Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΙΣΧΥΡΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

O Ερντογάν διατηρεί τις δυνάμεις του πάνω από 45%, επανακάμπτουν στην πολιτική σκηνή οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι, τα κέρδη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είναι περιορισμένα και οι νοτιοανατολικές επαρχίες κατακτώνται από τους Κούρδους υποψηφίους

Παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς, της διαμαρτυρίες για τη φίμωση του Twitter και του YouTube, αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ο Τουρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί την εκλογική του δύναμη στα επίπεδα του 45%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών.
Σε εθνικό επίπεδο ο Ερντογάν διατηρεί τις δυνάμεις του πάνω από 45%, επανακάμπτουν στην πολιτική σκηνή οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), τα κέρδη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είναι περιορισμένα και οι νοτιοανατολικές επαρχίες κατακτώνται από τους Κούρδους υποψηφίους.
Με καταμετρημένο πάνω από το 70,56% των εκλογικών τμημάτων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν λαμβάνει στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας ποσοστό 45,55%, το CHP φθάνει ασθμαίνων στο 27,81%, το ΜΗΡ αγγίζει το 15,22% και το κουρδικό κόμμα BDP που κατήλθε στις εκλογές στις ανατολικές επαρχίες το 6,43%.
Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», με καταμετρημένο το 52,78% των τμημάτων, το ΑΚΡ λαμβάνει 47,13%, το CHP 27,6%, το ΜΗΡ 14,16% και το BDP 3,08%.
Σε επίπεδο μεγάλων δήμων, τα έως τώρα αποτελέσματα που δεν περιλαμβάνουν ακόμη τις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές δείχνουν ότι ο υποψήφιος του ΑΚΡ, Καντίρ Τοκμπάς, σε μία αμφίρροπη μάχη διεκδικεί και πάλι την Κωνσταντινούπολη, όπου η εκλογική μάχη έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο δήμο της χώρας και επί δεκαετίες προπύργιο του Ερντογάν, στο οποίο εκλέχτηκε τη δεκαετία ‘του 90 και ο ίδιος δήμαρχος. Νωρίτερα, η ροή των αποτελεσμάτων έφερε νικητή τον υποψήφιο του CHP, Mουσταφά Σριγκιούλ.
Στην Άγκυρα, η μάχη είναι εξίσου αμφίρροπη. Σύμφωνα πάντα με τα έως τώρα στοιχεία ο Μελίχ Γκιοκτσέκ του ΑΚΡ διατηρεί τον μητροπολιτικό δήμο, ωστόσο το χρώμα στον εκλογικό χάρτη αλλάζει συνεχώς, με το προβάδισμα να παίρνει ενίοτε το CHP.
Ο δήμος της Σμύρνης εκτιμάται με την έως τώρα ροή των αποτελεσμάτων ότι παραμένει προπύργιο του CHP.
Εντυπωσιακή είναι η ανάκαμψη των Γκρίζων Λύκων οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις κατακτούν μεγάλους δήμους της Ανατολίας, μεταξύ των οποίων τα Αδανα, η Μερσίνα, το Αγρι, το Καρς και η Μαγνησία.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 ώρα Ελλάδος (17:00 τοπική ώρα) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μετά τις 22:00. Ωστόσο, τα τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα άρχισαν να μεταδίδουν εκλογικά αποτελέσματα αρκετά νωρίτερα.
«Αστακός» η Κωνσταντινούπολη
Ισχυρά μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν σην Κωνσταντινούπολη μετά την έναρξη της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Σε στενό αστυνομικό κλοιό μπήκε η κεντρική πλατεία Ταξίμ, θέατρο συγκρούσεων και μεγάλων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν το προηγούμενο διάστημα.
Ισχυρή είναι η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας και σε άλλες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, όπως το Οκμεϊντανί και το Μετζιντιγέκιοϊ, συνήθη ορμητήρια των διαδηλωτών.
Φήμες για το εκλογικό αποτέλεσμα
Η ανησυχίες για εκδήλωση βίαιων συγκεντρώσεων διαμαρτυριών ενισχύθηκαν το βράδυ της Κυριακής, μετά τις φήμες που ήθελαν να γίνονται «παιχνίδια» με την παρουσίαση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Η σχετική φημολογία κλιμακώθηκε μετά και τη δήλωση του επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του CHP στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος καλούσε το λαό να μην εμπιστεύεται τα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή» και κατήγγειλε ως εσκεμμένη τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ορισμένες περιοχές της Πόλης.
Καταγγελία για μεθοδευμένη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έκανε και ο υποψήφιος το CHP στο μητροπολιτικό δήμο του Εσκισεχίρ. Διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν και σε αρκετές επαρχίες στη νότια και στην ανατολική Τουρκία. Ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, απέδωσε τις διακοπές στις κακές καιρικές συνθήκες και διαβεβαίωσε ότι αυτές δεν επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Την ίδια ώρα, εκτός λειτουργίας τέθηκε ο δικτυακός τόπος του πρακτορείου ειδήσεων Cihan, που ανήκει στον όμιλο ΜΜΕ της εφημερίδας Zaman, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη της αδελφότητας «Χιζμέτ» που βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με τον Ερντογάν.
Εννέα νεκροί
Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 69, εκ των οποίων οι πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν σε συμπλοκές που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της χώρας, μεταξύ οπαδών διάφορων υποψηφίων.
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet