Χιλιάδες παγετώνες των Ιμαλαΐων λειώνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Στα χαμηλά υψόμετρα ιδίως, οι πάγοι λειώνουν πολύ πιο γρήγορα τα τελευταία 10 με 15 χρόνια από ό,τι τις περασμένες δεκαετίες.
Κατά τόπους, το φαινόμενο είναι τόσο έντονο που οι ντόπιοι οδηγοί των ορειβατών δεν μπορούν πλέον να ξεχωρίσουν τις βουνοκορφές με το όνομά τους, αφού το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά.
Δεν είναι όμως μόνο αυτή η αλλαγή που ανησυχεί κατοίκους και επιστήμονες. Η τήξη των παγετώνων αλλάζει τη γεωγραφία και τη χωροταξία μιας τεράστιας έκτασης στην Ασία, θέτοντας πολλές χώρες χαμηλού βιοτικού επιπέδου σε κίνδυνο από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, σεισμούς και μουσώνες.
Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε μια ομάδα 32 επιστημόνων και μηχανικών από 13 χώρες, που επισκέφθηκε τα Ιμαλάια τον περασμένο μήνα για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη στη μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου.
Οταν αρχίζουν να λειώνουν οι πάγοι, σχηματίζονται «λίμνες παγετώνων», οι οποίες μεγαλώνουν σε μέγεθος διαρκώς, μέχρι που δημιουργούνται ρωγμές στις όχθες τους από την πολλή πίεση και γίνονται κατολισθήσεις.
Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις γύρω περιοχές, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στο Νεπάλ μόνο, υπάρχουν τουλάχιστον 1.600 τέτοιες λίμνες. Από αυτές, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει έξι που θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες.
Η απώλεια των παγετώνων μπορεί επίσης να αποσταθεροποιήσει ολόκληρες πλαγιές βουνών και να καταστρέψει τα υδάτινα αποθέματα της περιοχής. Από τα Ιμαλάια ξεκινούν μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ασίας, υδάτινες μάζες ζωτικής σημασίας για δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Οι ντόπιοι βλέπουν με ανησυχία τις ενδείξεις των αλλαγών εδώ και χρόνια. Η θερμοκρασία ανεβαίνει σταθερά, οι εποχές αλλάζουν πιο γρήγορα, η φύση είναι διαφορετική. Τον Φεβρουάριο του 2006, η μέση θερμοκρασία ήταν 24 βαθμοί Κελσίου υπό το μηδεν. Πέντε χρόνια αργότερα, ήταν στους 17 βαθμούς υπό το μηδεν.
Στα Ιμαλάια έχει περίπου 15.000 παγετώνες, μόνο στο Νεπάλ είναι 3.800, σύμφωνα με το εξειδικευμένο ερευνητικό κέντρο στο Κατμαντού.
Λόγω της έκτασης, των άσχημων καιρικών συνθηκών και της απόστασης των Ιμαλαΐων από κατοικημένες περιοχές, οι επιστήμονες δυσκολεύονται να μετρήσουν επακριβώς τις αλλαγές στην τοπογραφία. Είναι διαπιστωμένο πάντως ότι οι παγετώνες που έχουν νότιο προσανατολισμό και μάλιστα σε χαμηλό υψόμετρο, κάτω από τα 5.000 μέτρα, χάνουν όγκο και ύψος με γοργούς ρυθμούς. Αρκετοί έχουν ήδη εξαφανιστεί.
Είναι εντυπωσιακό πως, λόγω των αλλαγών στους παγετώνες, το Εβερεστ, η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς, ψηλώνει πέντε εκατοστά τον χρόνο. Φέτος βρίσκεται στα 8.848 μέτρα.
«Τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια, οι αλλαγές είναι εμφανείς. Πριν έβλεπες πάγο, τώρα βλέπεις μαύρα βράχια», λέει ο Κα Μπίστα, που φροντίζει τον σταθμό μετρήσεων τον οποίο έχουν στήσει ιταλοί επιστήμονες κοντά στο Εβερεστ. Ενας μετεωρολογικός σταθμός έχει ήδη στηθεί στα 8.000 μέτρα, ενώ του χρόνου οι ερευνητές ελπίζουν να τοποθετήσουν μηχανήματα στην κορυφή του Εβερεστ. Πηγή: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου