Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΜΑΓΚΕΣ ΤΗ ΒΑΨΑΜΕ ...

  Μετανάστες ζητούν άσυλο για να μην γυρίσουν Τουρκία

Πάνω από 2.000 σε Χίο και Μυτιλήνη έχουν δηλώσει ότι θέλουν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση - Εμπόδια και από τις αρχές της τουρκικής πόλης Δικελί
Έμμεσο μπλόκο στην εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίαςγια επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στη γείτονα φαίνεται ότι βάζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα από τη Χίο και τη Μυτιλήνη τις τελευταίες ημέρες είναι εκατοντάδες οι πρόσφυγες και μετανάστες που υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα προκειμένου να προστατευθούν από τη μεταφορά τους στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους, δεν μπορούν να μετακινηθούν από τα νησιά στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Χίου με εκατοντάδες μετανάστες να συγκεντρώνονται στα πρόχειρα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας προκειμένου να λάβουν πληροφορίες για το πώς μπορούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου.



Παρόμοια η κατάσταση και στη Μυτιλήνη όπου κατά πληροφορίες σωρηδόν δηλώνονται προθέσεις για κατάθεση αίτησης ασύλου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μόνο στο hotspot της Μόριας περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Κυριακής υπήρξε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Κατά πληροφορίες αντικείμενο της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της κατάστασης τόσο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο και στο λιμάνι του Πειραιά όπου παραμένουν πάνω από 4.600 πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση.


Τι προβλέπει το σχέδιο επαναπροώθησης


Στόχος των ελληνικών αρχών, παρόλα αυτά, είναι τη Δευτέρα να γίνει η πρώτη επαναπροώθηση 250 μεταναστών από τη Μυτιλήνη και άλλων περίπου τόσων από τη Χίο.

Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε έναν πρόσφυγα που θα μεταφέρεται θα τον συνοδεύει και ένας αστυνομικός της Frontex και γι' αυτό το λόγο ήδη στη Μυτίληνη μέχρι το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκονται περί του 350 αστυνομικούς από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Εμπόδια και από την Τουρκία


Την ίδια ώρα προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και στην τουρκική πλευρά καθώς στο Δικελί, την πόλη δηλαδή που θα υποδεχθεί τους μετανάστες, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση που οργάνωσε ο τοπικός Δήμος με βασικό αίτημα την υπεράσπιση του τουριστικού και αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την Κυριακή η εταιρεία LIMAK που διαχειρίζεται το λιμάνι του Δικελί έστειλε επιστολή στις τοπικές αρχές με την οποία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη χρήση του λιμανιού ως σημείο αποβίβασης επαναπροωθούμενων μεταναστών.

Όπως υποστηρίζει το επόμενο διάστημα πρόκειται να δέσουν στο λιμάνι του Δικελί 30 κρουαζιερόπλοια κάτι που φυσικά όπως λέει δεν θα γίνει αν αποβιβάζονται επαναπροωθούμενοι μετανάστες. 
http://www.ksipnistere.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΕΣ , ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ WowApp!

https://www.wowapp.com/w/kkorpet