Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Η ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΠΟΛΥΑΝΘΟΥΣΑ...

...διώχνει τη ρύπανση και τα κουνούπια
Υπάρχουν φυτά που πίσω από την όμορφη εμφάνισή τους κρύβουν επίσης μια άλλη, χρήσιμη ιδιότητα: Καταπολεμούν την ατμοσφαιρική μόλυνση με τον δικό τους φυσικό τρόπο, δηλαδή συγκρατώντας στα φύλλα τους τα ανθυγιεινά σωματίδια της σκόνης και των άλλων ρύπων. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η όμορφη Πολυανθούσα, η οποία, παρεμπιπτόντως, διώχνει και τα κουνούπια με τη μυρωδιά της.

Φυτό του καύσωνα και της θάλασσας

Η Πολυανθούσα ή Λαντάνα (γνωστή και ως Ισπανική σημαία) είναι ένας ανθεκτικός φυλλοβόλος θάμνος με γρήγορη ανάπτυξη που παίρνει μπόι έως και τρία μέτρα. Είναι πολύ προσαρμοστική σε όποιο τύπο εδάφους και αν τη βάλεις και αγαπά πολύ τον ήλιο. Ένα άλλο προσόν της είναι ότι έχει μέτριες έως ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και αντέχει τόσο στην ξηρασία όσο και στο κρύο. Λόγω της σκληραγωγημένης κράσης της είναι κατάλληλη για παραθαλάσσιες και ξηρές περιοχές, οπότε τη συναντάμε πολύ συχνά σε άνυδρα νησιά. Τα όμορφα πολύχρωμα λουλούδια της τη στολίζουν κατά τη διάρκεια τριών εποχών (από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, δηλαδή άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο), γι’ αυτό και κατατάσσεται στα ημιαειθαλή φυτά.

Αναρίθμητα δίχρωμα λουλούδια

Κάθε λουλούδι της είναι ένα στρογγυλό μπουκέτο από μικροσκοπικά ανθάκια σε δύο συνδυασμούς χρωμάτων (συνήθως ροζ με κίτρινο, ανοικτό πορτοκαλί με σκούρο πορτοκαλί, λευκό με κίτρινο) που στην κυριολεξία ξετρελαίνει τις μέλισσες. Οι καρποί της είναι μικρές μπίλιες, πράσινες στην αρχή και όταν ωριμάσουν μoβ – μαύρες. Τα πουλιά τις λατρεύουν και συχνά τις μεταφέρουν τριγύρω, με αποτέλεσμα το φυτό να εξαπλώνεται ως ζιζάνιο σε μεγάλη έκταση, χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια σε άλλα φυτά να συνυπάρξουν μαζί του.

Τα φύλλα της επίσης είναι τοξικά και τα κλαδιά της αγκαθωτά, για να μην μπορούν τα ζώα (κατσίκες, πρόβατα) να τα φάνε. Χρειάζεται όμως προσοχή με τα μικρά παιδιά, στην περίπτωση που θα θελήσουν να δοκιμάσουν από περιέργεια τους καρπούς ή τα φύλλα της: Σύμφωνα με τον Μιχάλη Πολίτη ενδέχεται να προκαλέσουν εμετό και διάρροια, διαστολή της κόρης του ματιού και αναπνευστική εξάντληση.

Πάντως, ποικίλες μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα των βιοενεργών αντιοξειδωτικών συστατικών της κατά πολλών σοβαρών ασθενειών. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι στη φυσική μορφή της δεν παύει να είναι δηλητηριώδης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet