Παρά τη σιγουριά που εξέφραζε ο Αλέξης Τσίπρας μερικές μόλις ώρες νωρίτερα σχετικά με την απόφαση που πάρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για τη διαχείριση του προσφυγικού και την ...
ικανοποίηση του για την «απομόνωση όσων ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα», μετά τους Σλοβένους και τους Σέρβους, οι Σκοπιανοί αποφασίζουν απόψε για το ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα δικά μας.
Η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το βράδυ στα Σκόπια, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα, μετά και τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας για επιπλέον περιορισμούς στις διελεύσεις προσφύγων, οι οποίες ουσιαστικά έχουν οδηγήσει στο «σφράγισμα» του βαλκανικού διαδρόμου.
Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι η κυβερνητική αυτή επιτροπή της ΠΓΔΜ θα εξετάσει τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους περιορισμούς στις προσφυγικές ροές από άλλες χώρες του βαλκανικού διαδρόμου και ίσως αποφασίσει το κλείσιμο του σημείου διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.
Στην κυβερνητική αυτή επιτροπή της ΠΓΔΜ, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των υπουργείων 'Αμυνας, Εσωτερικών και Υγείας.
Πάντως, εδώ και τρεις ημέρες οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και κανείς πρόσφυγας δεν έχει εισέλθει στο έδαφος της ΠΓΔΜ το διάστημα αυτό.
«Τις τελευταίες 2-3 ημέρες δεν υπήρχε έξοδος προσφύγων από την χώρα προς τη Σερβία και για το λόγο αυτό δεν υπήρχε και είσοδος νέων προσφύγων από τα σύνορα με την Ελλάδα», ανέφεραν από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.
Την ίδια στιγμή, 1.050 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και αρκετές ημέρες στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Ταμπάνοβτσε, κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία, καθώς οι σερβικές αρχές δεν τους επιτρέπουν να εισέλθουν στο σερβικό έδαφος. 'Αλλοι 450 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΠΓΔΜ και Σερβίας.
e-typos.com