Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΓΗΣ

 
Η διάφανη σφαίρα όπου μπαίνει μέσα για να καταδυθεί έχει διάμετρο γύρω στο ενάμισι μέτρο. Εκεί μπορεί να χωρέσει μαζί του μόνον άλλος ένας επιβάτης, καθιστός δίπλα του. Τριγύρω τους, στην πλάτη και κάτω από τα πόδια τους, είναι στριμωγμένα και τα....απαραίτητα μηχανήματα. Και όμως αυτό είναι εδώ και εννέα χρόνια το ασφυκτικό στα μάτια των υπολοίπων εργασιακό περιβάλλον για τον Κώστα Κατσαρό, πιλότο του υψηλής τεχνολογίας επανδρωμένου βαθυσκάφους «Θέτις». Με δεκαπέντε χρόνια θητεία στα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, μετρά σήμερα άλλες 1.500 ώρες μέσα στο νερό, στο πλαίσιο εργασιών του Ωκεανογραφικού «Αιγαίο» για λογαριασμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Η καμπίνα απ' όπου κατευθύνει το υποβρύχιο αυτό όχημα μοιάζει περισσότερο με πιλοτήριο ελικοπτέρου, όπως την περιγράφει. «Σε σχέση με έναν οδηγό αυτοκινήτου ή πιλότο αεροσκάφους μπορεί να είμαστε πιο ξεκούραστα, αν εξαιρέσουμε το ότι όλη η προετοιμασία και το σέρβις γίνονται από εμάς. Αν ωστόσο ληφθούν υπόψη και οι υψηλές θερμοκρασίες (το καλοκαίρι έως και 40 βαθμούς) και τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας μέσα στον θάλαμο αυτόν, το έργο μας γίνεται εξουθενωτικό», λέει στα «ΝΕΑ». Οπως και να 'χει, εκεί μέσα πρέπει να μείνει από τρεις έως και έξι-επτά ώρες τη βουτιά (σε περίπτωση εμπλοκής έως και 80 ώρες), σε βάθη από 50 έως και 610 μέτρα, για 150-200 ώρες ετησίως, κατά μέσον όρο. «Από τη στιγμή που θα καθήσεις στη θέση αυτή δεν μπορείς να τεντώσεις τα πόδια σου ούτε να σηκωθείς. 

Επόμενο είναι, ύστερα από έξι ώρες κατάδυσης, ανοίγοντας την πόρτα να μην μπορείς να ισιώσεις για λίγο το σώμα σου. Χρειάζομαι έτσι άσκηση και νερό για να ξεπιαστώ, ώστε να είμαι έτοιμος για την επόμενη βουτιά. Από ένα σημείο ωστόσο και μετά εξοικειώνεσαι, όλο αυτό γίνεται πλέον τρόπος ζωής», περιγράφει. Εκτός από τις άρτιες επιστημονικές γνώσεις, το θέμα είναι να αισθάνεσαι άνετα με το γεγονός ότι βρίσκεσαι μέσα στο υγρό στοιχείο, τονίζει. «Δεν θα πρέπει, δηλαδή, να σε απασχολούν διάφορες φοβίες, ώστε να μπορείς να δουλέψεις με ασφάλεια, καθώς συχνά καλείσαι να κινηθείς ανάμεσα σε δίχτυα, σχοινιά και πετονιές, να ανεβείς κάθετους γκρεμούς για εκατοντάδες μέτρα, χωρίς να ξέρεις τι κρέμεται από πάνω σου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα ήταν ανόητο να μη φοβάσαι το απρόοπτο εκεί κάτω. Αλλά και αυτό φροντίζουμε να το μηδενίζουμε, τηρώντας σχολαστικά όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την προετοιμασία, την κατάδυση και την ανάδυσή μας», σημειώνει ο εκπαιδευμένος στη Γαλλία κ. Κατσαρός, ένας από τους μόλις τρεις Ελληνες που μπορούν να χειριστούν το «Θέτις».
ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet