Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΦΑΡΣΑ: ΘΑ ΞΕΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020

Ο κόσμος κινδυνεύει να ξεμείνει από σοκολάτα και κακάο, διότι ακόμη και οι ασυνήθιστα μεγάλες καλλιέργειες του φυτού δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την ραγδαία αύξηση της ζήτησης από την Ασία, τη μεγαλύτερη διεθνώς κατασκευάστρια ειδών ζαχαροπλαστικής.
Οπως αναφέρει σε δημοσιευμα του o “Independent”, o ελβετικός όμιλος Barry Callebaut έχει ενταχθεί σε μια ομάδα ειδικών της βιομηχανίας που εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με «μια πιθανή έλλειψη κακάο μέχρι το 2020», γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του κακάο κατά 25% το περασμένο έτος.

Ο όμιλος Barry Callebaut αποκάλυψε πως πούλησε πάνω από 1,7 εκατομμύρια τόνους σοκολάτας το διάστημα 2013-2014, μια ετήσια αύξηση πάνω από 11,8% ενώ στην ετήσια έκθεσή του αναφέρει πως «αναμένει να συνεχίσει να υπερτερεί στην παγκόσμια αγορά σοκολάτας».

Η Φιόνα Ντόουσον, η τότε πρόεδρος της βρετανικής σοκολατοβιομηχανίας Mars, είχε προειδοποιήσει το 2012 πως η παγκόσμια αγορά κακάο «μπορεί να υποφέρει από έλλειψη 1 εκατομμυρίου τόνου έως το 2020, λόγω των αυξανόμενων οικονομικών και περιβαλλοντικών πιέσεων στις φυτείες κακάο» προσθέτοντας «Απλά δεν είναι βιώσιμη».

Πέρυσι, ο εκδότης του περιοδικού Kennedy’s Confection, Άνγκους Κένεντι, είχε δηλώσει πως το μέλλον της σοκολάτας θα μπορούσε να απειληθεί πολύ πριν την ημερομηνία αυτή και πρόσθεσε πως «η σοκολάτα του μέλλοντος» θα έχει τόσο μικρή ποσότητα κακάο που δε θα έχει «καμία σχέση με την σοκολάτα που ξέρουμε και αγαπάμε».

Σύμφωνα με τον ελβετικό όμιλο, οι τιμές του κακάο αυξήθηκαν το 2013-14 από περίπου 1.600 λίρες τον τόνο σε πάνω από 2.000 λίρες, παρά τις ισχυρές καλλιέργειες από σημαντικές περιοχές όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα. Αυτή η άνοδος των τιμών, σύμφωνα με την εταιρεία «έχει τροφοδοτηθεί από τους φόβους που συνδέονται με την επιδημία Έμπολα σε ορισμένες αφρικανικές ώρες, τις προβλέψεις για νέο el Nino καθώς και την οικονομική κερδοσκοπία».

Παρά τις προειδοποιήσεις για πιθανή έλλειψη, η ευρύτερη περιοχή της Ασίας αντιμετωπίζει μια ζήτηση επτά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη των παραδοσιακών ευρωπαϊκών αγορών.

Στη Νότια Αμερική, η αγορά σοκολάτας επεκτάθηκε κατά 7%. Η Βραζιλία, ο μέχρι πρότινος μεγαλύτερος κατασκευαστής κακάο στον κόσμο, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια εισαγωγέας.

Πηγή: fnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet