Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ...ΤΙ;

Η ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο βρήκε σε… τοίχο.
Στον τοίχο της τρόικας η οποία επιμένει να ζητά νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2,5 δις ευρώ όταν η Ελλάδα της παρουσίασε τις θέσεις της επιμένοντας σε κενό που είναι σίγουρα κάτω από 1 δις ευρώ.
(Ανανεωμένο) Και μετά το ναυάγιο στο Παρίσι τι; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση καθώς η ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο βρήκε σε… τοίχο. Στον τοίχο της τρόικας η οποία επιμένει να ζητά νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2,5 δις ευρώ όταν η Ελλάδα της παρουσίασε τις θέσεις της επιμένοντας σε κενό που είναι σίγουρα κάτω από 1 δις ευρώ.
Αν και η δεύτερη ημέρα θα ήταν αφιερωμένη στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά οι πληροφορίες λένε ότι δεν συζητήθηκαν αφού το αγκάθι του δημοσιονομικού κενού είναι μεγάλο.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές μίλησαν για εποικοδομητικές συζητήσεις, ήταν εμφανής η απογοήτευση κυρίως της ελληνικής πλευράς καθώς θεωρητικά η τρόικα θα συζητούσε «πακέτο» την αξιολόγηση της οικονομίας και την επόμενη ημέρα με την προληπτική γραμμή στήριξης.
«Οι συζητήσεις στο Παρίσι ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό», όπως ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος μετά το τέλος του έτους» και πρόσθεσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα. «Το υπ' αριθμόν ένα θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015», τόνισε ο αξιωματούχος.
«Είχαμε έντονες και εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα. Αυτά είναι βεβαίως τα δημοσιοσχετίστικα αφού η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε σύγκλιση εξαιτίας της επιμονής της τρόικας να ζητά νέα μέτρα για να καλυφθεί ένα ανύπαρκτο κενό αλλά και των απαιτήσεών της για το ασφαλιστικό, δηλαδή μειώσεις σε συντάξεις. Η ελληνική πλευρά δεν συναίνεσε σε όλα αυτά οπότε βρισκόμαστε πλέον προ ενός πραγματικού αδιεξόδου με την τρόικα να μην ορίζει ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα και όλες οι ημερομηνίες – ορόσημα να χάνονται.
Στο ερώτημα «και τώρα τι» πολλά μπορούν να απαντηθούν.
1.Το πρώτο είναι ότι μπορεί να υπάρξει λύση μόνο σε πολιτικό πλέον επίπεδο. Δηλαδή εφόσον Χαρδούβελης και τρόικα δεν τα βρήκαν η πολιτική λύση σε ανώτερο επίπεδο μπορεί να άρει το αδιέξοδο. Κάποια τηλέφωνα του πρωθυπουργού με τον Γιούνκερ, τον Ντράγκι, τη Λαγκάρντ ή ακόμη και τη γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να δώσουν λύση η οποία θα σφραγιζόταν με συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.
2.Η κυβέρνηση οφείλει όμως να δει και άλλα σενάρια σε περίπτωση οριστικού ναυαγίου και τερματισμού του προγράμματος στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς λύση. Το πιθανό σενάριο για να μη μείνει η οικονομία στον αέρα θα ήταν μια μικρή παράταση δύο μηνών του υπάρχοντος προβλήματος. Αν και η οικονομία έχει αποθέματα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται και αφού η κυβέρνηση έχει στα χέρια της πιο καλά αποτελέσματα από την πορεία των εσόδων, τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα κ.λπ. Αυτή η άτυπη παράταση θα μπορούσε να δοθεί με το αιτιολογικό ότι κλείνουν για 20 ημέρες τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια λόγω των γιορτών.
3.Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα πρέπει να μπει και η προεδρική εκλογή η οποία μπορεί και να επισπευσθεί. Να πάει δηλαδή τον Ιανουάριο και να τεθεί και το δίλημμα της οικονομίας. Δηλαδή η εκλογή Προέδρου με 180 βουλευτές να αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε πάμε σε εθνικές εκλογές και… ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Διότι το δίλημμα «σταθερότητα ή όχι» θα μπορούσε να γίνει βρόχος για τη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση όπως έχουμε γράψει και πρόσφατα, συμφωνία που θα περιλαμβάνει μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων είναι αδύνατον να περάσουν από τη Βουλή.
http://www.antinews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet