Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΕΚΛΟΓΕΣ; ΟΧΙ ΕΚΤΟΣ ΑΝ....

Ένας πολιτικός αρχηγός που συναντήθηκε πολύ πρόσφατα με τον πρωθυπουργό διαβεβαίωσε στη συνέχεια τους συνεργάτες του ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για εκλογές, αλλά το ακριβώς αντίθετο.
Απαντώντας, όμως, στις ερωτήσεις που δέχθηκε, αναγνώρισε ότι τίποτα δεν αποκλείεται αν η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέτει στους συνομιλητές του από άλλα κόμματα το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου αντιμετωπίζεται από αρκετές πλευρές ως επιχείρημα για επίταση της εκλογολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα αυτό στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την τελευταία τους συνάντηση, όμως εκείνη επιφυλάχθηκε να καταθέσει τις απόψεις τις λίγο αργότερα και πάντως στη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός κοιτάζει προς την κατεύθυνση της εξάντλησης της τετραετίας θεωρώντας πως αν η κυβέρνηση περάσει τώρα τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης μετά όλα θα πάνε καλύτερα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας διπλός εγκλωβισμός, στην κοινωνική διαμαρτυρία για το τρίτο μνημόνιο και στις πιέσεις των πιστωτών για περισσότερη λιτότητα, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατή κάποια διέξοδος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι διασφαλισμένη η συνοχή των βουλευτών της συμπολίτευσης, παρόλο που είναι μάλλον νωρίς για τέτοια συμπεράσματα, αφού δεν υπάρχει οριστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στις συναντήσεις που γίνονται μεταξύ υπουργών και βουλευτών διαπιστώνονται σοβαρές επιφυλάξεις και αγωνίες, ενώ έχει συζητηθεί και η ιδέα μιας ηρωικής εξόδου μέσω εκλογών σε συνθήκες ρήξης με τους πιστωτές που όμως δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή για το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Οι αντιφάσεις της αντιπολίτευσης

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν θέλουν εκλογές αλλά με την αρνητική στάση τους απέναντι σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης φέρνουν όλοι και πιο κοντά το πολιτικό αδιέξοδο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης καθιστά σαφές με κάθε ευκαιρία ότι δεν βιάζεται, παρόλα αυτά αρκετά στελέχη του κόμματός του δεν κρύβουν τη φούρια τους για επιστροφή στην εξουσία.

Μάλιστα ακούγονται και κάποιες γκρίνιες στο παρασκήνιο ότι στο προσφυγικό ζήτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται περισσότερο συναινετικός απ' όσο θα τον ήθελαν.

Οι ψυχραιμότεροι στο χώρο της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται ότι η θέση κατά των εκλογών αλλά ταυτόχρονα κατά της ψήφισης των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν βγάζει νόημα, αλλά δεν διαφαίνεται αλλαγή τακτικής στο ορατό μέλλον.

Αυτή τη στιγμή μια διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας φαίνεται πάρα πολύ δύσκολη, αφού το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει με έξαλλα συγκρουσιακή διάθεση τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι στρίβει δεξιά και η Ένωση Κεντρώων επαναλαμβάνει μονότονα το αίτημα για συγκρότηση οικουμενικής.

Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί αν έρθει η ώρα της κρίσης για την κυβερνητική σταθερότητα και τεθεί στην πράξη θέμα ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet