Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Η ....ΜΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Από τη Δύση ως την Ανατολή κι από το Βορρά ως τον μεσογειακό Νότο, η Ευρώπη στις κάλπες … αναστενάζει σήμερα.
Εκτός από τη Γαλλία και την Ελλάδα, στις οποίες πραγματοποιούνται ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές της σύγχρονης ιστορίας τους, σήμερα διεξάγονται εκλογικές αναμετρήσεις σε άλλες τέσσερις χώρες, από τη Γερμανία ως την Ιταλία κι από τη Σερβία ως την Αρμενία.

Σε Ελλάδα και Γαλλία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Ελλάδα καλείται να εκλέξει την επόμενη κυβέρνηση, η Γαλλία τον επόμενο πρόεδρό της αλλά στη Γερμανία και δη στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν η Καγκελάριος Μέρκελ φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει και πάλι τον «εφιάλτη» των τοπικών εκλογών του περασμένου χειμώνα, όταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της δέχονταν την μία ήττα πίσω από την άλλη. Και μπορεί το μέγεθος του κρατιδίου και η σημασία του στην ομοσπονδιακή Βουλή να είναι σχετικά περιορισμένα, αλλά το αποτέλεσμα της κάλπης του ίσως είναι προάγγελος των όσων θα διαδραματισθούν στις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου του 2013! Και πάντως θα επηρεάσουν και τους ψηφοφόρους στο κρατίδιο της Bόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που ψηφίζουν την επόμενη Κυριακή.


Με βάση τα τελευταία δεδομένα, η απερχόμενη κυβέρνηση του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, που είναι μια πιστή … «μικρογραφία» της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελευθέρων (FDP), απειλείται με ήττα, κυρίως γιατί το κόμμα των Φιλελευθέρων απειλείται με συντριβή. Οι αναλυτές βλέπουν πιθανότερη μια συγκυβέρνηση του CDU της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της σημερινής αντιπολίτευσης. Τα δε ποσοστά των δύο αυτών κομμάτων εμφανίζεται παραπλήσια (στο +30% [περίπου), κάτι που σημαίνει πως το κόμμα της κυρίας Μέρκελ υποχωρεί, ίσως και σε εθνικό επίπεδο!


Σε μια παράλληλη εξέλιξη κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα και για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία του Μάριο Μόντι. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και τον σχηματισμό της κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Μόντι, αφορά μεν την ανάδειξη δημοτικών αρχόντων, αλλά δεν παύει να είναι ένα πρώτο τεστ για την Ιταλία της «βαθιάς κρίσης».


Η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί σε 800 δήμους και στις κάλπες θα προστρέξει το 13% του συνόλου του εκλογικού σώματος της Ιταλίας. Οι ειδικοί τονίζουν πως ασχέτως προσώπων και σχηματισμών που θα εκλεγούν, η ψήφος των Ιταλών θα είναι το πρώτο δείγμα για το πώς υποδέχονται, αποτιμούν και κρίνουν την πολιτική σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μόντι. Και εκτιμούν πως θα βρεθούμε μπροστά σε μια ψήφο διαμαρτυρίας που παράλληλα θα είναι και ένα μήνυμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, προς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση των τεχνοκρατών.


Εκτός «κεντρικής σκηνής» αλλά με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον για τις ισορροπίες και την επόμενη ημέρα στην ευρύτερη περιοχή, είναι οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη «γειτονιά» μας. Ο λόγος για τις εκλογές στη Σερβία, για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, νέας Βουλής και νέων δημοτικών αρχόντων. (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=194912).


Τέλος, σήμερα ψηφίζουν και οι Αρμένιοι για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο. Στην ψηφοφορία αναμετρώνεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν και το κόμμα της «Αρμενίας της Ευημερίας» που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και του οποίου ηγείται ο πολυεκατομμυριούχος και πρώην πρωταθλητής της πάλης Γκάγκικ Τσαρουκιάν.


Στις κάλπες καλούνται περίπου 3 εκατομμύρια Αρμένιοι και το αποτέλεσμα ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών αναλυτών, καθώς αυτές είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο μετά τις προεδρικές του 2008 οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον Σερζ Σαρκισιάν.


Οι δημοσκοπήσεις πάντως δίνουν προβάδισμα στον σημερινό πρόεδρο.


Ευχή όλων βέβαια είναι να μην επαναληφθούν φέτος τα έκτροπα που σημειώθηκαν στις περασμένες εκλογές, όταν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και οπαδών της αντιπολίτευσης είχαν ως τραγικό απολογισμό 10 νεκρούς.

http://on-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet