Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ''ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑΣ''

Δημιούργησε μόνος του μια αυτοκρατορία
την οποία επέκτεινε και εκτός της πατρίδας του. Τον αποκαλούν «βασιλιά της μοτσαρέλας», ωστόσο πριν από λίγες ημέρες ο Τζουζέπε Μαντάρα γκρεμίστηκε από τον θρόνο του. Ο Ιταλός...

μεγαλοεπιχειρηματίας βρέθηκε από τα πολυτελή γραφεία του πίσω από της φυλακής τα σίδερα, κατηγορούμενος για οικονομικές συναλλαγές με τη Καμόρα, αλλά και για αλλοίωση συστατικών του ιταλικού τυριού, παρά το γεγονός ότι αποτελεί σήμα κατατεθέν στην περιοχή της Καμπάνια και προϊόν προστατευμένης ονομασίας προέλευσης.
Ο 66χρονος αυτοχαρακτηριζόταν «Αρμάνι της μοτσαρέλας» και ήταν κορυφαίος παραγωγός στον τομέα του. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους αστυνομικούς να τον συλλάβουν.


Κατόπιν εισαγγελικής εντολής σφραγίστηκε η υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής του και κατασχέθηκαν περιουσιακά του στοιχεία ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Μαζί του συνελήφθησαν τρία υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησής του.


Οι εξαγωγές του διάσημου τυροκόμου έφταναν σε καταστήματα ντελικατέσεν, σε μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και σε πολυτελή εστιατόρια σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, ακόμα και Νέα Ζηλανδία.


Οπως φαίνεται ωστόσο, δεν ήταν αντάξιος της εμπιστοσύνης που έδειχναν στα τυριά του Ιταλοί και ξένοι πελάτες του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η μοτσαρέλα του Μαντάρα παρασκευαζόταν με αγελαδινό γάλα αντί για βουβαλίσιο, όπως επιτάσσει ο νόμος, ώστε να διατηρήσει την ετικέτα προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.


Ο Μαντάρα πριν μερικούς μήνες είχε διαγραφεί από τον συνεταιρισμό των παραγωγών μοτσαρέλας της Καμπάνια, επειδή είχαν διαπιστώσει την παραποίηση του προϊόντος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούσε αυτή η πρακτική. Ωστόσο, εκτός από την ποιότητα της μοτσαρέλας Μαντάρα, ο επιχειρηματίας ελέγχεται και για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα.


Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις του με τη μαφία της Νάπολης έχει ρίζες από τις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν ο σημερινός μεγαλοεπιχειρηματίας, ύστερα από οικονομικές δυσχέρειες που είχαν ξεκινήσει από τα τέλη του '70, ζήτησε χρηματική βοήθεια από τη μαφιόζικη οικογένεια Λα Τόρε.


Οπως προέκυψε από καταθέσεις δεκαέξι μαρτύρων, περισσότερα από 700 εκατομμύρια λιρέτες που προέρχονταν από διακίνηση ναρκωτικών και εκβιασμούς, πέρασαν τότε στην εταιρεία και «ξεπλύθηκαν».


Οι μαφιόζοι συμφώνησαν να έχουν συμμετοχή στα κέρδη, αφήνοντας τη διεύθυνση στον Μαντάρα λόγω του ότι είχε την τεχνογνωσία. Τέλος, πριν από τέσσερα χρόνια ο Ιταλός επιχειρηματίας είχε άλλο ένα πρόβλημα με τη δικαιοσύνη, καθώς προσπάθησε να διαθέσει στην αγορά παρτίδα μοτσαρέλας που είχε παρασκευαστεί σε μηχάνημα του οποίου κεραμικό εξάρτημα είχε θρυμματιστεί.


Αδιαφορώντας για τον κίνδυνο, έδωσε εντολή να διατεθεί στην αγορά. Ευτυχώς για τους καταναλωτές, τη διάθεση σταμάτησαν καραμπινιέροι που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του.


Ποιος είναι ο Μαντάρα


Πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας, ο Τζουζέπε Μαντάρα -για τους φίλους του, Πεπίνο- γεννήθηκε πριν από 66 χρόνια στην Αντζερόλα της περιφέρειας της Νάπολης.


Η επιχείρηση της οικογένειάς του ξεκίνησε από ένα μικρό τυροκομείο στο Μοντραγκόνε, πριν από πενήντα χρόνια, και κατάφερε να εξελιχθεί σε όμιλο με θυγατρικές εταιρείες, χάρη στις οποίες ο Μαντάρα κέρδισε τον επίζηλο τίτλο του «βασιλιά της μοτσαρέλας».


Η εταιρεία του παρήγαγε 78.000 τεμάχια τυριού κάθε ημέρα. Εκτός από τη μοτσαρέλα, η παραγωγή επεκτείνεται και σε άλλα είδη τυριών, όπως το προβολόνε, και απασχολεί 180 μόνιμους υπαλλήλους.


Το υπερσύγχρονο τυροκομείο βρίσκεται στο Μοντραγκόνε, έχει όμως καταστήματα και διανομείς σε διάφορες ιταλικές πόλεις, την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, ακόμα και τη Ρωσία.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet