Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΑΓΟΡΕΥΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙ 11 ΩΡΕΣ...

Ακριβώς στις 11:18 το πρωί της Τρίτης μια Δημοκρατική γερουσιαστής του Τέξας ονόματι Γουέντι Ντέιβις
ανέβηκε στο βήμα της τοπικής Γερουσίας στο Οστιν φορώντας ένα κομψό ταγιέρ και ροζ αθλητικά παπούτσια και πρόφερε τις πρώτες λέξεις μιας παθιασμένης ομιλίας εναντίον του νομοσχεδίου που θα έκλεινε σχεδόν όλες τις κλινικές όπου μπορεί μια γυναίκα να κάνει άμβλωση στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ. Δέκα ώρες και σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, η 50χρονη Ντέιβις συνέχιζε να μιλάει, συνέχιζε να στέκεται όρθια και το αμερικανικό κίνημα υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση είχε βρει τη νέα του ηρωίδα.

Οι Ρεπουμπλικανοί κυριαρχούν στο Κοινοβούλιο του Τέξας. Το νομοσχέδιο είχε ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, το πέρασμά του ήταν εξασφαλισμένο και από τη Γερουσία. Επρεπε όμως να ψηφιστεί πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα. Και στις ΗΠΑ υπάρχει μια κοινοβουλευτική δυνατότητα που ονομάζεται filibuster - «αγόρευση που αποσκοπεί στην κωλυσιεργία». Το στρατόπεδο των Δημοκρατικών δεν επέλεξε τυχαία την Ντέιβις. Ο αγορητής, ή η αγορήτρια, δεν επιτρέπεται να καθήσει στιγμή, ούτε να κάνει διάλειμμα για φαγητό ή τουαλέτα, ούτε καν να στηριχθεί στο βήμα, ενώ πρέπει να μιλάει μόνο για σχετικά με το νομοσχέδιο θέματα. Η Ντέιβις είναι αθλήτρια, δρομέας και ποδηλάτισσα. Είναι επίσης μια γυναίκα από ταπεινή οικογένεια, που αναγκάστηκε να δουλεύει παράλληλα με το σχολείο από τα 14, που βρέθηκε να είναι στα 19 χωρισμένη μητέρα ενός παιδιού, αναγκασμένη να κάνει δυο δουλειές, και κατέληξε με πτυχίο νομικής από το Χάρβαρντ.

Δις χωρισμένη πλέον και μητέρα δύο παιδιών, η Γουέντι Ντέιβις χρησιμοποίησε και την προσωπική της ιστορία ως όπλο από το βήμα της Γερουσίας του Τέξας. Κατήγγειλε το νομοσχέδιο που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί ως «ωμή κατάχρηση εξουσίας». Διάβαζε για ώρες ιστορίες άλλων γυναικών από το ντοσιέ που κρατούσε, μη μπορώντας κάποιες φορές να κρύψει τη συγκίνησή της. Για να αντέξει την ορθοστασία, μετατόπιζε το βάρος της από το ένα πόδι στο άλλο και έκανε αργά βήματα πέρα - δώθε. Τα θεωρεία και ο προθάλαμος ήταν γεμάτα από γυναίκες ντυμένες στα πορτοκαλί που είχαν έρθει να τη στηρίξουν. Οκτώ ώρες αφότου ξεκίνησε να μιλάει, ένας συνάδελφός της τη βοήθησε να βάλει έναν κηδεμόνα γύρω από τη μέση της - εισέπραξε την πρώτη της παρατήρηση. Επρεπε να συνεχίσει να αγορεύει μέχρι τα μεσάνυχτα, λίγο μετά τις 10 μ.μ. εντούτοις εισέπραξε από τον προεδρεύοντα και αναπληρωτή κυβερνήτη του Τέξας Ντέιβιντ Ντιούχαρστ την τρίτη και μοιραία παρατήρηση: είχε, λέει, ξεφύγει από το θέμα. Επρεπε να εγκαταλείψει το βήμα.

Οι Δημοκρατικοί συνάδελφοί της επεχείρησαν να συνεχίσουν το έργο της με μπαράζ διαμαρτυριών επί της διαδικασίας. Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν πια ξεμπερδέψει μαζί τους, ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν την ψηφοφορία. Τον «λόγο» όμως πήρε το κοινό από τα θεωρεία, με ουρλιαχτά, αποδοκιμασίες και χειροκροτήματα. Οταν πλέον ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, ήταν πολύ αργά. «Χάρη στις δυνατές φωνές χιλιάδων Τεξανών, το (νομοσχέδιο) SB5 είναι νεκρό», έγραψε στο twitter, κατάκοπη αλλά ενθουσιασμένη η Ντέιβις. «Μια απίστευτη νίκη για τις γυναίκες του Τέξας και όσους τις αγαπούν».

Ο συντηρητικός κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι συγκάλεσε νέα έκτακτη σύνοδο της Γερουσίας για την 1η Ιουλίου. «Δεν θα επιτρέψουμε στην κατάλυση της ευπρέπειας και της κοσμιότητας να μας εμποδίσουν να κάνουμε αυτό που ο λαός της πολιτείας μάς προσέλαβε να κάνουμε» διακήρυξε. Την επόμενη φορά οι Ρεπουμπλικανοί θα είναι πιο προετοιμασμένοι, θα κάνουν καλύτερη διαχείριση του χρόνου. Παρότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε το 1973 τις αμβλώσεις, η μία συντηρητική πολιτεία μετά την άλλη υιοθετούν τα τελευταία χρόνια νόμους σχεδιασμένους να περιστείλουν αυτό το γυναικείο δικαίωμα. Αλλά η Ντέιβις δηλώνει πεπεισμένη πως η αντίσταση που προέβαλε δεν θα πάει χαμένη.
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet