Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

ΝΑΤΟ: ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ...

Αποκεφαλισμοί, επιθέσεις με εκρηκτικά, βιασμοί, απαγχονισμοί, συντονισμένα τρομοκρατικά «χτυπήματα»… Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού ...

Κράτους εξακολουθούν να απειλούν, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι τα φονικά τους πλάνα δε θα περιοριστούν σε επιθέσεις όπως το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Τη στιγμή που οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σχεδιάζουν να δηλητηριάσουν τους αγωγούς ύδρευσης στην Τουρκία για να σκορπίσουν το θάνατο μέσω του νερού, το ΝΑΤΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «χτυπήματα» και στη θάλασσα.

Όπως δήλωσε ο Βρετανός αντιναύαρχος του ΝΑΤΟ, Κλάιβ Τζόνστον, σε ενημέρωση στο Λονδίνο, η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρεί να χτίσει ναυτική δύναμη και να εξαπολύσει επιθέσεις σε κρουαζιερόπλοια ή εμπορικά πλοία στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας εκλεπτυσμένα όπλα μέσω θαλάσσης. 

«Γνωρίζουμε ότι φιλοδοξούν να προχωρήσουν και στη θάλασσα, γνωρίζουμε ότι θα ήθελαν να έχουν και έναν ναυτικό “βραχίονα”, όπως έχει η Αλ Κάιντα», προειδοποίησε ο Τζόνστον, σύμφωνα με τον Telegraph.

«Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να σκέφτεται τη Μεσόγειο μόνο για τη μετανάστευση. Είναι η ροή από τα παράκτια της Βορείου Αφρικής, είναι η εισροή του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, είναι ο έλεγχος του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη και άλλα μέρη, που αποτελούν μία άβολη σκιά στο θαλάσσιο εμπόριο και τη θαλάσσια πρόσβαση», συνέχισε ο αντιναύαρχος.

Παρότι ο Τζόνστον δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την τζιχαντιστική απειλή δια θαλάσσης, τόνισε ότι είναι πιθανό «κορεατικός, κινεζικός και ρωσικός εξοπλισμός» να… βρει το δρόμο του στις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.

Επιπλέον, παρότι επισήμανε πως οι παραπάνω οργανώσεις δεν στοχεύουν σε εμπορικά πλοία, εξήγησε ότι υπάρχει η «φρικτή πιθανότητα» στο μέλλον ένα οπλικό σύστημα υψηλής τεχνολογίας να στοχεύσει σε κρουαζιερόπλοια ή σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου ή πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

«Δε βρισκόμαστε σε πόλεμο, δεν είμαστε σε μία περίοδο έντασης, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες εκεί και πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι θα έχουμε πρόσβαση εκεί με όλη την ελευθερία της ναυτιλίας υπό το διεθνές δίκαιο. Αν με ανησυχεί; Ναι, με ανησυχεί λίγο», δήλωσε ο αντιναύαρχος.

Όσο για τις πιθανές επιθέσεις σε κρουαζιερόπλοια, εξήγησε ότι μπορεί να σημειωθούν «σχεδόν από λάθος» ή από «τυχαία τρομοκρατία» που, όμως, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Δύση.
Παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν απειλές για τη ναυτιλία από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει δει την οργάνωση να «αναπτύσσεται και να παίρνει μορφή με εξαιρετικό τρόπο», επομένως δε μπορεί να προβλεφθεί το μέλλον.

Την ίδια ώρα, δήλωσε πως οι αξιωματούχοι Αμύνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν υποβρύχια για να προστατευθούν χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την έντονη παρουσία ρωσικών υποβρυχίων κοντά στα βρετανικά ύδατα και επισήμανε πως τέτοια δραστηριότητα δεν έχει σημειωθεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Έχουμε συνηθίσει στο ψυχροπολεμικό παιχνίδι της γάτας και του ποντικού, αλλά είναι πολύ διαφορετικό από την περίοδο της ήσυχης δραστηριότητας υποβρυχίων που έχουμε δει στο παρελθόν», εξήγησε.

Στιγμιότυπο από την ενημέρωση του Βρετανού αντιναυάρχου
http://fimotro.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet