Εντοπίστηκαν λίγο πριν από τις 11:00 οι σοροί των δύο από τους τρεις χειριστές του του ελικοπτέρου AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, συντρίμμια του οποίου βρέθηκαν σε απόκρημνη περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα της νήσου Κινάρου (ανατολικά Αμοργού-δυτικά Λέρου-Καλύμνου).

Οι σοροί βρέθηκαν στην πλαγιά της απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια. Όσον περνούν οι ώρες λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός και ο τρίτος χειριστής.
Θρήνος στη Λέρο για τον ανθυπασπιστή
Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Λέρου στο άκουσμα της είδησης ότι ο ένας εκ των τριών χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε τα ξημερώματα δυτικά της Λέρου, στη νησίδα Κίναρος, κατάγεται από γνωστή οικογένεια του νησιού. Πρόκειται για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου ναυτίλο-χειριστή ραντάρ, 36 χρονών.
Οι γονείς του άτυχου ανθυπασπιστή κατάγονται από το νησί και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές την θερινή περίοδο.
Η είδηση προκάλεσε βαρύ πένθος στο νησί όπου η οικογένεια Ευαγγέλου έχει πολλούς συγγενείς και φίλους
Σημειώνεται ότι η νησίδα Κίναρος όπου συνεντρίβη το ελικόπτερο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λέρου.
ΥΕΘΑ
Το ελικόπτερο είχε απογηωθεί απο τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση τακτικού παίγνιου, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.
Στις 4:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκηςανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.
Το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ και τα ονόματα των μελών του ελικοπτέρου για τους οποίους έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους είναι ουποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης κυβερνήτης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς συγκυβερνήτης και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου Ναυτίλος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής'Αμυνας Δημήτρης Βίτσαςεξήρε την εμπειρία του πληρώματος και μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ παρατήρησαν:«δεν μπορούμε να πούμε συλλυπητήρια γιατί δεν τους έχουμε βρει».
Στις συνεχιζόμενες έρευνες συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ.
Στις 4:05 εκδόθηκε η ελληνική ΝΟΤΑΜ από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για τη διεξαγωγή της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Αργότερα ακολούθησε τουρκική ΝΟΤΑΜ, η οποία παρέπεμπε τα συμμετέχοντα πλοία να επικοινωνούν με τις ελληνικές Αρχές.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέπεσε το ελικόπτερο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο τις τελευταίες ώρες έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Τα αίτια της τραγωδίας θα αποκαλυφθούν με την εύρεση των «μαύρων» κουτιών, ωστόσο, το ερώτημα είναι γιατί οι χειριστές δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν ούτε καν το σύστημα εντοπισμού. Ενδεχομένως κάποιος λάθος χειρισμός ή κάποια βλάβη που οδήγησε σε απότομη πτώση του ελιοπτέρου το οποίο έτσι κι αλλιώς πετούσε χαμηλά, να είναι η αιτία της πτώσης.
Είκοσι χρόνια μετά την τραγωδία στα Ιμια (κάτω από διαφορετικές συνθήκες βεβαίως) η χώρα θρηνεί για την απώλεια των τριών στρατιωτών σε δυστύχημα στο Αιγαίο με πολεμικό ελικόπτερο.

Η αρχική ανακοίνωση από το Γενικο Επιτελείο Ναυτικού:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα ο Π. Καμμένος: «Μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακυρώνει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα, λόγω του τραγικού συμβάντος της πτώσης του ελικοπτέρου στην Κίναρο.
«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε δήλωσή του για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.
«Δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους», συμπλήρωσε ο Πάνος Καμμένος και κατέληξε λέγοντας ότι «σε αυτούς τους ήρωες» αφιερώνει τη σημερινή συμφωνία του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο που θα «λύσει το θέμα της μετανάστευσης».
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, μεταβαίνουν με ελικόπτερο στην περιοχήτων ερευνών στην Κίναρο, όπου συνετρίβη το ελικόπτερο.
Τσίπρας: Θα διερευνυθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος με το ελικόπτερο
Τη βαθύτατη οδύνη του για το θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα. Ζήτησα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα και οι Ενοπλες Δυνάμεις πενθούν
«Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε τα ξημερώματα στο Αιγαίο.
Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Ολόκληρη η δήλωση:
«Όπως όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη, για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθήκοντος προς την Πατρίδα.
Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε.
Συγκλονισμένος, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.
Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας».
Πηγή:imerisia.gr