Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Το σχέδιο μπορεί να ακούγεται ευφάνταστο, αλλά οι πολιτικοί της Ουκρανίας, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σκέφτονται αρκετά σοβαρά να απομονώσουν τους Ρώσους.

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η Ουκρανία σκέφτεται να απομονώσει –κυριολεκτικά και απολύτως- τον σωβινιστή γείτονά της. Μετά και από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, σχεδιάζει και ένα κατασκευαστικό έργο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε τα σχέδιά του στις αρχές Σεπτεμβρίου, να οικοδομήσει ένα μακρύ τείχος στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα κρατήσει τη Μόσχα έξω και τους αυτονομιστές μέσα. Τα αμυντικά συστήματα θα περιλαμβάνουν έναν πραγματικό τοίχο από ατσάλι, εκτός από παρατηρητήρια, τάφρους για τους στρατιώτες και ένα συρματόπλεγμα. Αυτές οι οχυρώσεις μιλίων θα περιλαμβάνουν 4.000 στρατιωτικά χαρακώματα, θέσεις για τανκς και εξελιγμένο εξοπλισμό επιτήρησης για την ανίχνευση των κινήσεων των στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων.
Παρά το γεγονός ότι το έργο των 1200 μιλίων φαίνεται απίθανο σε έκταση και σχεδόν τόσο δονκιχωτικό όσο η γραμμή Μαζινό, η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει κονδύλια για το έργο, και έχουν αρχίσει οι εργασίες στα σύνορα κοντά στη βόρεια πόλη Χάρκοβο, μακριά από τη ζώνη των συγκρούσεων. Κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής επίσκεψης στο σημείο του τείχους στις 15 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι το έργο αποδεικνύει πως η Ουκρανία και η Ρωσία «δεν είναι ένα έθνος, όπως λέει ο Πούτιν και πιστεύει το Κρεμλίνο», ενώ υπάρχει μια λίστα με τους λόγους που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί: να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, να εμποδίσει τα ανατρεπτικά στοιχεία, να σταματήσει το λαθρεμπόριο, να διακόψει την κυκλοφορία των όπλων, να σταματήσει την διακίνηση ραδιενεργών υλικών και, τελευταίο αλλά σίγουρα εξίσου σημαντικό, να ανοίξει την πόρτα ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κλείνοντας κατάμουτρα την πόρτα στη Ρωσία. «Κανείς δεν θα μας παρέχει βίζα στην ΕΕ αν δεν υπάρχουν σύνορα », είπε.
Ο Γιατσενιούκ ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ ήδη έχει δεσμεύσει 20 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του τείχους και υποστήριξε ότι είναι σημαντικό για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Δεν έχει σημασία που η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και ότι το εκτιμώμενο κόστος του τοίχους θα είναι 100 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερο από 10 φορές πάνω από τον τρέχοντα αμυντικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας. Ή, ότι οι αντάρτες-και η Ρωσία- θα μπορούσαν δυνητικά να επιτεθούν σε εκείνους που χτίζουν το τείχος και να διαλύσουν τις άμυνές του. Αυτό επίσης δεν εμπόδισε τον δήμαρχο του Κιέβου Βλαντίμιρ Κλίτσκο από το να ζητήσει γερμανική βοήθεια και τεχνογνωσία για την οικοδόμηση του τείχους, ενώ βρισκόταν στο Βερολίνο στις αρχές του μήνα. Το ασυνήθιστο αίτημά του προκάλεσε έκπληξη στη Γερμανία, όπου υπάρχουν ακόμα οι σκοτεινές μνήμες από το Τείχος του Βερολίνου.
Το "υβριστικό" έργο είναι το πνευματικό τέκνο του Ιγκόρ Κολομοΐσκι, του δυναμικού κυβερνήτη του Ντνιπροπετρόφσκ, ο οποίος έγινε γνωστός επειδή αποκάλεσε τον Πούτιν «τρελό νάνο». Ο ιδιοκτήτης της Privatbank, της μεγαλύτερης τράπεζας του έθνους, προσφέρθηκε να βάλει 10 εκατομμύρια ευρώ από τα δικά του χρήματα για την κατασκευή του τείχους. Έχει επίσης παρουσιάσει το τείχος προς το έθνος ως ένα τεράστιο «δημόσιο έργο» που θα παρέχει απασχόληση σε όσους εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια κατασκευαστική εταιρεία στην περιοχή του έχει ήδη υποβάλει προσφορά για την κατασκευή του έργου.
Αν και το ιδιαίτερο έργο φαίνεται αλλόκοτο στους περισσότερους ξένους, άρχισε να κερδίζει ευρεία αποδοχή στα τέλη Αυγούστου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν επιδρομές σε ουκρανικό έδαφος για να βοηθήσουν τους αντάρτες. Με τα ανατολικά σύνορα της χώρας υπό πολιορκία από τη Ρωσία, οι Ουκρανοί αισθάνονται στριμωγμένοι και ανασφαλείς. Η ιδέα ενός ισχυρού, γερμανικής κατασκευής τείχους για να κρατήσουν μακριά τους επιθετικούς Ρώσους είναι απλοϊκά ελκυστική. Ο πρόεδρος δικαίως το συγκρίνει με την γραμμή Μάνερχαϊμ της Φινλανδίας ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.
Αν και πολλοί έχουν χλευάσει την ιδέα, το σχέδιο για το τείχος επιταχύνθηκε εν όψει των κυριακάτικων εκλογών, ενώ οι εντάσεις με τη Ρωσία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υποδεχθεί θετικά το έργο και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοτάξιο είχε ευρεία αποδοχή. Κάποιοι πολιτικοί, κυρίως η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, μίλησαν κατά του τείχους, αλλά οι περισσότεροι ήταν υπέρ. «Αντί να χτίζει τείχη, η Ουκρανία θα πρέπει να επιδιορθώνει τους φράχτες με τη Ρωσία» είπε χαριτολογώντας ένας σχολιαστής για τη Ρωσία στο αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο του Κρεμλίνου. Το RT ανέφερε, επίσης, ότι ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συμβούλευσε Κίεβο να μην χτίσει ένα τείχος απέναντι στη Ρωσία.
Ο Γκορμπατσόφ είναι απίθανο να αποτρέψει τους Ουκρανούς. Από πρακτική άποψη, δεν θα είναι εύκολη η επέκταση του τείχους στα σύνορα με τα εδάφη των ανταρτών. Είναι πιθανό να σαμποτάρουν το έργο και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιθετικότητα. Αλλά καθώς η αντιρωσική ρητορική φτάνει σε ένα σημείο καμπής στην υπόλοιπη χώρα, φαίνεται πως το μεγαλεπήβολο σχέδιο για ένα μεγάλο τείχος πρόκειται να αποτελεί μέρος της εθνικής συζήτησης για αρκετό καιρό ακόμα.
http://www.thedailybeast.com/articles/2014/10/27/the-great-wall-of-ukraine.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet