Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

 
Στο Νεπάλ αυξάνονται οι φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 5.000,ενώ η κατάσταση για όσους παραμένουν στο ύπαιθρο είναι απελπιστική.

Ο Φέλιξ Νοϊχάους, μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Arbeiterwohlfahrt International», ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στο Νεπάλ. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk εξήγησε πώς οι άνθρωποι της περιοχής συνεχίζουν την καθημερινή ζωή τους, ενώ γίνονται διαρκώς μεγάλοι μετασεισμοί, τονίζοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί εξακολουθεί να είναι χαοτική.
Οι άνθρωποι μένουν έξω, στα λιγοστά πάρκα που υπάρχουν στο Κατμαντού, ενώ δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κρατική υποστήριξη. Δεν βλέπουν πουθενά αστυνομία και στρατό, ενώ για την ιατρική περίθαλψη αναφέρει σχετικά: «Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη. Υπάρχουν εθελοντές που τρέχουν με μικρά ιατρικά βαλιτσάκια στους δρόμους και μοιράζουν ασπιρίνες και γάζες, αλλά δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αντιβιοτικά και φοβόμαστε ότι εξαιτίας των βροχών θα αυξηθούν οι μολυσματικές ασθένειες. Το θέμα του νερού δεν έχει λυθεί και είναι πιθανό να ξεσπάσουν επιδημίες».
Σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο έχουν προστρέξει για βοήθεια, ανάμεσα τους τεχνικά κλιμάκια που έχουν φύγει και από τη Γερμανία με προορισμό το Κατμαντού. Ωστόσο σύμφωνα με τον Φέλιξ Νοϊχάους: «Η βοήθεια δεν είναι συντονισμένη. Υπάρχει πυκνή αεροπορική κυκλοφορία. Η ινδική στρατιωτική αεροπορία φέρνει το ένα μετά το άλλο τα αεροπλάνα. Σε εμάς πάντως δεν έχουν πει καθαρά πώς θα γίνει κατανομή των εργασιών. Προσπαθήσαμε καταρχάς να μάθουμε τι κάνουν οι συνεργάτες μας. Ευτυχώς όλοι είναι καλά».
Ο αριθμός των πληγέντων από τον σεισμό φέρεται υπολογίζεται στους 40.000. Η Γερμανία προσέφερε 2,5 εκατομμύρια ευρώ ως άμεση βοήθεια και τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη καθ' οδόν για να προσφέρουν την βοήθειά τους. Στα αεροδρόμια επικρατεί το αδιαχώρητο και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.
Οι μητέρες και τα μικρά παιδιά πρωταρχικός στόχος
Όπως λέει ο Φέλιξ Νοϊχάους η πρώτη τους κίνηση ήταν να οργανώσουν τους συνεργάτες τους, ωστόσο το έργο τους δυσχεραίνεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, όπως και το ίντερνετ, με αποτέλεσμα η επικοινωνία να έχει σοβαρά προβλήματα.
«Τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθούμε στη διανομή τροφίμων αλλά και σκηνών. Θα επικεντρωθούμε στις μητέρες και κυρίως στις μητέρες που θηλάζουν και στα μικρά παιδιά. Δεν έχουν καμία υποστήριξη, όπως βλέπουμε, και η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχουμε όμως εταίρους, μεγάλα δίκτυα, ομάδες αυτοβοήθειας, θα χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις δομές για να βοηθήσουμε τους πληγέντες».
Ο Φέλιξ Νόιχαους αναγκάστηκε και ο ίδιος να διανυκτερεύσει σε μια σκηνή για δύο νύχτες, παρόλο που το σπίτι του δεν καταστράφηκε. Το γεγονός αυτό και η οικογένειά του, που είναι μαζί του, του δίνουν δύναμη να συνεχίσει το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει αυτές τις ημέρες.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet