Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΣΦΑΓΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ...

Τα στρατεύματα του πρώην αντιπροέδρου του Σουδάν Ρικ Μάκαρ, που μάχονται από τα μέσα Δεκεμβρίου εναντίον του κυβερνητικού στρατού, σφαγίασαν στα μέσα Απριλίου... εκατοντάδες πολίτες με βάση την εθνότητά τους στην πετρελαιοφόρο περιοχή της Μπέντιου, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Οι δυνάμεις του Μάκαρ σκότωσαν περισσότερους από 200 ανθρώπους σε ένα τέμενος και πολλούς άλλους σε μια εκκλησία, σε κτίρια που είχαν εγκαταλειφθεί από τον ΟΗΕ και στο νοσοκομείο της Μπέντιου, πρωτεύουσας του πετρελαιοφόρου, βόρειου κρατιδίου Ουνιτέ, που ανακατέλαβαν στις 15 Απριλίου από στρατεύματα πιστά στον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κίιρ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

Όταν οι στρατιώτες του Ρικ Μάκαρ "κατέλαβαν την Μπέντιου ερεύνησαν ορισμένα σημεία όπου εκατοντάδες άμαχοι νοτιοσουδανοί και ξένοι είχαν βρει καταφύγιο και σκότωσαν εκατοντάδες από αυτούς αφού διαπίστωσαν την εθνότητα ή την εθνικότητά τους", εξήγησε η Αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (Minuss).

Στη σύγκρουση η οποία ξέσπασε ως αποτέλεσμα μια εσωτερικής διαμάχης στο καθεστώς ανάμεσα στους Κίιρ και Μάκαρ, προστίθενται παλιοί εθνοτικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στους λαούς Ντίνκα και Νούερ από τους οποίους προέρχονται αντίστοιχα οι δύο άνδρες, και οι ρίζες των οποίων βρίσκονται κυρίως στον εμφύλιο πόλεμο εναντίον του Χαρτούμ (1983-2005) που κατέληξε στην ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.
Οι μάχες, που προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους από την έναρξη της σύγκρουσης στις 15 Δεκεμβρίου, συνοδεύονται συχνά από σφαγές που έχουν εθνοτικό χαρακτήρα.

"Περισσότεροι από 200 άμαχοι φαίνεται ότι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί σε ένα τέμενος", όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν καταφύγει, σύμφωνα με τη Minuss η οποία δηλώνει πως οι δυνάμεις του Μάκαρ "ξεχώρισαν τα άτομα ορισμένων εθνικοτήτων ή εθνοτικών ομάδων και τους έβαλαν σε ασφαλές μέρος ενώ οι άλλοι σκοτώθηκαν".

"Στο νοσοκομείο της Μπέντιου, άνδρες, γυναίκες και παιδιά Νούερ σκοτώθηκαν γιατί κρύβονταν και αρνούνταν να γιορτάσουν μαζί με άλλους Νούερ την είσοδο" των ανταρτικών δυνάμεων στην πόλη. "Άτομα από άλλες νοτιοσουδανικές κοινότητες καθώς και από το Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν) τέθηκαν ιδιαίτερα στο στόχαστρο και σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο", συνεχίζει η Minuss.

Τα αντικυβερνητικά στρατεύματα ζήτησαν επίσης από τους αμάχους που είχαν καταφύγει στην καθολική εκκλησία και σε έναν εγκαταλελειμμένο περίβολο του Παγκόσμιου Διατροφικού Προγράμματος (PAM) να αποκαλύψουν την εθνοτική ταυτότητα ή την εθνικότητά τους και σκότωσαν πολλούς από αυτούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet