Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

22 ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Η ολοκληρωμένη Πιστοποίηση επαγγελμάτων σχετικά με κατασκευαστικές ειδικότητες στον τομέα του μετάλλου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρέχεται πλέον μέσω του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων. Ο...
Θεσμός λειτούργησε για πρώτη φορά το 2007, και έκτοτε έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την εξειδίκευση του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού της Χώρας μας στον ελπιδοφόρο τομέα της ένωσης μετάλλων, με άξονα τα μεγάλα ενεργειακά έργα, την ναυπηγική, αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροναυπηγική και την βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων, μέλος του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων, καθίσταται μάλιστα, μετά από Διαπίστευση ΕΣΥΔ, το πρώτο Ινστιτούτο Διεθνώς με δυνατότητα πιστοποίησης όλων των Διεθνώς αναγνωρισμένων επαγγελμάτων στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών, αλλά και νέων επαγγελμάτων που για πρώτη φορά εισάγονται στην Διεθνή αγορά, και θα δώσουν στον Έλληνα νέο επιστήμονα και τεχνίτη, ένα σημαντικό διαβατήριο στη Διεθνοποιημένη αγορά εργασίας.
Στην χώρα μας υπάρχουν 8.000 – 10.000 συγκολλητές, εκ των οποίων ενεργής αναγνωρισμένης ικανότητας για συγκεκριμένα έργα, όχι περισσότεροι από 500, ενώ ο θεσμός της πιστοποίησης του επαγγέλματος δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί όπως προβλέπεται. Οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος που εκδίδουν οι Περιφέρειες, δεν έχουν καμία απολύτως προστιθέμενη αξία στην Διεθνή αγορά εργασίας, αφού συνήθως συγκρίνονται με εκείνες από την Νιγηρία και την Λιβύη. Περισσότερες από 100 διαφορετικές πιστοποιήσεις συγκολλητών που αναδεικνύουν την εξειδίκευση των φυσικών προσώπων έναντι των ειδικών κατασκευαστικών απαιτήσεων, εισάγονται πλέον στην Ελληνική πραγματικότητα.
Ειδικότερα για τους συγκολλητές, το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων πέραν των άλλων ειδικών αναγνωρίσεων, έχει επίσης αναγνωριστεί για αξιολόγηση και πιστοποίηση υποβρύχιας συγκόλλησης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 15618, για την αξιολόγηση και πιστοποίηση θερμοπλαστικής συγκόλλησης σύμφωνα EN 13067 καθώς και για εκτός Ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου εξουσιοδοτήσεις, όπως ο Αμερικάνικος ASME IX και AWS.

Δυνατότητες Διεθνούς αναγνώρισης και πιστοποίησης έχει εφεξής όμως και το επιστημονικό προσωπικό της Χώρας μας, αφού μια σειρά νέων επαγγελμάτων, όπως ο Διεθνής Μηχανικός και Τεχνολόγος Συγκολλήσεων, ο Μηχανικός Συγκολλήσεων για την Βιομηχανική παραγωγή, ο Επιθεωρητής Συγκολλήσεων όλων των βαθμίδων, ο Υπεύθυνος Ποιότητας και Ελέγχου μεταλλικών κατασκευών, κλπ., έχουν αναπτυχθεί και τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής και ζήτησης στα Διεθνή κατασκευαστικά έργα του ενεργειακού κυρίως τομέα.
            

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Σε Διεθνές επίπεδο, και κυρίως στην Ευρώπη, Αμερική και την Ασία σε σύνολο 25 κύριων ενεργών αγορών, από το έτος 2005 μέχρι και σήμερα έχουν απονεμηθεί περισσότερα από 75.000 διπλώματα αναγνωρισμένα από το IIW (Διεθνής Οργανισμός Συγκολλήσεων), όταν στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουμε αναγνωρίσει μόνον 50 νέους Μηχανικούς συγκολλήσεων!
Στην Πορτογαλία, ισοδύναμη αγορά με την Ελληνική, αντιστοιχούν την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 1500 διπλώματα IIW, και περισσότερα από 25.000 διπλώματα που έχουν εκδοθεί από το αντίστοιχο τοπικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων για εξειδικεύσεις που δεν χαρακτηρίζονται Διεθνείς.
Η συγκόλληση θεωρείται το κρισιμότερο στοιχείο των μεταλλικών κατασκευών και της ένωσης υλικών εν γένει. Η συμβολή της στην αποτίμηση παρούσας αξίας μιας επιχείρησης στην κατασκευαστική βιομηχανία, αποτιμάται ως ποσοστό επί του συνόλου της αξίας μιας εταιρείας, και ειδικότερα:
Κατασκευή αγωγών και δικτύων
3%
Οικιστικού χαρακτήρα μεταλλικές κατασκευές
5%
Αυτοκινητοβιομηχανία
7%
Ναυπηγική
8%
Διαστημική Βιομηχανία
8%





Στην Ευρώπη, ο συνολικός κύκλος εργασιών από την ανάπτυξη και κατασκευή εξοπλισμού συγκολλήσεων, αναλωσίμων υλικών συγκόλλησης, υλικού πλήρωσης συγκολλήσεων, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, ανέρχεται στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, με 130.000 εργαζόμενους στον κλάδο. 
Η χρήση των ανωτέρω τεχνολογιών και υλικών στην παραγωγή, δημιουργεί ένα κύκλο εργασιών της τάξεως των 80 δις ευρώ, ενώ στον κλάδο απασχολούνται 2.000.000 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών στην Ευρώπη να ανέρχεται στα 87 δις ευρώ τουλάχιστον, με σύνολο απασχολουμένων στον κλάδο των συγκολλήσεων περισσότερους από 2.100.000 εργαζόμενους.
Ο εν λόγω κύκλος εργασιών αντιστοιχεί στο 6% της Ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής αναδεικνύοντας την σημασία του τομέα των συγκολλήσεων στις Εθνικές Οικονομίες.
Σε Διεθνές επίπεδο μπορούμε να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή παραγωγή αντιστοιχεί με το 23% της παγκόσμιας παραγωγής στην σφαίρα της μεταποίησης, και με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών που αντιστοιχεί στον τομέα της παραγωγής ευθέως συνδεδεμένος με τις συγκολλήσεις, ανέρχεται τουλάχιστον στα 360 δις ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κατασκευαστών εξοπλισμού συγκολλήσεων, η Διεθνής αγορά συγκολλήσεων διαρθρώνεται ως ακολούθως:
Ναυπηγική και Offshore
11%
Μεταλλικές Κατασκευές Real Estate
22%
Αυτοκινητοβιομηχανία και Μεταφορές
17%
Σωλήνες και Δίκτυα
7%
Ενεργειακά Έργα
7%
Oil & Gas
5%
Μη ταξινομούμενα Έργα μεταλλικών κατασκευών και ενώσεως υλικών μέσω συγκολλήσεων
31%



ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ 2015 - 2020
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων έχει θέσει 3 βασικούς στόχους για την επόμενη πενταετία:
1.   Την διεύρυνση της πιστοποίησης των επαγγελμάτων σε όλα τα τεχνικά επαγγέλματα, και ειδικότερα εκείνα των χειριστών εργαλειομηχανών, επαγγέλματα που απευθύνονται στο γενικό καταναλωτικό κοινό, καθώς και μια σειρά απολύτως Νέων επαγγελμάτων του τεχνικού τομέα που θα είναι περιζήτητα τα επόμενα χρόνια.

2.   Την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων, με στόχο την απόκτηση «Στέγης των Τεχνικών Επαγγελμάτων» στην Χώρα μας.

3.   Την ανάπτυξη δικτύου πιστοποίησης και εκτός Ευρώπης, καθιστώντας το σήμα πιστοποίησης WSTAR του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα Διεθνώς.


Επικοινωνία:
Τηλέφωνα +30 2103636966, +30 2103636050
Fax:+ 30 2103636917
Μail: info@wgi.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet