Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΠΕΝΤΕ ¨ΒΟΜΒΕΣ¨ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ


 Πέντε «καυτές» πατάτες καλείται να διαχειριστεί μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση.
Πέντε «βόμβες» στην αυλή του Μαξίμου οι οποίες θα κρίνουν και την τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού. Αν απασφαλιστούν τάχιστα και δεν υπάρξουν απώλειες, τότε ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει ορίζοντα για μετά τις ευρωεκλογές και βλέπουμε.Αν, όμως, σκάσει έστω και μία από αυτές τότε τα πάντα θα καταρρεύσουν. Οι βόμβες είναι:

1.   Οι πλειστηριασμοί: Οι τροικανοί επιμένουν σε ένα σκληρό μοντέλο πλήρους απελευθέρωσης, γεγονός που θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη. Δεν αποδέχονται ούτε καν την πρόταση της κυβέρνησης για προστασία των φτωχών σε μια εμμονή που δημιουργεί ερωτήματα. Όπως π.χ. για μια γενική κατάρρευση τιμών ώστε να πουληθούν κοψοχρονιά σε ξένα αρπακτικά. Και είναι γεγονός ότι μια γενική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν περνά από τη Βουλή ούτε με το να… γκρεμιστούν τα τσιμέντα.
2.   Υγεία και Παιδεία: Είτε πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για απεργίες που θα τινάξουν στον αέρα τους δύο τομείς, είτε έχουν γίνει λάθη, η ουσία είναι ότι ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνθρωποι. Στα Πανεπιστήμια, το πιο πιθανό είναι ότι χάνεται το εξάμηνο διότι ακόμη και τη Δευτέρα να ξεκινήσουν μαθήματα θα πρόκειται για εξάμηνο… παρωδία. Το τεράστιο πρόβλημα, ωστόσο, πλέον ακούει στο όνομα ΕΟΠΥΥ. Η πολυήμερη απεργία των γιατρών έχει προκαλέσει απίστευτο έμφραγμα στην Υγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας υπάρχει ακόμη και η πρόβλεψη για λουκέτο στον Οργανισμό αλά ΕΡΤ. Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση και όλο το σύστημα. Ακόμη και σωστή να είναι η απόφαση, θα προκαλέσει μια απίστευτη αναταραχή την οποία φυσικά θα φορτωθεί στα αρνητικά αυτή η κυβέρνηση.
3.   Διαπραγμάτευση με την τρόικα: Πέρα από τους πλειστηριασμούς υπάρχουν κι άλλα ανοικτά μέτωπα. Το δημοσιονομικό κενό, ο φόρος ακινήτων, το κλείσιμο ή όχι των ΕΑΣ κ.λπ. Και ήδη στο Μαξίμου έχουν λάβει τα μηνύματα για τις κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται, κυρίως σε ότι αφορά τα ακίνητα.
4.   Νέα «κρυφά» μέτρα. Μπορεί ο προϋπολογισμός να μην προβλέπει νέα μέτρα, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μέτρα. Είναι τα ήδη ψηφισμένα που θα ισχύσουν από την πρώτη του χρόνου και θα επιβαρύνουν τους Έλληνες. Όταν αδειάζει η τσέπη των οικογενειών ουδόλως τους ενδιαφέρει αν πρόκειται για νέα μέτρα ή για ήδη συμφωνημένα. Με την κυβέρνηση θα τα βάλει ο κόσμος, εξ’ ου και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοδο της ακροδεξιάς. Όταν κληθεί να πληρώσει π.χ. φόρο υπεραξίας στα ακίνητα και τις μετοχές, φόρο ακινήτων με πλαστές αντικειμενικές, επιπλέον φόρους λόγω αλλαγής του τρόπου φορολόγησης, τότε θα αρχίσει να βρίζει. Κι όταν δει μειώσεις σε συντάξεις ή ακόμη και κατάργηση δεκάδων φορο-απαλλαγών, δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Με την κυβέρνηση θα τα βάλει. Άσε δε που κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα αλλάξει ο προϋπολογισμός.
5.   Πολιτική αστάθεια: Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί το απόλυτο χάος και κανείς δεν ξέρει ποιος και πότε θα «αυτομολήσει» αλά Τζάκρη. Ο Βενιζέλος δε μπορεί να μαζέψει το κόμμα του και οι κρίσιμες ψηφοφορίες είναι μπροστά. Αλλά και στη ΝΔ δεν είναι όλα ρόδινα. Βουλευτές ξεσπαθώνουν κατά του Γ. Στουρνάρα είτε έχουν δίκιο είτε άδικο. Κάποιοι μάλιστα ονειρεύονται ήδη ότι θα γίνουν οι νέοι… Τσάροι. Μέχρι και ο… Ταμήλος που ρωτήθηκε πρόσφατα δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Κάποιοι βουλευτές «πνίγονται» στο λαϊκίστικο στυλάκι τους και εκτοξεύουν βολές, ακόμη κι όταν δεν έχουν λύσεις και προτάσεις. Και κάποιοι άλλοι βαράνε κατά βούληση στοχεύοντας στον Σαμαρά επειδή αδυνατούν να τον φτάσουν. Δύσκολη, επομένως, κάθε πρόβλεψη για την σταθερότητα της κυβέρνησης.
Υπάρχουν καλά νέα; Πολλοί πιστεύουν ότι ναι υπάρχουν. Όπως για παράδειγμα η βελτίωση στα μακροοικονομικά στοιχεία, η ύπαρξη του πλεονάσματος και η υπόσχεση ότι τον Απρίλιο θα υπάρξει διάλογος για λύση σε ότι αφορά το χρέος.
Καλό νέο είναι επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανίκανη να κεφαλαιοποιήσει την αναταραχή που υπάρχει. Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, η αδυναμία του να παρουσιάσει μια ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση, δίνει «ανάσες» στην κυβέρνηση διότι δεν έχει την πίεση που θα είχε με μια ικανή αντιπολίτευση.
Μπορεί να διορθώσει τα λάθη της η κυβέρνηση και να προχωρήσει; Πολλοί πιστεύουν πως ναι. Υπάρχουν περιθώρια, αλλά πλέον έχουν στενέψει.
Α.Ψ.
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet