Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΔΙΚΕΦΑΛΟ ¨ΤΕΡΑΣ¨ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Γολγοθάς 40 ημερών για την οικονομία και το πολιτικό σύστημα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα, το εμβληματικό ποιητικό κείμενο του Αρθούρου Ρεμπό είναι το «Μια εποχή στην κόλαση» και περιγράφει την ταραχή των καιρών, την κρίση της κοινωνίας, αλλά και τις προσδοκίες που μπορεί να γεννηθούν.

Περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το έργο αυτό, βρίσκει την έκφρασή του στην ελληνική πραγματικότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο πολύ μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να βρουν γρήγορες απαντήσεις, προτού η... εποχή μετατραπεί σε κόλαση. 
Το Προσφυγικό με τις διαστάσεις που λαμβάνει και κυρίως με τις πτυχές που έχει, αποτελεί κορυφαίο στοίχημα για το πολιτικό σύστημα. Πώς θα διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές που ολοένα και αυξάνονται, ταυτόχρονα με την αβελτηρία της Ευρώπης αλλά και την προκλητική στάση της Τουρκίας που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο «δουλεμπορικό».
Η οικονομία είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, καθώς η όποια συμφωνία προκύψει με τους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και χωρίς πισωγυρίσματα. Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, από το 2016 και μετά οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν ένα ποσό της τάξης πάνω από 2,6 δισ. ευρώ. Μόνο οι αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος υπολογίζονται σε περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ, ενώ όλος το βάρος των διαπραγματεύσεων πέφτει τώρα σε νέα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που είναι άγνωστο από πού θα βρεθούν.
Επίσης, οι παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι αλλά και οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν έναν λογαριασμό της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τεράστιες θυσίες που πρέπει να επωμιστούν κατά κύριο λόγο τα μεσαία εισοδήματα. Ακόμη και τα 50 ή 100 ευρώ επιπλέον φόρων ή η περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 10% ή 20% είναι πλήγμα για οικογένειες που έχουν ήδη υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους.
Είναι προφανές ότι η συμφωνία με τους Θεσμούς δεν αρκεί από μόνη της, πρέπει και να εφαρμοστεί. Κι εδώ θα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, το οποίο θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις.
Επομένως, το πολιτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα δικέφαλο τέρας που απειλεί σοβαρά, αλλά και που θα αποτελέσει τον εμβρυουλκό, ο οποίος θα κυοφορήσει ραγδαίες ανακατατάξεις στα κόμματα και την κοινωνία. 
Κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες λένε στην «Η» ότι η κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. «Η εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα δεν είναι καθόλου καλή στο εξωτερικό. Επενδυτές, κοινοτικοί αξιωματούχοι αλλά και στελέχη κορυφαίων τραπεζών και επιχειρήσεων έχουν βγάλει από την ατζέντα τους την ελληνική οικονομία όσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η χώρα κινδυνεύει να γίνει ένα απέραντο hot spot. Πρέπει να δοθούν το συντομότερο δυνατόν λύσεις και να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα». Χαρακτηριστικό του τρόπου που βλέπουν την Ελλάδα οι ξένοι είναι τα όσα έζησαν όσοι Ελληνες πήγαν στην MIPIM, τη μεγαλύτερη έκθεση real estate στην Ευρώπη, που έγινε στις Κάννες στις 15-18 Μαρτίου. «Η Ελλάδα είναι ανύπαρκτη. Οι ξένοι μας θεωρούν σχεδόν... τριτοκοσμικούς ή εκτός της ζώνης του ευρώ. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και οι επενδυτές δεν συζητούν καν να έρθουν παρά τις ευκαιρίες που υπάρχουν», τονίζει παράγοντας της εγχώριας κτηματαγοράς που επισκέφτηκε την έκθεση.
Φόβοι και για την πολιτική κρίση
Ενισχυτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι και οι φόβοι για πολιτική κρίση εξαιτίας της σύγκρουσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η υπόθεση Μουζάλα μπορεί να έκλεισε προσωρινά, άφησε, όμως, ανοικτές πληγές που δύσκολα θα κλείσουν. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσουν περισσότερο οι σχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις που θα βάλουν νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. Φήμες που διακινούνται για δημοσιεύματα που θα προκαλέσουν συζητήσεις ή για αποκαλύψεις την Τρίτη στη συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, ενδεχομένως να αποτελέσουν την απαρχή μεγάλων ανατροπών. Πάντως, σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων αποκρούει τα σενάρια εκλογών μόλις έξι μήνες από αυτές του Σεπτεμβρίου, καθώς εκτιμούν ότι το κόστος για τη χώρα θα είναι τεράστιο, ειδικά αυτή την περίοδο όπου είναι ανοικτό το μέτωπο με τους δανειστές, ενώ το προσφυγικό τείνει να πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Μια παρατεταμένη ακυβερνησία στην παρούσα χρονική στιγμή θα προκαλούσε ανυπολόγιστη ζημιά, παρά το γεγονός ότι σε περίπτωση δραματικών αδιεξόδων η προσφυγή στην κάλπη θα είναι η μοναδική λύση.
Εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες, πάντως, απευθύνουν έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα να βρεθεί κοινός τόπος για τα δύο μείζονα προβλήματα, την οικονομία και το Προσφυγικό. 
Στο πρώτο συστήνουν στήριξη των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να αναστραφεί το κακό κλίμα, να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη και να αποφευχθεί η επιστροφή στον Ιούλιο του 2015 και στα εφιαλτικά σενάρια της χρεοκοπίας.
Στο δεύτερο ζητούν κυρίως καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και οργάνωση των χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο φόβος που επικρατεί πλέον είναι να υπάρξουν συγκρούσεις στα επίσημα ή άτυπα hot spots, αλλά και να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές οι οποίες προς το παρόν καλύπτονται από την πρωτοφανή κινητοποίηση των απλών πολιτών.
http://iwowapp.weebly.com/
 
Το... δικέφαλο τέρας πρέπει να νικηθεί και οι επόμενες 40 ημέρες, δηλαδή μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα θα μοιάζουν με διαρκή... Γολγοθά για την Ελλάδα.
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet