μεγέθη της Τουρκίας, αποφασίσαμε να επιδείξουμε υπομονή».
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Σαμπάχ» κυκλοφορούσε με ρεπορτάζ κατά το οποίο το πολεμικό ναυτικό θα αποστείλει τρεις φρεγάτες στην Αν. Μεσόγειο για να εξασφαλίσει την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας», εν ανάγκη διακινδυνεύοντας και σύγκρουση με ισραηλινά πολεμικά σκάφη, εφόσον αυτά δρουν εκτός των 12 μιλίων που αντιστοιχούν στα ισραηλινά χωρικά ύδατα. Στη συνέντευξη στο Αλ Τζαζίρα, ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει ότι πολεμικά σκάφη θα συνοδεύουν στο μέλλον τουρκικά πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, συνέδεσε όμως το θέμα με την από κοινού εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου από Κύπρο και Ισραήλ. Απαντώντας στις τουρκικές προειδοποιήσεις, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ούζι Λαντάου δήλωσε, την Κυριακή, ότι η χώρα του «μπορεί να υποστηρίξει και να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις άντλησης τις οποίες θα αναπτύξουμε στη Μεσόγειο».
Η φραστική σκλήρυνση της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ αγγίζει ευαίσθητες χορδές στην Αίγυπτο, στον απόηχο της δολοφονίας πέντε μεθοριακών φρουρών από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών (οι οποίοι κατεδίωκαν Παλαιστίνιους ενόπλους) και των βίαιων διαδηλώσεων εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ στο Κάιρο. Πολιτικοί αναλυτές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ωστόσο, θεωρούν εντελώς εξωπραγματικά τα σενάρια περί κοινού, αντι-ισραηλινού μετώπου Τουρκίας – Αιγύπτου, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι κάτι τέτοιο θα επιζητούσε η Αγκυρα. Η στρατιωτική χούντα που διοικεί επί του παρόντος την Αίγυπτο δεν εννοεί να αποστατήσει από την ειρηνευτική συνθήκη του Καμπ Ντέιβιντ. Αλλωστε, η περί τον στρατάρχη Ταντάουι κυβέρνηση της Αιγύπτου ενεργοποίησε εκ νέου τα έκτακτα μέτρα του καθεστώτος Μουμπάρακ εναντίον των ακτιβιστών που επιτέθηκαν στην ισραηλινή πρεσβεία, αψηφώντας τις σφοδρές αντιδράσεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Στη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο, ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ταντάουι και με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Εσάμ Σαράφ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα εκφωνήσει δύο ομιλίες υψηλού πολιτικού συμβολισμού, την πρώτη από το βήμα του Αραβικού Συνδέσμου και τη δεύτερη στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.
Reuters, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου