Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ (ΣΧΕΔΟΝ..) ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑ ΠΟΙΟΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ένα διάγραμμα με όλες τις αντικρουόμενες δυνάμεις δείχνει πόσο δύσκολο είναι να βγάλει κανείς άκρη ακόμα και σε μία σελίδα με την κατάσταση που επικρατεί στον πόλεμο της Συρίας .
Πρόκειται για μία απόπειρα από έναν ειδικό του Middle East Institute, του Charles Lister, να αποκωδικοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία και ποιοί πολεμούν εναντίον ποιού. Ο εμπνευστής αυτού του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος διαγράμματος πρέπει να προσπάθησε πολύ για να καταφέρει να αποδώσει όλες τις «αποχρώσεις» των αντιμαχομένων, καθώς ανάμεσα σ’ αυτούς που έχει συμπεριλάβει στην μία και στην άλλη πλευρά, υπάρχουν και πολλές ακόμα ενδιάμεσες οργανώσεις και συμφέροντα. Παρά τις προσπάθειες του Lister είναι εξαιρετικά δύσκολο στον παρατηρητή να βρει την συνέχεια των γραμμών ανάμεσα στους δύο εχθρούς, καθώς όλα μπλέκονται μεταξύ τους και τίποτα δεν είναι καθαρό που οδηγεί στην άλλη άκρη του βέλους. Το διάγραμμα έγινε αμέσως viral μιας και πέρα από την χρηστική του αξία, δείχνει με ανάγλυφο τρόπο το χάος αυτού του πολέμου και τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν για ειρήνευση στο άμεσο μέλλον.
 
Το πρόβλημα βέβαια και οι χρωματιστές γραμμές θα γίνουν ακόμα πιο πολύπλοκες αν επαληθευτούν οι επιδιώξεις αρκετών από τα γύρω κράτη για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Σ’ αυτή την περίπτωση θα χαθεί κυριολεκτικά… ο μαρκαδόρος, καθώς οι εχθροί και οι φίλοι θα αλλάζουν μέρα με την ημέρα και ανάλογα τις συγκυρίες που επικρατούν στο πεδίο της μάχης. Όπως και να έχει, η προσπάθεια του Charles Lister είναι μία καλή αφετηρία για κάποιον που δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς να προσπαθήσει να βγάλει μια κάποια άκρη για το τί ισχύει σήμερα (και τονίζουμε το «σήμερα») στην Συρία. Αν τέλος πάντων καταφέρει να ακολουθήσει τα χρώματα και τα βέλη ενός πολέμου όπου όλοι πολεμούν εναντίον όλων χωρίς καμία ένδειξη στον ορίζοντα για ένα λιγότερο «χρωματιστό» χάρτη στην περιοχή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet