Από του πρόσφυγες και τη λιτότητα ως την τρομοκρατία, το 2015 ήταν αναμφισβήτητα μια έντονη χρονιά. Ιδού οι μεγαλύτερες πολιτικές κωλοτούμπες, όπως τις παρουσιάζει το Politico.
Ο Αλέξης Τσίπρας, δικαιωματικά, καταλαμβάνει την πρώτη θέση…
7. Η Μέρκελ για τους πρόσφυγες
Ιούλιος: Η Γερμανίδα Καγκελάριος λέει σε ένα κορίτσι από την Παλαιστίνη που κινδυνεύει με απέλαση και κλαίει: "Η πολιτική είναι μερικές φορές δύσκολη. Είσαι μπροστά μου τώρα και είσαι ένα πολύ καλό άτομο. Αλλά γνωρίζετε επίσης ότι στα παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων στο Λίβανο υπάρχουν χιλιάδες και αν μπορούσαμε να πούμε σε όλους ότι μπορούνε να έρθουν απλά δεν θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε".
Αρχές Σεπτεμβρίου: Η Γερμανία συμφωνεί να δεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν "κολλήσει" στην Ουγγαρία και η Μέρκελ λέει: "Το θεμελιώδες δικαίωμα στο άσυλο για τους πολιτικά διωκόμενους δεν γνωρίζει ανώτατο όριο. Αυτό ισχύει και για τους πρόσφυγες που έρχονται σε μας από την κόλαση του εμφυλίου πολέμου".
Μέσα Σεπτεμβρίου: Χιλιάδες αιτούντες άσυλο φθάνουν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου και η Μέρκελ, υπό την πίεση των Βαυαρών συμμάχων της, επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία.
6. Ο Ολάντ για την ιθαγένεια
2010: Ο Φρανσουά Ολάντ, μαζί με άλλους από το Σοσιαλιστικό κόμμα του, διαφωνεί με την πρόταση του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί να αφαιρέσει τη γαλλική υπηκοότητα όσων έχουν διπλή υπηκοότητα και διώκονται για ορισμένα σοβαρά εγκλήματα.
2015: Η κυβέρνηση Ολάντ υποστηρίζει μια συνταγματική αλλαγή για να αφαιρείται η υπηκοότητα όσων έχουν διπλή ιθαγένεια και έχουν καταδικαστεί για "εγκλήματα κατά της ευημερίας του έθνους", όπως είναι η τρομοκρατία. Μόλις λίγες μέρες πριν, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά είχε είπε ότι η πρωτοβουλία δεν θα προχωρήσει καθώς απειλεί την αρχή του jus soli (αρχή του εδάφους).
"Αφαίρεση της ιθαγένειας" τουίταρε η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπεν, " το πρώτο αποτέλεσμα των 6,8 εκατ. φωνών του Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές".
5. Οι Εργατικοί της Βρετανίας για την οικονομία
Σεπτέμβριος: Ο Τζον ΜακΝτόνελ, ο νέος σκιώδης καγκελάριος του Εργατικού Κόμματος, αναφέρει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν. "Θα υποστηρίξουμε τις διατάξεις βάσει των οποίων θα εξισορροπήσουμε τον προϋπολογισμό, θα ζούμε με τα δικά μας μέσα και θα αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα".
Οκτώβριος: "Πιστεύω ότι πρέπει να υπογραμμίσουμε τη θέση μας ως ένα κόμμα αντι-λιτότητας με την καταψήφιση των μέτρων την Τετάρτη" γράφει ο ΜακΝτόνελ σε επιστολή του προς βουλευτές των Εργατικών λίγες μέρες αργότερα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες άλλαξαν. Ο βουλευτής των Εργατικών Μπεν Μπράντσο "πιάνεται" off the record να χαρακτηρίζει την επακόλουθη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας "απόλυτο γαμ… χάος".
4. Ο Όσμπορν για τις φορολογικές ελαφρύνσεις
Ιούλιος του 2015: Στην ομιλία του το καλοκαίρι για τον προϋπολογισμό, ο καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι το όριο εισοδήματος για τις εκπτώσεις φόρου -παροχές που είχαν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τη συμπλήρωση του εισοδήματος των χαμηλών αμοιβών - θα μειωθεί από 6.420 σε 3.850 λίρες.
Νοέμβριος του 2015: Μετά την έντονη κριτική και την ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων για να καθυστερήσουν τις περικοπές έως ότου να υπάρχει "πλήρης μεταβατική προστασία" για εκείνους που θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση, ο Όσμπορν κόβει τις απώλειές του και απορρίπτει τις αλλαγές. Ωστόσο, ο ίδιος λέει στο BBC ότι το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων ζει: "Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και αποταμιεύουμε δισεκατομμύρια λίρες στον προϋπολογισμό της κοινωνικής πρόνοιας. Αλλά οι άνθρωποι ανησυχούν όπως κι εγώ, ότι φτάσαμε εκεί πάρα πολύ γρήγορα, ότι δεν κάναμε αρκετά για να βοηθήσουμε τις οικογένειες κατά τη μετάβαση. Και επειδή τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί λίγο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποια από τη βελτίωση αυτή ώστε να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση. Έτσι, οδεύουμε προς την ίδια κατεύθυνση, απλά εμείς ακολουθούμε μια πιο εύκολη διαδρομή προς αυτό". Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού της Καγκελαρίας χαρακτήρισε την κίνηση πολιτική κατανόηση...
3. Η Πολωνία για το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων της ΕΕ
Αρχές Σεπτεμβρίου: Η Πολωνία μαζί με την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία είναι αντίθετες σε ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τέλη Σεπτεμβρίου: Η Πολωνία ψηφίζει, μαζί με την πλειοψηφία των μελών της ΕΕ, υπέρ του να εγκριθεί το σχέδιο της Επιτροπής με ειδική πλειοψηφία, συμφωνώντας να δεχθεί πρόσφυγες.
Νοέμβριος: Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, και με μια νέα συντηρητική κυβέρνηση στη Βαρσοβία, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κόνραντ Ζιμάνσκι γράφει: "Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επικρίθηκε από εμάς, για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα δεσμευτικής συμφωνίας της ΕΕ. Όμως, υπό το φως των τραγικών γεγονότων στο Παρίσι, δεν βλέπουμε καμία πολιτική δυνατότητα υλοποίησής της. Η Πολωνία πρέπει να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της, στις πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης".
2. Ο Νάιτζελ Φάρατζ για την ηγεσία του UKIP
Μάρτιος: Οδεύοντας προς τις εκλογές στη Βρετανία το Μάιο, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος λέει: "Δεν είναι ειλικρινά αξιόπιστο για μένα να συνεχίσω να είμαι επικεφαλής του κόμματος χωρίς να έχω έδρα στο Γουέστμινστερ. Τι αξιοπιστία θα έχει το UKIP στη Βουλή των Κοινοτήτων αν οι άλλοι θα έπρεπε να μεταφέρουν την πολιτική του κόμματος στο Κοινοβούλιο και ο ηγέτης του κόμματος θα επιτρεπόταν μόνο ως επισκέπτης; Αν αποτύχω να κερδίσω την έδρα στο Νότιο Τάνερ η αυλαία θα πέσει για μένα. Θα πρέπει να παραιτηθώ".
8 Μαΐου: Ο Φάρατζ χάνει και παραιτείται την ηγεσία του κόμματος.
11 Μαΐου: Επιστρέφει! Αφού το κόμμα απέρριψε την παραίτησή του. "Ήμουν πολύ έκπληκτος όταν διαπίστωσα πως υπήρχε απόλυτη ομοφωνία ότι δεν πρέπει να φύγω", δηλώνει στο ITV News. "Ειλικρινά, υπήρχε σχεδόν συγκίνηση στην αίθουσα όταν μου έλεγαν ότι πρέπει να μείνω".
1. Ο Τσίπρας για τη λιτότητα
Ιανουάριος: Ο ΣΥΡΙΖΑ σαρώνει στις εκλογές, με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι οι Έλληνες "έδωσαν μια σαφή, ισχυρή, αδιαμφισβήτητη εντολή. Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα. Η Ελλάδα αφήνει πίσω την καταστροφική λιτότητα, το φόβο και τον αυταρχισμό. Αφήνει πίσω πέντε χρόνια ταπείνωσης και πόνου".
Ιούνιος: Ο Τσίπρας ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τις απαιτήσεις των πιστωτών της ΕΕ για περικοπές των δημοσίων δαπανών, σε αντάλλαγμα για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. Ο ίδιος καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν "Όχι", λέγοντας ότι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις είναι "ένα τελεσίγραφο προς την Ελληνική δημοκρατία και τον ελληνικό λαό" και "ένα τελεσίγραφο αντίθετο με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης, τις αξίες του κοινού μας ευρωπαϊκού οικοδομήματος".
5 Ιουλίου: Περισσότερο από το 60 τοις εκατό των Ελλήνων ψηφίζει "Όχι" και ο Τσίπρας δεσμεύεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την "εντολή για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης που θα μας βγάλει από αυτό το φαύλο κύκλο της λιτότητας".
12 Ιουλίου: Αντιμέτωπος με ένα σχέδιο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Grexit από την ευρωζώνη, ο Τσίπρας υποκλίνεται στις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές των δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. "Υπερεκτίμησα τη δύναμη της δικαιοσύνης", λέει ο Τσίπρας. Προτρέπει επιτυχώς το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας: "Δεν θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά είμαι αναγκασμένος να τις δεχτώ".
Σεπτέμβριος: Ο Τσίπρας κερδίζει την επανεκλογή του, λέγοντάς στους υποστηρικτές του ότι το αποτέλεσμα είναι ένα μήνυμα από τους Έλληνες "να συνεχίσουμε τον ευγενή αγώνα που αρχίσαμε πριν από επτά μήνες".
politico.eu