Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΗ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΑΦΙΑ!



Το Ercolano, μια μικρή πόλη της Νότιας Ιταλίας, είναι η πρώτη που κατάφερε να ξεφύγει από τα δίχτυα της μαφίας, και την ελευθερία της αυτή την υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια, τόσο ο δήμαρχος της πόλης, όσο και οι μαγαζάτορες.

Ο φούρναρης, ο μηχανικός, ο βενζινοπώλης, ο ψαράς, ο κομμωτής, ο ιδιοκτήτης μπουτίκ, ακόμη και ο ιερέας της τοπικής ενορίας γλίτωσαν από τον εκβιασμό.
Εδώ και πολλά χρόνια, τρεις γενιές κατοίκων της πόλης (55.000 πληθ.), που απέχει 14 χιλιόμετρα από την Νάπολη, πλήρωναν αναγκαστικά από 150 έως και 1.500 ευρώ μηνιαίως στα μέλη της τοπικής Camorra, με αντάλλαγμα την ησυχία τους.
Όλα αυτά όμως είναι τώρα παρελθόν. Το Ercolano είπε «ως εδώ και μη παρέκει»! Και έγινε η πρώτη πόλη στη Νότια Ιταλία που είπε όχι στην μαφία.
Μάλιστα, σύντομα θα τοποθετηθεί και πινακίδα στην είσοδο της πόλης που θα γράφει «Ercolano: Ζώνη ελεύθερη από εκβιασμούς».
Ήδη υπάρχουν πανό και αφίσες στους δρόμους της πόλης όπου οι κάτοικοι δηλώνουν  με περηφάνια: «δεν υποκύπτουμε».
Η νίκη τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε τα ποσά που κερδίζει η μαφία από τους εν λόγω εκβιασμούς, και που σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις αγγίζουν τα €10 δισεκατομμύρια ετησίως σε ολόκληρη την Ιταλία, και επηρεάζουν αρνητικά περίπου 160.000 επιχειρήσεις.
«Γλιτώσαμε», λέει ο ραδιοφωνικός παραγωγός Giuseppe Scognamiglio. «Πριν μερικά χρόνια η ζωή μας εδώ ήταν διαφορετική. Όλοι πλήρωναν την μαφία, υπήρχαν καθημερινές δολοφονίες, οπλισμένοι μαφιόζοι παντού, και ο κόσμος έτρεμε από τον φόβο του».
Η «επανάσταση» ξεκίνησε το 2004 όταν για πρώτη φορά μια επιχειρηματίας τόλμησε και κατήγγειλε στις αρχές τον εκβιασμό της μαφίας. Όπως λέει η τολμηρή Raffaella Ottaviano, «στην αρχή φοβήθηκα πολύ…σκέφτηκα όμως πως καλύτερα να κλείσω το μαγαζί μου παρά να ζω μέσα στον φόβο. Για αυτό  είπα όχι στον μαφιόζο που μου ζητούσε χρήματα. Πήγα κατευθείαν στην αστυνομία. Καλύτερα να πεθάνεις μια φορά, παρά να πεθαίνεις κάθε μέρα».
Ο ηρωισμός της Ottaviano αποδείχθηκε μνημειώδης. Ειδικά αν αναλογιστούμε πως άλλοι επιχειρηματίες που είχαν κάνει κάτι παρόμοιο, το  πλήρωσαν ακριβά.
Το σημείο καμπής όμως, ήρθε το 2005, με την εκλογή ως δημάρχου του Nino Daniele, σε μια περίοδο που η πόλη ήταν στη μέση μιας μάχης μεταξύ δυο συμμοριών, με μια δολοφονία ανά εβδομάδα, και με τους επιχειρηματίες να πνίγονται από τα ποσά που έπρεπε να καταβάλλουν στους γκάνγκστερς.
«Πολλά μαγαζιά αναγκάστηκαν να κλείσουν. Δεν άντεχαν την πίεση. Υπήρχε μεγάλη κρίση. Υπήρχε οικονομικό αλλά και ανθρώπινο δράμα. Έπρεπε λοιπόν να κάνω κάτι», λέει.
Ξόδεψε τέσσερα χρόνια προσπαθώντας να πείσει τους κατοίκους να εμπιστευτούν τις αρχές, διοργανώνοντας ακόμη και πορείες εναντίον της Camorra, και συνεργαζόμενος στενά με την τοπική αστυνομία.
Ακύρωσε κάθε δημοτικό συμβόλαιο με εταιρίες που θεωρούνταν συνδεδεμένες με την μαφία, και προχώρησε σε δικαστικούς αγώνες εναντίον μελών της.
Παράλληλα, ψήφισε μέτρα που ενθάρρυναν τους καταστηματάρχες να συνεργαστούν με τις αρχές, όπως π.χ. έναν νόμο που απάλλασσε τις επιχειρήσεις από δημοτικά τέλη και φόρους για τρία χρόνια, αν προχωρούσαν σε επίσημη καταγγελία εκβιασμού από πλευράς της Camorra.
Τέλος, ίδρυσε σύλλογο, με πρόεδρο την Raffaella Ottaviano, και με ονομασία Ένωση Εναντίον των Εκβιασμών της Μαφίας.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι αρχές κατάφεραν να κλείσουν στη φυλακή 250 μαφιόζους του Ercolano. Πλέον δεν σημειώνονται δολοφονίες, ούτε κυκλοφορούν όπλα στη πόλη.
Μάλιστα, 23 τοπικοί επιχειρηματίες, που κάποτε πλήρωναν λύτρα στη μαφία, σήμερα συμμετέχουν ομαδικά σε ποινική υπόθεση εναντίον 41 μαφιόζων.
Οι εκβιασμοί τελείωσαν στο Ercolano.

El Mundo
http://www.presseurop.eu


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet