Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΓΚΕΝ

Τις συστάσεις προς την Ελλάδα για καλύτερη φύλαξη των συνόρων ενέκρινε την Τρίτη η Κομισιόν, βάσει της έκθεσης που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν.

Οι προτεινόμενες συστάσεις θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση.
Η Ελλάδα καλείται, εντός ενός χρονοδιαγράμματος τριών μηνών από τη στιγμή της έγκρισης, να προχωρήσει σε ορισμένες κινήσεις. Στόχος των συστάσεων, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά και αποτελεσματικά όλους τους κανόνες Σένγκεν σχετικά με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.
http://iwowapp.weebly.com/

Μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε πως «οι συστάσεις καλούν την Ελλάδα να εγκαθιδρύσει ένα αποτελεσματικό σύστημα παράκτιας επιτήρησης που θα καλύπτει το σύνολο των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».
«Μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να υποστηρίζεται από περιπολίες σκαφών και ελικοπτέρων, καθώς και από χερσαίες περιπολίες στα νησιά. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε να εντοπιστούν όλα τα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων μικρών βαρκών που διασχίζουν τα θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Οι συστάσεις μας καλούν επίσης την Ελλάδα να προσφέρει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για την διαμονή των μεταναστών κατά την διάρκεια της διαδικασίας καταγραφής. Οι συστάσεις ζητούν την άμεση έναρξη διαδικασιών επιστροφής για τους παράτυπους μετανάστες που ζητούν άσυλο και που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί οι συστάσεις αφορούν:
  • Τη βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και μεταναστών, μέσω των βάσεων δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και της Ιντερπόλ, αλλά και εθνικών βάσεων δεδομένων.
  • Δημιουργία αναγκαίων εγκαταστάσεων στέγασης κατά τη διαδικασία καταγραφής
  • Δρομολόγηση διαδικασιών για επιστροφή των «παράτυπων μεταναστών»
  • Βελτίωση της επιτήρησης των συνόρων
  • Βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού στα σημεία διέλευσης των συνόρων.
«Η δυνατότητά μας να διατηρήσουμε ένα χώρο απαλλαγμένο από ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εξαρτάται από την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα. Σήμερα προτείνουμε μία δέσμη συστάσεων για να διασφαλίσουμε ότι, σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, διεξάγονται έλεγχοι σύμφωνα με τους κανόνες Σένγκεν», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:
«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για να βελτιώσουν την κατάσταση και υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα τμήματα του συνολικού σχεδίου της Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών είναι να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η Σένγκεν. Μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν μόνον εάν εφαρμόζουμε τους κανόνες που τον διέπουν».
Για την υλοποίηση των συστάσεων, το κάθε κράτος - μέλος μπορεί να υποστηριχτεί από την Κομισιόν, την Frontex και άλλους φορείς της ΕΕ με  πρακτικά και χρηματοδοτικά μέσα. Αν μετά την παρέλευση των τριών μηνών από την έγκριση των συστάσεων του Συμβουλίου, εξακολουθούν να υπάρχουν οι ίδιες ελλείψεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν, τότε η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει την εφαρμογή που προβλέπεται από το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, σύμφωνα με το οποίο, μπορεί να επιτρέψει σε κράτη - μέλη να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων τους ως λύση εσχάτης ανάγκης.
Αυτό θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το άρθρο 26, και στις εξαιρετικές περιστάσεις που περιγράφονται ανωτέρω, οι έλεγχοι μπορούν να επαναφερθούν για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Το μέτρο αυτό μπορεί να παραταθεί για επιπλέον εξαμηνιαίες περιόδους μέχρι και δύο έτη.
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet