Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η ΣΟΓΙΑ ΔΕΝ ΒΕΛΤΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε σόγια έχουν σχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών, αλλά τα συμπληρώματα σόγιας από μόνα τους δεν μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση των ηλικιωμένων γυναικών, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition… Εδώ και αρκετά χρόνια είναι γνωστό ότι οι ασιατικοί πληθυσμοί που τρέφονται κατά βάση με σόγια έχουν μειωμένα ποσοστά καρδιακών νοσημάτων, συγκριτικά με αυτούς που κάνουν δυτικού τύπου διατροφή, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα συμπληρώματα ισοφλαβονών σόγιας έχουν καρδιαγγειακά οφέλη, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.
Πάντως αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η ενδοφλέβια έγχυση ισοφλαβονών σόγιας μπορεί να ενισχύει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου και να συμβάλλει στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Ο Δρ Γουίλιαμ Γουόνγκ και οι συνεργάτες του στο Κολέγιο Ιατρικής «Baylor» του Χιούστον με τυχαία επιλογή έδωσαν σε 24 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είτε ισοφλαβόνες σόγιας είτε εικονικά δισκία για έξι εβδομάδες. Το συμπλήρωμα χορηγούνταν καθημερινά σε δόση των 80 mg.
Όλες οι γυναίκες στην αρχή είχαν μετρίως αυξημένη αρτηριακή πίεση. Μετά από έξι εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες της ομάδας παρέμβασης δεν είχαν καλύτερα αποτελέσματα από την ομάδα ελέγχου.
Κατά μέσο όρο, η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν 136 mm/Hg στην ομάδα ελέγχου και 137 mm/Hg στην ομάδα που πήρε σόγια. Όταν κάποιος έχει συστολική αρτηριακή πίεση που υπερβαίνει τα 140 mm/Hg, θεωρείται ότι πάσχει από υπέρταση.
Όσο για την διαστολική αρτηριακή πίεση, και στις δύο ομάδες ήταν περίπου 80 mm/Hg, δηλαδή οριακά φυσιολογική.
Ο Δρ Γουόνγκ έκανε και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για να δει αν το συμπλήρωμα σόγιας επηρέαζε την παραγωγή νιτρικού οξέος στις γυναίκες, ένα χημικό που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Δεν διαπιστώθηκε τελικά κάτι τέτοιο.
Αν και η μελέτη διήρκεσε έξι εβδομάδες ο Δρ Γουόνγκ εξηγεί ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ανιχνευθούν οφέλη στην αρτηριακή πίεση, αν τελικά προκύπτουν κάποια.
www.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet