Μέρκελ και Σαρκοζί ρίχνουν την Ευρώπη στα βράχια
Σε όλο και περισσότερες κοινοτικές πρωτεύουσες γίνεται λόγος για το «δίδυμο της συμφοράς» Μέρκελ-Σαρκοζί, το οποίο με τις εμμονές του κινδυνεύει να οδηγήσει το σύνολο της ευρωζώνης σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, ενδεχομένως στον γκρεμό.Έντονη δυσφορία εκφράζεται για την πλήρη παράκαμψη από Βερολίνο και Παρίσι της λεγόμενης «κοινοτικής μεθόδου», δηλαδή των εξουσιών της Κομισιόν και του Συμβουλίου, που θεωρούνται οι εγγυητές της προάσπισης των συμφερόντων κυρίως των μεσαίων και μικρών χωρών.
Με την επιβολή του διακυβερνητικού χαρακτήρα των αποφάσεων, σχεδόν αποκλειστικά από δύο χώρες, απειλείται η δημοκρατική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ισότιμη αντιμετώπιση των κρατών-μελών.
Όπως γράφει στο κύριο θέμα του το «Έθνος της Κυριακής», οι επικριτές της Μέρκελ καταλογίζουν στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι λειτουργεί αποκλειστικά με γνώμονα τα γερμανικά συμφέροντα, ενώ καλούν τον Ν. Σαρκοζί να πάψει να συμπεριφέρεται ως υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και ν' αρχίσει επιτέλους να δρα ως ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Πάντως, οι κρίσιμες λεπτομέρειες του γαλλογερμανικού σχεδίου θα οριστικοποιηθούν αύριο κατά τη συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί και της Ανγκελα Μέρκελ στο Παρίσι. Βασικός άξονας της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας είναι η μετατροπή της νομισματικής ένωσης σε δημοσιονομική ένωση με αυστηρούς κανόνες οι οποίοι θα ελέγχονται στενά. Η δε παραβίασή τους θα συνεπάγεται αυτόματες κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες.
Σε αυτή την «Ενωση Σταθερότητας», την οποία προωθεί κυρίως το Βερολίνο, θα ορίζεται ένα νέο χαμηλότερο, σε σχέση με σήμερα, επίπεδο δημοσίου χρέους που θα καλούνται να πληρούν οι χώρες του ευρώ.
Επίσης, αναμένεται να επιβληθεί και ο λεγόμενος «χρυσός κανόνας», που προβλέπει την υποχρέωση για τα κράτη του ευρώ να εμφανίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Προωθούνται ακόμη αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.
Προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβολή σιδηράς πειθαρχίας πανευρωπαϊκά, η Α. Μέρκελ εμφανίζεται αποφασισμένη για την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης, κατά προτίμηση στο επίπεδο των «27». Κάτι που όμως δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, καθώς οι χώρες εκτός ευρώ, κυρίως η Μεγάλη Βρετανία, έχουν πολλά να πουν πάνω σε αυτό το θέμα.
Σε περίπτωση που το γερμανικό αίτημα δεν ικανοποιηθεί, τότε η Α. Μέρκελ θα επιβάλει την αλλαγή της Συνθήκης μόνο για τις 17 χώρες του ευρώ με ανοιχτή πρόσκληση για τις οκτώ χώρες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες από τη Συνθήκη να προσχωρήσουν στην ευρωζώνη, όταν θα πληρούν τα κριτήρια.
Υπενθυμίζεται ότι Μεγάλη Βρετανία και Δανία έχουν εξασφαλίσει ρήτρα εξαίρεσης από την υποχρέωση συμμετοχής στο ευρώ. Η αλλαγή της Συνθήκης και η συμφωνία επί των μηχανισμών επιβολής κυρώσεων και αυστηρής πειθαρχίας είναι οι «κόκκινες» γραμμές προκειμένου κάποια στιγμή στο μέλλον (η επιδείνωση της κρίσης θα κρίνει το πότε) να δεχτεί η Γερμανία τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα.
Για την ώρα, και όσο δεν έχουν εφαρμοστεί οι σκληροί κανόνες εποπτείας, το Βερολίνο δεν θέλει καν ν' ακούει για την από κοινού ανάληψη του χρέους των προβληματικών χωρών.
Προσηλωμένο στην ατελέσφορη συνταγή της δημοσιονομικής λιτότητας που οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση και κοινωνική ύφεση είναι το δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί. Παρά την αποτυχία της συνταγής αυτής, εμφανίζονται αμφότεροι αρνητικοί στα δύο βασικά εργαλεία ουσιαστικής παρέμβασης για την κρίση χρέους, δηλαδή στην έκδοση ευρωομολόγου και στην ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ.
Το γαλλογερμανικό μέτωπο κάθε άλλο παρά αρραγές είναι, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν βασικές διαφωνίες μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, οι οποίες θα επιχειρηθεί να ξεπεραστούν κατά την αυριανή συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία. Η Γερμανία απορρίπτει τη θέση της Γαλλίας σχετικά με την ανάγκη ισχυρότερης παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.
http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου